Benjamin sa ponosom nosi zlatnu medalju sa Matematičke olimpijade

Foto: Ustupljena fotografija | Benjamin sa ponosom nosi zlatnu medalju sa Matematičke olimpijade

SARAJEVO – Istorijski uspjeh na nedavno održanoj Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi u Velikoj Britaniji postigli su mladi bh. matematičari, a dio ovog sjajnog tima bio je i Benjamin Mujkić, oko čijeg vrata se zasijala zlatna medalja, a zauzeo je i 19. mjesto na ovom međunarodnom takmičenju, od ukupno 600 učesnika.

Ovaj osamnaestogodišnji matematičar iz Novog Travnika učenik je Druge gimnazije Sarajevo i na jesen kreće u četvrti razred, a kako kaže u razgovoru za “Nezavisne novine”, matematiku je zavolio odmalena, još u predškolskom uzrastu.

“I kao mali volio sam rješavati edukativne igrice, puzle i slično, a već u prvom i drugom razredu osnovne škole pokazao sam veliki potencijal za matematiku, jer sam znao brže izvoditi računske operacije, bez ikakvih problema, i učiteljica je znala u šali reći da sam digitron. Sa takmičenjima sam počeo već u petom razredu, kada sam se upisao u Školu matematike za nadarene učenike i ovo mi je sada osma godina takmičenja. Ovaj najnoviji uspjeh rezultat je mog truda i rada svih prethodnih godina”, priča Benjamin i ističe da se zlatna medalja na Olipmijadi ne može ostvariti sa samo mjesec dana pripreme, kao i da je ponosan što je ima.

“Niko nije očekivao da ćemo kao tim zauzeti 13. mjesto u konkurenciji od 108 zemalja, i svi se vratiti sa medaljama, i to tri zlatne, pa ni ja lično, jer ovakav plasman na ovom takmičenju je nevjerovatan i svi smo ponosni. Nismo se nadali, ali smo vjerovali da imamo veoma veliki potencijal i to se sve i ostvarilo. Moram svima da zahvalim za podršku, pogotovo mojim roditeljima, koji su mi najveća podrška”, kaže Benjamin.

Prema njegovim riječima, od svih matematičkih oblasti najviše ga zanima kombinatorika.

“Privlači me prvenstveno zato što ima veoma veliku primjenu u drugim naukama, jer kombinatorika je više logičko razmišljanje i razvijanje logičkih ideja i dosta se može primijeniti u informatici, kojom se takođe bavim i idem i na informatička takmičenja”, rekao je Benjamin.

Ističe da je sada uzeo malo vremena da se odmori, da bi se slegli svi utisci sa prethodnih takmičenja, ali napominje da uskoro počinju pripreme i za informatičke olimpijade.

“Upravo svoju budućnost vidim u informatici ili nekoj oblasti usko vezanoj za informatiku i matematiku, a nakon srednjoškolskog obrazovanja planiram aplicirati za nastavak školovanja na vodećim univerzitetima u Americi, a možda i na nekom u Velikoj Britaniji. Međutim, sva ta znanja koja tamo naučim treba primijeniti ovdje, u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Benjamin.

Profesorica Adisa Bolić, koja je bila lider bh. ekipe na najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu, kaže za “Nezavisne novine” da se pripreme učenika odvijaju tokom cijele godine.

“U sklopu Udruženja matematičara Kantona Sarajevo organizujemo više vrsta aktivnosti tokom godine. Najučestalija je Škola matematike, koja se održava svaki vikend i na koju nam dolazi učenici iz cijele BiH, pri čemu nastavu mogu pratiti ili online ili uživo na PMF-u u Sarajevu. U školi imaju otprilike po tri sata predavanja, vježbi ili testova sedmično, pored zadataka koje dobijaju za samostalni rad. Dalje, organizujemo i dva matematička kampa za nadarene matematičare – zimski i ljetni kamp koji traju otprilike po sedmicu dana i gdje učenici imaju ponovo kombinaciju predavanja i testova. Zatim, za najbolje učenike koji prođu na Olimpijadu organizujemo i pripreme pred samu Olimpijadu”, objašnjava Bolićeva i ističe da se samo uz kontinuiran rad i trud mogu postići rezultati.

“Ja se kao lider ove sjajne ekipe osjećam preponosno, rezultat koji su ostvarili zaista je nevjerovatan. Kako sam i sama bila takmičarka i učesnica na Olimpijadi, znam koliko je teško osvojiti bilo kakvu medalju, a kamoli srebrenu ili zlatnu medalju, o kojoj se nije ni razmišljalo među učesnicima iz naše države dok sam se ja takmičila. Čak je i srebrna medalja bila velik pojam tada, jer se rijetko dešavalo da neki takmičar iz BiH istu osvoji. Međutim, u zadnje tri godine imamo čak pet osvojenih srebrenih medalja, a evo, ove godine čak i tri zlatne medalje, koje su ujedno i prve ikad osvojene za našu državu na ovoj olimpijadi”, rekla je Bolićeva.

Pored Benjamina Mujkića, zlato na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi u Batu osvojili su Andrej Krčmar iz Banjaluke i Vuk Janković iz Trebinja, dok se Harun Alibegović iz Sarajeva vraća sa srebrnom medaljom, a bronzu su osvojili Adnan Osmić i Naida Gavranović, takođe iz Sarajeva.

IZVOR: NEZAVISNE NOVINE

SVA PRAVA ZADRŽANA