Na današnji dan, prije 68 godina, rođen je legendarni komandant 511. slavne bbr., Mirsad Crnkić

Mirsad Crnkić rođen je 14 septembra 1956. godine u Bosanskoj Krupi od majke Munire i oca Abida. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu. Potom odlazi na vojnu akademiju.

Prije rata, kao rezervni oficir, radi u opštinskom štabu Teritorijalne odbrane Bosanska Krupa.

Po izbijanju agresije na Bosnu i Hercegovinu i napada na Bosanku Krupu, Crnkić se stavlja na raspolaganje patriotskim snagama i učestvuje u formiranju prvih dobrovoljačkih jedinica i u Štabu teritorijalne odbrane biva postavljen na mjesto pomoćnika komandanta za logistiku. Svoje vojno iskustvo i izuzetne organizatorske sposobnosti, Mirsad Crnkić koristi u prvim mjesecima rata i od izbjeglog i raseljenog stanovništva biva jedan od glavnih pokretača i inicijatora za formiranje 111. bosankokrupske pješadijske brigade. Po formiranju 111.BK pbr. Crnkić je prvo postavljen na mjesto pomoćnika komandanta za logistiku, a zatim i zamjenika komandanta.

111.BK pbr prerasta u 511 bbr., a Mirsad Crnkić 14. augusta 1993. postaje njen komandant.

Pod vodstvom komandanta Crnkića 511. slavna se ustrojava i uvojničava i dobija svoj poseban identitet i prepoznatljiv borbeni duh i moral. Brigada, iako izbjeglička i uz skromna materijalno-tehnička sredstva, niže uspjeh za uspjehom kako na vojničkom tako i na kulturnom, organizacionom polju te sa izuzetnim odnosom sa narodom iz kojeg je iznikla i postaje jedna od udarnih pesnica 5. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Komandant Mirsad Crnkić, zajedno sa svojim pratiocem Nihadom Bužimkićem, poginuo je 13. juna 1994. godine na izvršavanju borbenog zadatka protiv izdajničkih formacija tzv. “Autonomne pokrajine zapadna Bosna”.

Iza njega su ostali supruga Senka, kćerke Adrijana i Almira i sin Mirsad koji je rođen poslije pogibije Komandanta.

Iza njega je ostao emanet koji su njegovi borci dali njemu i izbjeglom narodu sa desne obale rijeke Une, dat 1. septembra 1993.u Jezerskom, na obilježavanju prve godišnjice kada su na njegovo pitanje “Hoćemo li preko Une, hoćemo li u Bosansku Krupu?”, odgovorili svi uglas “Hoćemo!!”

511. slavna je svoj emanet ispunila 17.septembra 1995. godine i vratila se kući. Nažalost, na tom putu do oslobođenja voljenog grada život su položila 503 njena pripadnika među kojima i komandant Mirsad Crnkić, kao prvi komandant brigade iz sastava 5. korpusa koji je položio svoj život za slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

Mirsad Crnkić posthumno je proizveden u čin pukovnika i dodijeljeno mu je najviše ratno vojno priznanje “Zlatni Ljiljan”.

Legendarni komandant 511. slavne, Mirsad Crnkić bio je čovjek ogromne energije, sjajnih ideja i neuništivog duha. Bezkompromisan i odlučan borac za Bosnu i Hercegovinu i oslobađanje Bosanske Krupe.

Emir Sedić

SVA PRAVA ZADRŽANA