Turska i Japan ujedinili snage kako bi pronašli drevni i izgubljeni grad Purushandu

Japanski naučnici u nadi da će pronaći izgubljeni grad Purushanda, učestvuju u iskopavanja nalazišta Üçhöyük u Afyonkarahisaru u Turskoj, marljivo radeći s turskim akademicima na otkrivanju velike nepoznanice iz historije ove regije.

Spasilačko iskapanje Üçhöyüka, koje je započelo 2020. pod nadzorom profesora Özdemira Koçaka s Odsjeka za historiju na Univerzitetu Selçuk, dobilo je podršku predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ove godine. Uz 48 akademika s turskih univerziteta u iskapanju učestvuju i arheolozi profesor Satoshi Urano, profesor Yukinori Fukatsu i profesor Naoto Koiwa sa univerziteta Rikkyo i Hirosaki u Japanu.

Koçak je spomenuo da iskopina Üçhöyük datira iz bronzanog doba, te je jedno od najvećih naselja u Anatoliji i istočnom Mediteranu.

Rekao je da se istraživači bave mogućnošću da je ovo naselje isti grad koji se spominje u akadskim dokumentima oko 2350. godine prije nove ere, a koji se zove Purushanda.

“Ovi dokumenti opisuju kako je kralj Sargon od Akada upao u grad Purushanda na zahtjev jednog trgovca, kako je zauzeo grad i dao nacrtati sebe i kralja Purushande na gradskim zidinama. Naš cilj je dokazati da grad koji se spominje u ovim dokumentima je Üçhöyük. Ovaj grad je bio važno tržište za Anatoliju oko 2000. godine prije nove ere. U našim iskopavanjima pronašli smo pečate koji datiraju iz 2300. godine prije nove ere. Svi opisi i dokumenti koje imamo pokazuju da je ovo mjesto Purushanda”, kazao je Koçak.

Dodao je kako se tim proširio na 51 člana, te da imaju akademike iz 15 različitih naučnih područja koji rade s njima s 15 univerziteta iz Turske i 2 iz Japana.

“Prošle godine smo upoznali japanski tim koji radi u Turskoj i dogovorili smo saradnju na iskapanju Üçhöyük. Oni su se pridružili našem timu ove godine”, kazao je Koçak.

Koçak je naglasio da bi se drugi japanski akademici iz različitih područja s vremenom mogli pridružiti projektu, pomažući u zajedničkom otkrivanju drevnog grada.

Napomenuo je da arheološki artefakti i nalazi dobiveni iskopavanjima u posljednje 4 godine u Üçhöyüku sugeriraju da je to bilo važno naselje u antičko doba.

“Postoje nalazi koji datiraju iz željeznog doba, kao i iz helenističkog i rimskog razdoblja u određenim dijelovima naselja Üçhöyük. Japanski arheolozi radit će s nama na ovom pitanju. Zajedno ćemo ispitati ta razdoblja i napraviti procjene mjesta iskopavanja”, rekao je Koçak.

Napomenuo je da njihove procjene podupiru jedna drugu.

“Ove godine ćemo raditi zajedno oko mjesec dana. Upoznat ćemo se pa ćemo i ubuduće ostvariti različite saradnje. Dugi niz godina ovdje ćemo raditi s japanskim naučnicima”, kazao je Koçak.

Profesor Satoshi Urano, jedan od arheologa, spomenuo je da je sudjelovao u drugim projektima iskopavanjima u Antaliji i Muğli u Turskoj.

Urano je izjavio da su se pridružili iskopavanjima Üçhöyük u Afyonkarahisaru na poziv voditelja iskopavanja.

“Ovo nalazište je najvažnije mjesto u bazenu Akarçay. Ima mnogo arheoloških nalazišta ovdje. Pokušavamo osigurati sredstva japanske vlade za naš rad ovdje. Ako uspijemo dobiti ta sredstva, moći ćemo dovesti studente ovdje. Zajednički rad ovdje će nas sve jako razveseliti. Pripremamo i preliminarni izvještaj ove godine”, kazao je Urano.

IZVOR:KLIX.BA

SVA PRAVA ZADRŽANA