NAJAVA: POZORIŠNA PREDSTAVA

26. juna s početkom u 19 sati u velikoj sali Doma kulture bit će odigrana predstava “Djelidba”, prema tekstu Skendera Kulenovića a u režiji Aleša Kurta.

Riječ je o komediji u tri čina koja je pretpremijeru imala 1947. godine. Priča je smještena u ksenofobičnu sredinu bosanskohercegovačke kasabe, među zatucane, polupismene i zavišću nagrižene ljude, ali je u isto vrijeme protkana britkim humorom svojstvenim ljudima iz te sredine.

Neposredno po završetku Drugog svjetskog rata , zaplet se dešava oko humanitarne pomoći, koja treba da stigne i da se podijeli narodu. Međutim, u podjelu pomoći se upliću prsti lokalnih moćnika, koji po nacionalnom ključu što više pomoći nastoje namaknuti svome selu i svome narodu. U cijeloj zbrci oko spiskova za dodjelu pomoći, humanitarni konvoj dolazi i prolazi, a lokalni narod ostaje praznih ruku.

Igraju Gordana Boban, Dina Mušanović, Elma Juković, Mirvad Kurić, Sabit Sejdinović, Davor Golubović, Amar Selimović, Adnan Hasković, Senad Alihodžić, Enes Kozličić i Amar Čustović. Dramaturg predstave je Vedran Fajković.

Poseban ukras ove predstave je autentični jezik kojim je Skender Kulenović pisao. Tekst se u nekim segmentima izgovara na ikavici, prisutno je i dosta arhaičnih izraza, no to ni najmanje ne umanjuje razumljivost predstave čak i za mlađu publiku, onima koji cijeli svoj život žive u postratnom tranzicijskom vremenu “Djelidbe”.

Cijena ulaznica je 10 KM, karte se mogu kupiti na dan predstave.

Projekat podržava Švicarska ambasada u Bosni i Hercegovini.

Dom kulture Bosanska Krupa

SVA PRAVA ZADRŽANA