UČENICI IZ BUTMIRA U POSJETI SVOJIM DRUGARIMA, UČENICIMA DRUGE OSNOVNE ŠKOLE

U petak je JU „Druga osnovna škola“ Bosanska Krupa ugostila menadžment i učenike JU Osma osnovna škola „Amer Ćenanović“ iz Butmira u sklopu projekta Kultura sjećanja – „Gradimo mostove među nama“.

Pokretači ovog projekta su upravo gosti iz Butmira, s ciljem razmjene učenika promovisanjem bolje budućnosti i čuvanjem od zaborava historiju naše države.

Potpisan je Memorandum o razumijevanju između pomenutih škola, čime je započela njihova saradnja i definisane buduće aktivnosti.

„Ovom saradnjom kolegica Daira će sa svojim učenicima imati priliku da posjeti naše mjesto i da čuje sve zajedno, znači, sa njihovim drugarima o tome šta se sve tamo dešavalo. Djeca će obići znači i ostale historijske znamenitosti Bosne i Hercegovine. U Bosni nije samo jedna rijeka. Bosnom ne protiče Bosna. U Bosni je i Una i Sana i Drina. U Bosni nije samo Sarajevo. U Bosni je i Bosanska Krupa. Treba da gradimo mostove među nama. Treba da budemo potpisnici, ne samo memoranduma ove saradnje. Treba da budemo dobre komšije jedni drugima. Treba da vidimo koliko je lijepa Bosna i Hercegovina. Da se družimo, da je volimo i da je branimo još dugo, dugo godina“, ističe direktorica JU Osma osnovna škola „Amer Ćenanović“ Butmir, Edisa Radončić.

Učenici su u sklopu trodnevne posjete posjetili Bužim i Fajtovce u Sanskom Mostu, te se na taj način upoznali sa dešavanjima na tim prostorima u proteklom periodu.

Ovo je jedinstven način pomaganja mladima u boljem razumijevanju njihove uloge u našem društvu, izgrađujući tolerantniju sredinu, razumijevanjem i uvažavanjem različitosti, poštovanjem svoje i drugih kultura stvarajući svjetliju budućnost za sve nas.

Erna Redžić

31470cookie-checkUČENICI IZ BUTMIRA U POSJETI SVOJIM DRUGARIMA, UČENICIMA DRUGE OSNOVNE ŠKOLE

SVA PRAVA ZADŽANA