MARATON ZAGREB-BIHAĆ-SREBRENICA

Članak u nastavku je napisao član maratona i prenosimo ga u cjelosti

“Danas smo vozili prvu etapu biciklističkog maratona Zagreb-Bihać-Srebrenica od Zagreba do Hrvatske Kostajnice. Jutro je počelo doručkom u restoranu Islamskog centra unutar kompleksa zagrebačke džamije. Pored džamije se nalazi i spomenik Bošnjacima stradalim u Domovinskom ratu Republike Hrvatske, na kojem je upriličeno odavanje počasti i protokolarni start maratona.

Iz Zagreba su nas ispratili: zastupnik u Saboru Armin Hodžić, predsjednik i sekretar Nacionalne koordinacije Bošnjaka Hrvatske Bermin Meškić i Davud Mešinović, izaslanica ambasadorice BiH u Hrvatskoj Sanja Eminović,izaslanik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković,izaslanica gradonačelnika Zagreba Suzana Stanić,predsjednik Udruge branitelja Bošnjaka RH Omer Alibašić,generalni tajnik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske i Udruge branitelja Bošnjaka RH Isak Hodžić.Iz Zagreba smo krenuli oko 9 sati i vozili do Siska. Uz našu redovnu pratnju, cjeli dan su nas dočekivali pomenuti Omer i Ishak, naši dugogodišnji dragi prijatelji.

U Sisku smo zapalili svijeću na spomeniku svim poginulim braniteljima Domovinskog rata RH i položili vijenac na spomenik Bošnjacima Siska stradalim u Domovinskom ratu. U Sisku nas je dočekao dogradonačelnik Marko Krička i predsjednik Udruge branitelja Bošnjaka grada Siska Mirsad Sedić. Nakon ručka smo posjetili i džamiju i Islamski kulturni centar u Sisku o kratko se družili sa našim Donjovakufljaninom, imamom sisačke džamije Harisom ef. Opardijom.

Uslijedila je vožnja do Hrvatske Kostajnice, a nakon što smo stigli, naša delegacija zajedno s domaćinima otišla je do obližnjih Kuljana i odala poštu na spomeniku Šefiku Pezeroviću, prvom Bošnjaku stradalom u Domovinskom ratu.

Moramo naglasiti da su svi naši domaćini i ljudi koje smo susretali zaslužili veliku zahvalu za gostoprimstvo. Također, moramo pohvaliti i angažman i profesionalnost pripadnika policije Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije, koji su nam obezbjeđivali pratnju tokom cijelog dana. Dok neimenovani autor ovih redova završava izvještaj, ostali članovi ekspedicije večeraju, a sami pogled na njih govori nam dvije stvari, potrošeno je mnogo kalorija, ali su svi dobro i zdravo, dok mogu ovako slatko da jedu.

Više o organizaciji maratona možete pogledati na našem YouTube kanalu Bošnjaci u Hrvatskoj 

Izvor: Bosnjacihr.eu

SVA PRAVA ZADRŽANA