Detalji američkog prijedloga za primirje u Gazi: SAD pokušava zaobići pojedine Netanyahuove zahtjeve

Izraelski mediji javljaju da je američki prijedlog za postizanje mira u Gazi zaobišao dio zahtjeva koje je postavio izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Američki “prijedlog za premošćivanje”, osmišljen kako bi se omogućilo finaliziranje sporazuma o taocima i za prekid vatre u narednoj sedmici, ne predviđa stalnu prisutnost Izraela duž granice Gaze i Egipta niti mehanizam u centralnoj Gazi za sprječavanje povratka Hamasa na sjever Pojasa, kao što je zahtijevao premijer Benjamin Netanyahu. O ovome su izvijestili u subotu izraelski mediji, pozivajući se na neimenovane dužnosnike upoznate s razgovorima.

Kanal 12 izvijestio je da se pregovori koji uključuju SAD i Izrael nastavljaju u nedjelju u Kairu. Samo ako Izrael i SAD mogu dogovoriti uvjete o ova dva ključna pitanja, Egipat i Katar će pritisnuti Hamas da prihvati dogovor, navodi se u izvještaju. Hamas je jasno dao do znanja da neće pristati na dogovor koji udovoljava ova dva izraelska zahtjeva.

U TV izvještaju se dodaje da se očekuje da će Netanyahu, koji je više puta insistirao na ova dva zahtjeva posljednjih sedmica, održati sudbonosnu raspravu s izraelskim pregovaračima i šefovima sigurnosti, usredotočenu na ova pitanja, prije nego što počnu nedjeljni pregovori u glavnom gradu Egipta.

Također je predviđeno da razgovara s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, koji u nedjelju dolazi u Izrael.

U saopćenju objavljenom u subotu navečer, Netanyahuov ured je rekao da su ga izraelski pregovarači izvijestili o razgovorima i “izrazili su oprezni optimizam u pogledu mogućnosti napredovanja dogovora”.

Navodi se da novi američki prijedlog, koji je u petak proslijeđen Izraelu i Hamasu na kraju dvodnevnih razgovora između Izraela i posrednika u Dohi “sadrži komponente koje su prihvatljive Izraelu”.

“Moramo se nadati da će veliki pritisak Sjedinjenih Američkih Država i posrednika na Hamas dovesti do uklanjanja njegovog protivljenja američkom prijedlogu i omogućiti proboj u kontaktima”, dodaje se u saopćenju.

Američki dužnosnici ranije su rekli da bi povratak naoružanih Hamasovih snaga u sjeverni pojas Gaze, preko koridora Netzarim koji je IDF uspostavio razdvajajući sjeverni i južni dio Pojasa — predstavljao kršenje sporazuma. Prema izvještaju Walla Newsa, posrednici su sada predložili klauzulu koja Izraelu daje pravo da nastavi s vojnim neprijateljstvima protiv Hamasa ako se oružje prebaci u sjeverni pojas Gaze. (IDF će se morati povući iz područja Netzarima u prvoj fazi dogovora.)

Izraelski i drugi izvori rekli su da izraelski šefovi sigurnosti vjeruju da povlačenje iz filadelfijskog koridora duž granice s Gazom tokom šest sedmica prve faze sporazuma ne bi omogućilo Hamasu da se značajno naoruža te da bi određene neodređene procedure duž granice mogle kompenzirati izraelsko povlačenje iz pograničnog područja. Kanal 12 je pozivajući se na egipatske izvore, rekao da Izrael i Egipat rade na dogovoru u vezi s filadelfijskim koridorom i graničnim prijelazom Rafah.

SAD, uz podršku posrednika Katara i Egipta, prenio je svoj prijedlog premošćivanja Izraelu i Hamasu na kraju summita u Dohi, koji je održan od četvrtka do petka. Izrael i posrednici prisustvovali su summitu, a dužnosnici Hamasa u Dohi su dobili informacije o napretku tamošnjih razgovora, ali nisu direktno sudjelovali.

Još jedan takav summit navodno je okvirno zakazan, ovaj put za Kairo, u srijedu ili četvrtak. Američki dužnosnici rekli su da namjeravaju finalizirati dugo traženi dogovor do kraja ove sedmice.

Predsjednik Joe Biden i drugi američki dužnosnici izrazili su suzdržani optimizam u pogledu napretka pregovora, naglašavajući da prepreke i dalje postoje. Dužnosnici Hamasa naznačili su da se protive najnovijim formulacijama, a izvori su u petak izjavili da skupina insistira na trajnom prekidu vatre, potpunom izraelskom povlačenju iz Gaze, povratku raseljenih stanovnika Gaze i razmjeni talaca i zarobljenika.

Izraelski dužnosnik, koji je upoznat s pregovorima, rekao je Walli da će Hamas vjerovatno odbiti najnoviji prijedlog, smatrajući da uveliko odražava stavove Izraela.

Netanyahu je insistirao na tome da svaki dogovor mora zadovoljiti oba ključna ratna cilja Izraela – povratak svih talaca i uništenje Hamasa. Opovrgnuo je da izraelski prijedlog od 27. maja, na kojem se temelje pregovori koji su u toku, predviđa trajni prekid vatre, iako objavljeni tekst pokazuje drugačije.

Prema subotnjem izvještaju Kanala12, “prijedlog za premošćivanje” pokriva brojna vrlo specifična pitanja u vezi s dogovorom. Među njima, navodi se koliko će živih izraelskih zarobljenika biti oslobođeno u prvoj, šestosedmičnoj fazi sporazuma; ranije se naširoko pisalo da će biti oslobođeno tridesetak žena, starijih i bolesnih zarobljenika. Imena gotovo svih tih zarobljenika također su uveliko utvrđena, stoji u izvještaju. Prijedlog također precizira redoslijed kojim će zarobljenici biti oslobođeni, pri čemu će prvo biti puštene žene, uključujući i vojnikinje.

Također se u prijedlogu definiše napredak u pogledu oslobađanja palestinskih sigurnosnih zatvorenika u zamjenu za zarobljenike.

Walla je saopćila da je Izrael ponudio da odustane od veta na oslobađanje dijela palestinskih zarobljenika koje traži Hamas, pod uslovom da Hamas oslobodi više talaca u svakom od šest sedmica prve faze sporazuma, te da taj element bude uključen u prijedlog za premošćivanje.

Jedan je izvor rekao da je američki optimizam barem djelomično usmjeren na uvjeravanje Irana da odgodi svoju prijetnju osvetničkim napadom na Izrael zbog ubistva vođe Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu 31. jula. SAD također vrši pritisak na libansku grupu Hezbolah da ne napada Izrael nakon što je IDF ubio njihovog vojnog komandanta Fuada Shukra u Bejrutu.

Slično tome, strani izvor uključen u razgovore rekao je javnoj radioteleviziji Kan da “posrednici nastavljaju razgovarati s Iranom i Hezbolahom i ohrabruju ih da ne eskaliraju situaciju.” Isti je izvor navodno izrazio “vrlo oprezni optimizam” da bi se dogovor mogao zaključiti prije summita u Kairu sljedećeg vikenda.

Dogovor o taocima za prekid vatre o kojem se pregovara temelji se na izraelskom prijedlogu od 27. maja koji je Biden iznio u govoru 31. maja. Izrael je od tada dodao “pojašnjenja” svojim pregovaračkim pozicijama.

Vjeruje se da je 111 od 251 taoca, koje je Hamas zarobio, nalazi u Gazi, uključujući tijela 39 osoba za koje je Izrael potvrdio da su mrtvi.

IZVOR: KLIX.BA

SVA PRAVA ZADRŽANA