Predstavljena nova knjiga našeg pisca Faruka Šehića “Cimetna pisma, dijamantna stvorenja”

FOTO. RADIO SARAJEVO

Bosanskokrupski pisac, kolumnista Faruk Šehić predstavio je javnosti svoju novu knjigu “Cimetna pisma, dijamantna stvorenja”.

Prije svega da podsjetimo, Faruk Šehić je pisac koji dolazi iz Bosanske Krupe, a dobitnik je prestižne Nagrade Europske unije za književnost, za prozno djelo Knjiga o Uni 2013. godine,

Književna kritika ga smatra jednim od najdarovitijih mlađih pisaca iz Bosne i Hercegovine, i predvodnikom tzv. pregažene generacije. Njegove knjige Hit depo (poezija), Pod pritiskom (kratke priče) i Transsarajevo (poezija) objavljivanje su u više izdanja. Član je Društva pisaca BiH i P.E.N Centra u BiH. Radi kao novinar i kolumnist u sarajevskom magazinu BH Dani. Trenutno živi i radi u Sarajevu.

Promocija je održana u bašti knjižare Buybookk, a prisustvovali su brojne građanke i građani.

“Cimetna pisma, dijamantna stvorenja (saga o preživiteljima) je, iznad svega, organska i svjetlosna beletristička knjiga o prvom ratu i ljubavi, razaranju i stvaranju svijeta, pisana polifonom memorijom i maštom preživitelja u vidu produžetka teksta svetih knjiga, s likovima Corteza Corteza i Cinnamon Girl kao njenog srca, te istovremenih pandana i antipoda Adama/Adema i Eve/Have. Na njenom kraju ostaje riječ.

Ovo je čarobna knjiga o ljubavi, prije svega prema riječima, jezicima i književnosti, ali i prema prirodi, životu, ljubavi samoj, kao i prema ruševinama, njihovoj memoriji, kulturi sjećanja, estetici…”, utisci su Selme Raljević.

“Cimetna pisma, dijamantna stvorenja” je novi roman bosanskog pisca Faruka Šehića. Ne bi mi to bila toliko velika vijest da znam kako i šta Faruk piše. Ovaj pisac jedan je od rijetkih koji ima tu sposobnost učiniti čitanje transcendentalnim iskustvom i riječ je u njegovim knjigama neka vrsta šifre, koda skojim se otvaraju i razbijaju nateže i najveće tajne, ali ne samo ovog svijeta i ovog živora, već svih svjetova, svih dimenzija, svih vremena”, piše Tena Ruzumović Žmara za Vogue.

FOTO:RADIO SARAJEVO

SVA PRAVA ZADRŽANA