Obavljen žrijeb džudo turnira u Parizu: Larisa Cerić ima šansu za medalju, Samardžić nije imala sreće

Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić s trenerima Arijanom Jahom i Branislavom Crnogorcem

Obavljen je žrijeb džudo turnira na Olimpijskim igrama u Parizu na kojem će boje Bosne i Hercegovine braniti Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić.

Cerić može biti zadovoljna žrijebom s obzirom da je dvije pobjede dijele do borbe za medalju.

Larisa, 26. na svjetskoj rang-listi, će u kategoriji preko 84 kilograma u prvom kolu odmjeriti snage sa Sydnee Andrews, koja je za jedno mjesto lošije plasirana od naše najbolje džudistkinje.

Ukoliko opravda ulogu favoritkinje i izbaci Novozelanđanku, u osmini finala bi se sastala protiv bolje iz duela Rochele Nunes i Sarre Mzougui.

Portugalka je 13. na svijetu, dok je Tunižanka 28. i u Pariz je stigla na osnovu kontinentalne kvote.

Ukoliko Larisa slavi i u osmini finala, izborit će četvrtfinale, a to znači i da bi osigurala repasaž za bronzu.

U četvrtfinalu bi se borila najvjerovatnije protiv najbolje džudistkinje svijeta Romane Dicko i tu bi joj šanse za trijumf bile veoma male, no takmičenje bi u slučaju poraza nastavila u repasažu za bronzanu medalju u kojem bi joj dvije pobjede donijele odličje koje bi za Bosnu i Hercegovinu bilo prvo u historiji.

Samardžić, nažalost, nije imala sreće u žrijebu. Aleksandra, koja je 34. na svjetskoj rang-listi u kategoriji do 70 kilograma, je u Pariz stigla preko kontinentalne kvote, a u prvom kolu će se boriti protiv Laerke Olsen, 36. na svijetu koja je na isti način kao Samardžić stigla do Olimpijskih igara.

No, u slučaju pobjede Samardžić bi se u drugom kolu sastala sa Nizozemkom Sanne van Dijke, petom džudistkinjom svijeta i u toj borbi bi joj šanse za trijumf bile veoma male.

U slučaju da napravi senzaciju i prođe u četvrtfinale, naredna protivnica bi joj najvjerovatnije bila 6. na svjetskoj rang-listi Saki Niizoe. No, u slučaju poraza izborila bi repasaž i borbu za bronzu, čemu se nadaju svi Bosanci i Hercegovci.

Samardžić će svoje takmičenje imati 31. jula, a Cerić 2. augusta.

SVA PRAVA ZADRŽANA