ŠTA ZA GRAĐANE ZNAČI USPOSTAVA KATASTRA NEKRETNINA?

Kao što ste već imali priliku čuti u Informativnom programu Radija Bosanska Krupa ili pročitati na našoj ili web-stranici Grada Bosanska Krupa, nakon više od 20 godina nastavljaju se aktivnosti uspostave katastra nekretnina na području Grada Bosanska Krupa, tačnije na području dviju pojedinačnih katastarskih općina (k.o.) – k.o. Bosanska Krupa 1 i k.o. Bosanska Krupa 2.

Na području nekadašnje općine Bosanska Krupa premjer, kao prva faza uspostave katastra nekretnina, započet je još krajem 70-ih godina prošloga stoljeća, pa se stariji čitaoci sigurno sjećaju postupka provođenja aviosnimaka na prostoru našeg grada te 78-e i 79-e godine. Međutim, uslijed ratnih dešavanja postupak uspostave katastra nekretnina na području Bosanske Krupe je obustavljen i nikad nije priveden kraju. Od 38 k.o. koliko ih ima Bosanska Krupa, 15 ih ima uspostavljen katastar nekretnina. Dakle, 23 k.o. Bosanske Krupe nemaju uspostavljen katastar nekretnina, pa tako i k.o. Bosanska Krupa 1 i Bosanska Krupa 2 koje čine centar administrativnih i ostalih funkcija grada i njegov najveći urbani dio. Na području tih katastarskih općina trenutno je u primjeni popisni katastar (premjer) koji, kako kažu ispred Gradske uprave, zbog načina izrade i nepostojanja grafičkih podloga nije adekvatan i nije primjenjiv za svakodnevne potrebe što predstavlja problem u radu katastarske službe, kako uposlenicima u pripremi i izdavanju podataka tako i u ostvarivanju svojih prava podnosiocima zahtjeva za izdavanje podataka iz ove evidencije, odnosno građanima.

Ipak, ove godine, u zajedničkim naporima Grada Bosanska Krupa i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove konačno su formirani uslovi za nastavak aktivnosti i uspostavu katastra trenutno na području navedenih katastarskih općina – Bosanska Krupa 1 i Bosanska Krupa 2.

Šta uopće podrazumijeva projekt „uspostava katastra nekretnina“? Koja područja grada obuhvataju k.o. Bosanska Krupa 1 i Bosanska Krupa 2 i zašto su upravo ove dvije k.o., pored ostalih, obuhvaćene projektom? I, u konačnici, kakve koristi (ali i odgovornosti) ovaj projekt donosi građanima Bosanske Krupe, konkretno onima koji žive na području navedenih katastarskih općina – rekli su nam Edin Mehić, šef Odsjeka za imovinsko-pravne i geodetske poslove Gradske uprave Grada Bosanska Krupa i Merzuk Sedić, stručni savjetnik za geodetsko-katastarske poslove u Gradskoj upravi Grada Bosanska Krupa.

„Projekt uspostave katastra nekretnina podrazumijeva, između ostalog, obnovu postojećeg premjera, izradu diobnih planova i izlaganje na javni uvid podataka premjera i katastarskog klasiranja zemljišta za za navedene dvije k.o. Već je proveden postupak javne nabavke, angažiran je pružatelj usluge te je izvršeno potpisivanje okvirnog sporazuma o pružanju usluge uspostave katastra nekretnina za navedene k.o. Ono što moramo naglasiti, a što naše građane sigurno najviše i zanima, jeste da su sve pobrojane aktivnosti za naše građane u potpunosti besplatne. Dakle, građani će imati mogućnost da potpuno besplatno upišu svoja prava u odgovarajuće baze podataka, odnosno, da uspostave u konačnici zemljišnu knjigu za svoje nekretnine“, rekao je Edin Mehić, naglašavajući i napominjući da se postupak uspostave katastra nekretnina trenutno sprovodi samo na području k.o. Bosanska Krupa 1 i Bosanska Krupa 2. Te dvije katastarske općine, kako objašnjava Merzuk Sedić, obuhvataju „područje grada koje se nalazi uz desnu i lijevu obalu rijeke Une, znači sami centar grada, kao i šire područje grada. Tu prvenstveno mislimo na područje Zaluga, znači lokalitet iznad Gulanove okuke sve do granice s područjem Ostružnice, iznad Lipika sve do Vranjske, uz staru Radićku cestu do iznad Zlatne niti pa odatle prema rijeci Uni u kanjonu do granice sa područjem Bihaća. Kada govorimo o k.o. Bosanska Krupa 2, to je područje koje obuhvata lokalitet iznad Bužimkića, to su Brina i Nadbrina iznad Ćojluka, zatim područje Tećije i Dolova, Kobiljnjaka, Halkića, od Vrana sve do granice s Ljusinom, a to je lokalitet gdje se nalazi vaga za teretni saobraćaj pored magistralne ceste Bihać-Novi grad.”

