Google greškom izbrisao račun vrijedan 125 milijardi dolara

Nesretna žrtva bio je australski penzioni fond “UniSuper”, koji upravlja imovinom vrijednom nevjerojatnih 125 milijardi dolara za više od 600.000 članova.

Izvršni direktor “UniSuper” i globalni izvršni direktor Google Clouda uvjerili su članove da prekid nije bio cyber-napad i pojasnili da nikakvi osobni podaci nisu ugroženi.

U rijetkom slučaju pogrešne konfiguracije, Google je slučajno izbrisao račun penzionog fonda vrijednog 125 milijardi dolara, uzrokujući poremećaj za više od pola miliona UniSuper članova, koji sedmicu dana nisu mogli pristupiti svojim penzionim računima.
UniSuper je australski penzioni fond koji nudi usluge penzione štednje zaposlenicima koji rade u sektoru visokog obrazovanja i istraživanja u zemlji. To znači da ako radite na višim školama, koledžima ili istraživačkim ustanovama u Australiji, možete imati pristup uslugama penzionog osiguranja “UniSuper” koje će vam pomoći da uštedite za mirovinu.

Incident se dogodio zbog “jedinstvene” pogrešne konfiguracije na Google Cloudu. Izvršni direktor “UniSuper-a” Peter Chun i globalni izvršni direktor Google Clouda Thomas Kurian objavili su zajedničko izvinjenje članovima, priznajući prekid kao “izuzetno frustrirajući i razočaravajući”. Uvjeravali su članove da prekid nije bio cyber-napad i pojasnili da nikakvi osobni podaci nisu bili ugroženi, okrivljujući grešku u Googleovoj usluzi u oblaku, kako je izvijestio Guardian.

Poremećaj je nastao zbog “slijeda događaja bez presedana pri čemu je nenamjerna pogrešna konfiguracija tijekom pružanja usluga UniSuper Private Cloud dovela do brisanja pretplate na UniSuper Private Cloud”, potvrdili su.

Izvršni direktori Peter Chun i Thomas Kurian tvrde da se radi o “izoliranom, ‘jedinstvenom događaju’ koji se nikada prije nije dogodio s bilo kojim klijentom Google Clouda na globalnoj razini”, navodeći da se “ovo nije smjelo dogoditi.”

Uvjeravali su da je “Google Cloud identificirao događaje koji su doveli do ovog poremećaja” i poduzeo mjere da se to više ne dogodi.

Godine 2023. “UniSuper” je prebacio značajan dio svojih operacija na Google Cloud Platformu. Proces je uključivao prijenos svih neprovedenih zadataka, uključujući 1900 virtualnih strojeva, u Google Cloud. Prije toga, njegov je rad bio raširen na Azure (još jednu platformu u oblaku) i dva njegova podatkovna centra.

SVA PRAVA ZADŽANA