U Iranu je proglašena petodnevna žalost zbog pogibije predsjednika te zemlje Ebrahima Raisija, dok je u Libanonu proglašena trodnevna žalost.

Raisi je poginuo u helikopterskoj nesreći zajedno sa svojim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom.

Izraze sućuti uputile su i vođe militantnih organizacija koje su produžene ruke Irana na Bliskom istoku- Hamas, Hezbollah i Huti.

Nakon nesreće Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, dodijelio je potpredsjedniku Mohammadu Mokhberu mandat da preuzme privremene dužnosti nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija.

“U skladu s člankom 131. Ustava, Mokhber je zadužen za vođenje izvršne vlasti”, rekao je Khamenei u izjavi, dodajući da će Mokhber morati sarađivati s čelnicima zakonodavne i sudske vlasti kako bi se pripremili za predsjedničke izbore “unutar maksimalnog razdoblja od 50 dana”.

Prema Iranskom ustavu, u slučaju smrti ili nesposobnosti predsjednika, prvi potpredsjednik preuzima funkciju predsjednika do izbora koji se moraju održati u roku od najviše 50 dana.

Prije imenovanja za potpredsjednika Mokhber je 14 godina bio na čelu iranskog Setada, moćnog ekonomskog konglomerata uglavnom usmjerenog na dobrotvorne svrhe.

Organizacija, koja je pod direktnom kontrolom iranskog vrhovnog vođe, procjenjuje se na desetke milijardi dolara, prema istrazi Reutersa.

Pod Mokhberovim nadzorom, Setad je razvio iransku vakcinu protiv korona virusa, Coviran Barekat, na vrhuncu pandemije COVID-19. Ali efikasnost vakcine je dovedena u pitanje, sa izveštajima o ljudima koji su pretrpeli teške medicinske reakcije nakon što su je primili.

Evropska unija je 2010. uključila Mokhbera na spisak pojedinaca i subjekata koje je sankcionirala zbog navodne umiješanosti u “aktivnosti nuklearnih ili balističkih projektila”. Dvije godine kasnije maknula ga je sa spiska.

(Više izvora)

SVA PRAVA ZADŽANA