Tri osobe ubijene u pucnjavi u gimnaziji u Sanskom mostu

Kako je potvrđeno Al Jazeeri, tri osobe su ubijene, a jedna teško ranjena kada je napadač zapucao u zgradi Gimnazije.

Gimnazija u Sanskom mostu gdje je ubijeno troje uposlenika (Amar Mehic / Anadolija)

Najmanje tri osobe su ubijene, dok je jedna teško ranjena u pucnjavi koja se dogodila u prostorijama Gimnazije u Sanskom mostu na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za portal Al Jazeere.

Kako nam je rekao glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Adnan Beganović, do pucnjave je došlo u 10:15, a tri osobe koje su smrtno stradale su direktor škole, sekretarica i profesorica.

Ranjeni je u teškom stanju i prebačen je u UKC Banja Luka, dodao je, rekavši da će javnost informirati sa više detalja kada budu dostupni.

Iz MUP-a se dodaje da je do pucnjave došlo u 10:15 te da su tri osobe koje su smrtno stradali direktor škole, sekretarica i profesorica (Fena)

Napad automatskom puškom

Agencija Anadolija prenosi, također se pozivajući na Beganovića, kako je “muška odrasla osoba upotrebom vatrenog oružja, automatska puška, izvršio ubistvo troje uposlenika Srednjoškolskog centra Sanski Most, te pokušao izvršiti samoubistvo“.

Dodao je da je napadač zadobio teške povrede i vozilom Hitne pomoći Doma zdravlja Sanski Most upućen je u Urgentni centar u Banjaluci.

“Povrede su opasne po život, policija je na licu mjesta, vrši uviđajne radnje prikupljanja informacija da utvrdimo činjenice i okolnosti zašto je došlo do ovog nemilog događaja i kako je došlo do njega“, kazao je Beganović.

Obraćanje nadležnih

Na konferenciji za medije je premijer USK Nijaz Hušić kazao kako će istragom biti rasvjetljene sve okolnosti ubistava i poručio kako građani ne trebaju biti uznemireni.

Načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović je potom rekao kako svi pokušavaju razumjeti, kako je naveo, kontekst ovog čina, te pozvao građane “da ne uzimaju zakon u svoje ruke, i u nepravdi se moramo oslanjati na pravosudne institucije”.

Ministar unutrašnjih poslova USK Adnan Habibija rekao je kako “policija sve drži pod kontrolom” i da “nećemo dopustiti da se ovako nešto ponovo dogodi”.

Direktor Uprave policije MUP-a USK Amel Kozlica je potvrdio da je osumnjičeni za ubistvo pokušao izvršiti samoubistvo te da je tom prilikom sam sebi nanio povrede. Također je dodao da je počinilac ubistva ušao u školu s automatskim oružjem te da je to učinio na način da to bude ostalima neprimjetno.

Nekoliko puta je ponovio kako ne smije iznositi detalje slučaja dok istraga ne bude okončana.

Na upit novinara, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Denis Osmankić kazao je kako će se naknadno donijeti odluka o tome da li će nova školska godina u Gimnaziji Sanski most početi po planu ili će početak biti prolongiran.

Izvor: Al Jazeera i agencije

SVA PRAVA ZADRŽANA