Koliko će sada iznositi egzistencijalna naknada po mjesecu, a koliko naknade dobitnika najvećih ratnih priznanja?

Kod usvajanja zakona naznačeno je da će se naknade uvećavati prema modelu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Koliko će demobilisanim borcima, nosiocima najvećih ratnih priznanja njihove naknade biti uvećane sada nakon što su na Domu naroda Parlamenta Federacije BiH usvojene izmjene tri boračka zakona?

Riječ je o izmjenama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica te Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Koliko je povećanje po korisniku, ni nama nisu objasnili. Po meni malo smiješno povećanje. Bez boračkog dodatka sve je to minorno, ali mi smo podržali, pa neka ide puževim korakom – kazao nam je Fahrudin Čolaković, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Egzistencijalna naknada koju nezaposleni demobilisani borci sa 57 i više godina starosti primaju sa federalnog nivoa sada iznosi 5,09 KM po mjesecu provedenom u odbrani. U Federalnom ministarstvu za boračka pitanja nam je rečeno da će sa povećanjem iznositi 5,33 KM po mjesecu provedenom u odbrani. Tako, ako je neko bio u vojsci tri godine, egzistencijalna naknada će mjesečno nakon povećanja iznositi 191,88 KM.

– Kada je riječ o dobitnicima priznanja u decembru 2023. godine, naknada za prvu kategoriju je bila 379,24 KM. Nakon ovog povećanja će biti cirka 403 KM – kazali su nam u Ministarstvu.

Kod usvajanja zakona naznačeno je da će se naknade uvećavati prema modelu koji funkcionira u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju.

– Što se tiče usklađivanja sa Zakonom o PIO-u, ono će biti na osnovu zbira 50 posto rasta potrošačkih cijena i 50 posto rasta bruto domaćeg proizvoda.

Vanredno usklađivanje može se provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita budžeta FBiH, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini – rečeno nam je.

Isplata uvećanih naknada kreće u septembru za august kada će retroaktivno biti isplaćena i razlika za juli.

E. Duvnjak-Šalaka za Faktor.ba

SVA PRAVA ZADRŽANA