EUFOR najavljuje vježbu zbog koje u BiH dolaze vojnici iz 23 države: “Građani mogu biti mirni”

U Butmiru je danas održana konferencija na kojoj su iz EUFOR-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine najavili vojnu vježbu “Brzi odgovor” koja će biti realizovana od 24. augusta do 16. septembra.

Na konferenciji je govorio generalmajor Laszla Sticza koji je rekao nešto više o samoj vježbi, planiranim aktivnostima, kao i tome da je riječ o vježbi zbog koje građani Bosne i Hercegovini ne bi trebali biti zabrinuti.

Kazao je kako EUFOR, zbog toga što je u pitanju vojska, ne može uvijek informisati javnost o apsolutno svim aktivnostima. Međutim, kada je neka aktivnost planirana u skorijoj budućnosti, kao što je to vježba “Brzi odgovor”, onda se građani pravovremeno obavijeste.

“Vježba ‘Brzi odgovor’ je jedna od najvažnijih za sve naše snage i to je glavni događaj obuke koji se od 2012. godine redovno održava. Ovogodišnja vježba ‘Brzi odgovor’ održava se uz pomoć OS BiH koje su nam dale na raspolaganje svoje objekte. Vježba će ove godine uključiti sve snage koje dolaze iz 23 zemlje članice, kao i iz zemalja koje će privremeno biti ojačane iz Austrije, Mađarske, Rumunije i mirovne misije sa Kosova KFOR”, saopćio je Sticz.

Vježba počinje 24. augusta i završava se 16. septembra. U tom periodu će, najavljuje on, rezervne snage početi svoje raspoređivanje po BiH.

“Dio aktivnosti povezanih sa vježbom bit će provedene u okviru baze Butmir, a također će uključivati i druge neke vježbe. Neke aktivnosti će biti raspoređene i van baze Butmira. Zbog svega ovoga građani će primjetiti pojačan broj vojnika koji će prisustvovati širom BiH, npr. na graničnim prijelazima poput Bosanskog Broga i Svilaja, kao i u područjima Čapljina, Glamoč, Livno, Orašje, Sarajevo, Tuzla i Ustikolina”, najavljuje generalmajor.

Istakao je, također, da EUFOR poduzima sve mjere da smanji utjecaj ove vježbe na ljude u BiH. Navodi i kako će lokalno stanovništvo biti pravovremeno obaviješteno o svim aktivnostima.

Nakon Sticza, obratio se načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Gojko Knežević.

“I dalje je sigurnosna situacija u BiH ocijenjena kao stabilna i nadamo se da će u narednom periodu ispred nas takva situacija i dalje biti. U maju je realizovana vježba ‘Kombinovani odgovor’ tako da će u ovoj vježbi EUFOR-u biti na raspolaganju svi resursi OS BiH. Građani mogu biti potpuno mirni”, zaključio je Knežević.

SVA PRAVA ZADRŽANA