Vlada RS: Prihvatamo uvođenje jedinstvenog broja 112 u BiH uz uvažavanje entitetskih nadležnosti

Vlada Republike Srpske je prihvatila je Informaciju o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve “112”.

Vlada Republike Srpske je saopćila da podržava uvođenje evropskog broja za hitne slučajeve “112” u Bosni i Hercegovini uz uvažavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti Republike Srpske.

“Vlada Republike Srpske je saglasna sa Nacrtom zakona o dopunama Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112”, naveli su.

Sada se zadužuje Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a da Ministarstvu komunikacija i transporta BiH dostavi mišljenje na Nacrt zakona o dopuni Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve “112”.

“Zadužuju se sve republičke institucije koje nakon donošenja ovog zakona, na bilo koji način budu učestvovale u postupku uvođenja jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve “112” sa tehničkog, organizacionog i svakog drugog aspekta da obezbijede zaštitu interesa i nadležnosti Republike Srpske. Zadužuje se Ministarstvo saobraćaja i veza da u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju o ovom zaključku upozna poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH i ministre u Savjetu ministara BiH koji dolaze iz Republike Srpske”, saopćeno je.

Kako se navodi u Informaciji, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH u ovom Nacrtu zakona uvažilo je primjedbe koje su kao usaglašene na nivou Republike Srpske dostavljene u julu mjesecu.

Nacrt zakona koji je u prilogu Informacije stvara zakonski preduslov za uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve “112” u cijeloj BiH uz uvažavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti u pogledu rada hitnih službi.

Podsjetimo, priča o uvođenju jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112 datira još od 2017. godine, a ponovo je stavlja u fokus nakon što Bosna i Hercegovina korača za članstvu u Evropskoj uniji.

Riječ je o broju koji se uvodi kao jedinstveni evropski broj za hitne pozive, a koristi se u svim članicama Evropske unije, kao i gotovo svim državama kandidatima za članstvo u EU.

Uvođenjem jedinstvenog broja za hitne situacije 112 u BiH bi značilo da ljudi koji borave u posjeti BiH bilo poslom ili turistički odmah znaju koji broj da kontaktiraju u slučaju nužde.

Za zemlju kao što je Bosna i Hercegovina, koja privlači sve veći broj posjetilaca, korištenje broja 112 bi predstavljalo prednost. Također, korištenjem broja 112 bi se objedinili svi postojeći brojeve za hitne slučajeve, čime se olakšava i ubrzava prijenos informacija, hitnim službama omogućuje brže i efikasnije reagovanje te istovremeno omogućuje bolja koordinacija hitnih službi i veća transparentnost njihovog djelovanja.

Inače ovo pitanje se dugo politizira, a najviše zbog protivljenja vlasti iz RS-a, koji ovo pitanje posmatraju kao prijenos nadležnosti.

IZVOR: KLIX.BA

SVA PRAVA ZADRŽANA