U ARAPUŠI OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA UBISTVA JASMINKE ČAUŠEVIĆ

U subotu je u Arapuši upriličen program povodom 32. godišnjice smrti Jasminke Čaušević, od strane članica Udruženja „Jasminka Čaušević“.

Prisutni su bili predstavnici gradske delegacije predvođeni Gradonačelnikom Arminom Halitovićem, predsjedavajući Gradskog vijeća Alen Lipovača, te predstavnici viših nivoa vlasti sa područja našega grada, dok se gradonačelnik Halitović i obratio prisutnima. Podršku svojim dolaskom su dala i mnoga bosanskokrupska udruženja, udruženja sa područja USK-a, kao i mnogi građani.

„Mi svake godine na datum kada je Jasminka poginula organizujemo sjećanje na pogibiju rahmetli Jasminke. To radimo već šesti put. Okupili su se stvarno u velikom broju, što sam jako zadovoljna, što svi vide ovaj pomen, ovo obilježavanje da nešto znači i da trebamo da se prisjetimo pogibije naše Jasminke. Mi smo cvijeće položili na njen mezar. Proučili Fatihu. Zatim su svi otišli u džamiju gdje smo proučili Jasin za njenu dušu, podne namaz i zatim smo došli u naše prostorije gdje smo upriličili kratki program“, ističe predsjednica Udruženja „Jasminka Čaušević“ Arapuša, Suada Velagić.

Jasminka Čaušević je ubijena 24.04.1992. u Arapuši u šestom mjesecu trudnoće i prva je žena-šehid na području USK. Njen muž Senad je ubijen u selima sanske opštine nakon dva mjeseca. Za njihovo ubistvo do danas, niko nije odgovarao.

Bila je kćerka, supruga, a trebala je postati i majka. Nažalost, njena sudbina je bila drugačija i bolnija. Zahvaljujući Udruženju koje nosi upravo njeno ime, ali i svim bosanskokrupskim građanima ostat će u srcima svih nas i zauvijek sačuvana od zaborava.

Erna Redžić

49330cookie-checkU ARAPUŠI OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA UBISTVA JASMINKE ČAUŠEVIĆ

SVA PRAVA ZADŽANA