Sedić ističe da, zbog neuspostavljenog katastra nekretnina, Služba imala velike poteškoće prilikom izdavanja kopija katastarskih planova prilikom infrastrukturnih ili bilo kakvih drugih projekata. U tom smislu, Služba  nije mogla da izda bilo kakav grafički podatak jer je popisni katastar, kako kaže,  evidencija koja, uspostavljena u svrhu naplate poreza poslije Drugog svjetskog rata, nema nikakvu grafičku prestavu, nikakve planove za određene parcele koje su premjerene u nekim kasnijim postupcima. “To je rađeno jako primitivnim metodama i te granice je bilo u većini slučajeva skoro nemoguće prenijet na teren. Znači, često nismo bili u mogućnosti strankama pokazati tačno i jednoznačno identificirati te parcele. Velika su bila odstupanja u pogledu površina tih parcela. Velika su bila odstupanja u pogledu površina samih parcela jer, kao što sam kazao, to je popisni katastar, površine su procijenjene, one nikad ranije nisu zaista i mjerene. Sada, nastavkom aktivnosti uspostave katastra nekretnina za k.o. Bosanska Krupa 1 i Bosanska Krupa 2 svaka parcela će se premjeriti. Znat ćemo tačno kakav ona oblik ima, koliku površinu, koja je njena numeracija, broj, ko je njen posjednik itd.

Osim toga, naglašava Sedić, ovim projektom izvršit će se izrada diobnih planova, etažirat će se kompletno sve zgrade kolektivnih stanovanja u gradu što je, dosad, podrazumijevalo pojedinačne zahtjeve koji su građane izlagali dodatinim troškovima. Kroz ovaj postupak građani će, ističe Sedić, te probleme i te postupke sistemski riješiti bez nekih dodatnih finansijskih troškova. Znači, ne samo da je postupak uspostave katastra nekretnina za k.o. Bosanska Krupa 1 i Bosanska Krupa 2 u potpunosti besplatan za naše građane nego ih, također, oslobađa eventualnih troškova koji se trenutno pri ovim postupcima podrazumijevaju. “Građani su”, ističe Sedić, “izvod iz katastra najčešće traže prilikom (hipotekarnog) opterećenja nekretnina. Popisni katastar je evidencija koja ne poznaje evidenciju tereta ii građani su prilikom opterećenja svojih nekretnina morali izvršiti pojedinačnu uspostavu zemljišno-knjižnih uložaka. Taj zahtjev se radio kod općinskog suda. Oni su provodili postupak, tražili od nas određene podatke u tom postupku. Objava je potom išla u Službeme novine. To je sve poprilično koštalo i jako dugo trajalo. Isti su se problemi dešavali i kod dioba. One se nisu mogle uraditi po etažnim jedinicama bez prethodne uspostave zemljišne knjige. Okončanjem ovog projekta, tj. projekta uspostave nekretnina, najprije za ove dvije k.o., a kasnije i za ostale, te nekretnine će imati, u biti, jednu modernu evidenciju kako za stanove tako i za parcele i sve nekretnine na području ove dvije katastarske općine, a kasnije i ostale na području kojih nije uspostavljen katastar.”

Realizacijom projekta građani će, dakle, dobiti ažuran katastar i tačne evidencije o nekretninama koje posjeduju, stvarnu površinu, granice, način korištenja i slično te će se pružiti mogućnosti upisa prava na istim. Krajnji cilj jeste uspostava jedinstvene evidencije o nekretninama, jedan katastarski broj, jedna površina, jedan vlasnik.

Projekat Uspostava katastra nekretnina za k.o. Bosanska Krupa 1 i Bosanska Krupa 2 provest će se u tri faze. U tu svrhu, angažiran je pružatelj usluga – firma Geodet d.o.o. Sarajevo koja će, u saradnji sa predstavnicima lokalne zajednice, izvršiti sve potrebne radnje na pripremi podataka i konačnoj uspostavi katastra nekretnina.

U toku 2024. godine izvršit će se pripremne radnje koje podrazumijevaju:

1. održavanje edukacija i podjela materijala za obilježavanje posjeda (okvirno u periodu između 16.-27.09.2024. godine);

2. Snimanje iz zraka (aerofotogrametrijsko snimanje) izvršit će se nakon obilježavanja posjeda (okvirno u periodu od 10.-15.10.2024. godine);

3. Izrada diobenih planova za nekretnine koje imaju etažno vlasništvo (zgrade).

ŠTA SE OD GRAĐANA OČEKUJE U POSTUPKU USPOSTAVE KATASTRA NEKRETNINA NA PODRUČJU K.O. BOSANSKA KRUPA 1 I BOSANSKA KRUPA 2?

