U BOSANSKOJ KRUPI POTPISAN SPORAZUM ZA NASTAVAK AKTIVNOSTI I USPOSTAVU KATASTRA NEKRETNINA

Danas je u Bosanskoj Krupi potpisan sporazum za nastavak aktivnosti i uspostavu katastra nekretnina na području Grada, između Grada Bosanska Krupa, Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose i pružatelja usluga firme Geodet d.o.o. Sarajevo.

„Projekat ima za cilj uspostavu jedinstvene evidencije o nekretninama i pravima o nekretninama. Prvi korak jeste da se katastarski dio odradi. Da se podaci snime, ažuriraju, prikažu onakvi kakvi jesu na terenu, izlažu na javni uvid, evidentiraju korisnici i stave se u službenu upotrebu katastru da bi kasnije u skladu sa Zakonom o zemljišnim knjigama, bili upućeni službenim putem u ZK urede na uspostavu vlasništva. Radi se o tome da ova katastarska evidencija, koja je trenutno na stanju u službenoj upotrebi nije dovoljna. Ne oslikava jasno stanje sa terena i ne služi građanima za dokaz vlasništva i jednostavno u svakodnevnoj upotrebi, nije dovoljna. Kroz ovaj projekat, građanima će biti sve na raspolaganju. Bit će im besplatno sve. Nastojimo da svaki građanin ima pouzdanu evidenciju o nekretninama, a kasnije i vlasništvo o svojoj nekretnini“, ističe za Radio Bosanska Krupa, pomoćnik direktora Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose, Sead Hadžić.

Za građane će se u narednom periodu održati edukacije na lokacijama Grada, kao sastavni dio dodatnog obavještenja o detaljima projekta, te uputama snimanja.

Erna Redžić

SVA PRAVA ZADRŽANA