Pokušaj ATENTATA NA TRAMPA – Dvoje mrtvih, jedno u teškom stanju

Američki Federalni istražni biro (FBI) istražuje pucnjavu na mitingu u Pensilvaniji u subotu kao “pokušaj ubistva” bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, saopštili su danas zvaničnici FBI.

Federalni istražni biro (FBI) identifikovao je 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kao “subjekta umiješanog” u pokušaj ubistva bivšeg predsjednika Donalda Trampa, navodi se u saopštenju, prenosi BBC.

“Ovo što se dogodilo nazivamo pokušajem ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa. To je i dalje aktivno mjesto zločina”, rekao je Rojek na konferenciji za novinare.

Prethodno je guverner Pensilvanije Džoš Šapiro izjavio da je Tramp napustio Batler.

“Pod zaštitom američke Tajne službe i uz pomoć državne policije Pensilvanije, bivši predsjednik Tramp je napustio oblast Batlera”, naveo je Šapiro u objavi na mreži X .

On je izrazio zahvalnost svim organima za sprovođenje zakona koji su reagovali, zaštitili bivšeg predsjednika i radili na tome da situaciju stave pod kontrolu, prenosi CNN.

Mediji podsjećaju da je osoba koja je pucala na skupu bivšeg predsjednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa ispalila više hitaca sa “uzvišene pozicije” izvan mjesta gde se održavao miting prije nego što su ga agenti tajne službe neutralisali, saopštili su zvaničnici.

Očevidac za BBC ispričao da je video napadača na krovu

Čovek sa puškom viđen je na krovu jednog od obližnjih objekata tokom predizbornog mitinga Donalda Trampa u Pensilvaniji, rekao je jedan od očevidaca za BBC.

Svedok, koji se predstavio kao Greg, rekao je da je čovek puzio po krovu zgrade koja se nalazila tik izvan mesta održavanja mitinga u okrugu Batler, kao i da je pokušao da upozori policiju.

Donald Tramp je pušten na kućno lečenje, nakon što je povređen u pokušaju atentata na predizbornom mitingu u Pensilvaniji u subotu.

Tramp, kandidat na ovogodišnjim predsedničkim izborima u Americi, izveden je sa mitinga izveden okrvavljenog lica i uha, rekao je da mu je „metak probio kožu”.

FBI je kao napadača identifikovao dvadesetogodišnjeg Tomasa Kruksa, kojeg su tajne službe eliminisale na mitingu.

Oglasila se Trampova deca nakon napada

“Izlivi ljubavi i podrške mom tati duboko cijenim. Hvala ti Bože što je održao mog oca u životu. Političko nasilje nikada nije odgovor. Bog blagoslovio tajnu službu i policiju koja je neustrašivo intervenisala. Molimo vas da u svoje molitve uključite porodice žrtava. Kao što ste danas vidjeli, moj otac je borac i nastavit će da se bori za vas i SAD”, napisala je Tifani Tramp.

Tenutak odlaska bivšeg predsjednika Donalda Trampa sa mjesta događaja, uz jako bezbjednosno osiguranje!

Ko je bio Tomasu Metjuu Kruks?

Kruks je živio oko sat vremena od mjesta gde se pucalo u Batleru. Federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila je u nedjelju da je zatvorila vazdušni prostor iznad Betel Parka iz “posebnih bezbjednosnih razloga”.

Kada je Kruks imao 17 godina, dao je donaciju od 15 dolara ActBlueu, komitetu za političku akciju koji prikuplja novac za levo orijentisane i demokratske političare, pokazuje dokument Federalne izborne komisije iz 2021.

Donacija je bila namenjena za Progressive Turnout Project, organizaciji koja poziva demokrate da izađu na izbore.

Kruksov otac Metju Kruks (53) rekao je za CNN da pokušava da shvati šta se dogodilo i da će sačekati dok ne razgovara s organima za sprovođenje zakona pre nego što bude govorio o svom sinu.

Više izvora

SVA PRAVA ZADRŽANA