Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i šef diplomatije Hossein Amir Abdolahian poginuli u padu helikoptera

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i šef diplomatije Hosein Amir Abdolahian stradali su u helikopterskoj nesreći koja se jučer desila u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan.

Ovu informaciju je potvrdila iranska državna televizija.

Bivši tvrdokorni šef pravosuđa, Raisi je bio osmi predsjednik Irana. Bivši tužitelj i sudac izabran je 2021. godine na mjesto predsjednika.

Za razliku od svog prethodnika, umjerenog bivšeg predsjednika Hassana Rouhanija, Raisi je njegovao blisko savezništvo s ajatolahom Khameneijem. Mnogi Iranci vjerovali su da se Raisi priprema da jednog dana naslijedi bolesnog 85-godišnjeg Khameneija.

Raisi je u nedjelju rano ujutru bio u Azerbejdžanu da bi zajedno sa predsjednikom Ilhamom Alijevim otvorio branu na rijeci Aras.

Brana je treća brana koju su dvije nacije izgradile na rijeci Aras.

Olupinu je locirao turski dron, koji je Republika Turska poslala kao pomoć u potrazi. Turski dron otkrio je izvor topline koja je dolazila iz srušenog helikoptera i koordinate mjesta nesreće podijelio s iranskim vlastima, prenijela je agencija Anadolija.

 Kroz nepristupačan teren i u ranim satima u ponedjeljak uspjeli su doći do ostataka letjelice u istočnom Azerbajdžanu. U helikopteru je bilo devet osoba, nema preživjelih.

(Više izvora)

SVA PRAVA ZADŽANA