Projekt uspostave katastra nekretnina donosi, kao što ste prethodno pročitali, mnoge koristi za građane Bosanske Krupe koji posjeduju parcele i(li) nekretnine na području k.o. Bosanska Krupa 1 i Bosanska Krupa 2 koje su obuhvaćene ovim projektom. Međutim, taj projekt, isto tako, zahtijeva i uključenje i angažman samih građana.

Obaveze građana, odnosno posjednika, jesu da, u periodu do snimanja izvrše obilježavanje svog posjeda na način kako je to propisano i sa unaprijed određenim vrstama biljega. To je, ističu ispred Gradske uprave, jedina obaveza građana:

 “Prva obaveza građana upravo će biti da, zajedno sa svojim komšijama odrede granice svojih parcela, a da bi to uradili, što je bolje moguće, moraju prisustvovati edukacijama koje će se održati na 15 lokacija na području ove dvije katastarske općine, u periodu od 25. do 29 septembra” rekao je Sedić ističući da “će se te parcele premjeriti, pregledati i, po okončanju samog projekta, pregled će izvršiti inspektor Federalne geodetske uprave pa naši građani ne trebaju imati bojazan da će, u bilo kojem smislu, biti oštećeni”.

Naglašavajući važnost angažmana samih građana od kojih se najprije , Edin Mehić ističe da će “edukacije voditi uposlenici firme Geodet d.o.o. koja će i izvoditi geodetske radove u realizaciji ovog projekta uz prisustvo predstavnika Federalne geodetske uprave i u Službe nadležne za katastar Grada Bosanska Krupa. Građanima će se pojasniti način na koji će obilježiti svoje posjede, čime će ih obilježiti te će, također, prilikom edukacija moći preuzeti i određeni broj potrebnog materijala, odnosno signala neophodnih za obilježavanje svojih parcela”.

Pozivajući građane koji posjeduju imovinu na području k.o. Bosanska Krupa 1 i Bosanska Krupa 2 da se, u što većem broju, odazovu edukacijama, Mehić i Sedić na kraju još jednom ponavljaju da je ovo jedinstvena prilika za Bosansku Krupu i njene građane koji će umnogome olakšati posao katastarskoj službi, ali i građanima omogućiti brže, efikasnije, u konačnici i besplatno, ostvarivanje svojih prava.

Azra Ičanović

PLAN EDUKACIJE O USPOSTAVI KATASTRA NEKRETNINA ZA K.O. BOSANSKA KRUPA 1 I BOSANSKA KRUPA 2

Edukaciju o uspostavi katastra nekretnina za k.o. Bosanska Krupa 1 i Bosanska Krupa 2, provest će pružatelj usluga, firma “Geodet” d.o.o. Sarajevo u saradnji sa gradskom upravom i Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove, sljedećim redoslijedom:

Dana 25.09.2024. (srijeda):

  • 14.00 h – Ulica Hodžinac (raskrsnica za Kobiljnjak)
  • 16.00 h – Ulica Prvomajska (raskrsnica za Tećiju)
  • 18.00 h – Ulca Branilaca grada (plato kod mekteba)

Dana 26.09.2024. (četvrtak):

  • 14.00 h – Ulica Prvomajska (kod džamije Krupa II)
  • 16.00 h – Ulica Proleterska (plato kod područne škole Pilana)
  • 18.00 h – Ulica Podvran (lokacija kod pružnog prelaza)

Dana 27.09.2024. (petak)

  • 14.00 h – Ulica Gazijska (prvi odvojak)
  • 16.00 h – Ulica Aleja zlatnih ljiljana (proširenje kod notara Mirsada Mesića)
  • 18.00 h – Ulica Mirsada Crnkića (lokacija: Amratex)

Dana 28.09.2024. (subota)

  • 10.00 h – Ulica Ustikolina (plato kod Druge osnovne škole)
  • 12.00 h – Ulica Humska (parking kod Doma kulture)
  • 14.00 h – Ulica Podgrmečka (parking prostor kod Biroa rada)

Dana 29.09.2024. (nedjelja):

  • 10.00 h – Ulica Zalug (plato ispred džamije Krušnica)
  • 12.00 h – Ulica Omladinska (plato kod bunara)
  • 14.00 h – Ulica Lipik (plato kod mezarja)

KONTAKT: Služba za prostorno uređenje, imovinsko-pravne i geodetske poslove: 037/961-460

SVA PRAVA ZADRŽANA