Pušten u promet novoizgrađeni Most u Bosanskoj Otoci

U Bosanskoj Otoci juče je u promet pušten drveni pješački most, koji je povezao obale Une i upotpunio ljepotu ove čaršije i njene čari. Drveni pješački most je defileom omladinaca KUD-a Mladost i NK Sloga svečano otvoren, te rezanjem torte i novom pjesmom Tambura s Une, posvećenom ovom mostu.

Programu otvorenja mosta prethodila je nogometna utakmica Sloge, a nakon samog otvora, a uvijek odlični, bend Crvena jabuka, zabavljali su Otočane i goste do kasnih sati.

Samom puštanju u promet novog, ali ne i jedinog mosta na ovoj Adi, kako je najavio gradonačelnik Armin Halitović, prisustvovale su mnogobrojne zvanice i gosti, kao i nekoliko stotina sugrađana. Gradonačelnik Halitović istakao je planove koji slijede u infrastrukturnom napretku Bosanske Otoke, dok je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić istakao vrijednosti ulaganja u Bosansku Otoku i Bosansku Krupu.

U svom emotivnom izlaganju, projektant Isak Medić, kazao je da vrijednost projekta upravo leže u segmentu društvenog značaja i značaju infrastrukture za zajednicu, jer nema veće nagrade nego graditi mostove koji povezuju obale, ljude i srca.

Predsjedavajući Skupštine USK, Zikrija Duraković poželio je da ljepote Bosanske Otoke upotpunjuju ljepote mostova, kao što je ovaj.

Izgradnja mostova je bezvremenski poduhvat, koji krasi kulture, vremena i ljude. Od drevnih rimskih akvadukta do modernih čuda inženjeringa, mostovi su služili kao spas, povezujući zajednice i podstičući rast. Ipak, prava suština izgradnje mostova seže daleko od samih struktura koje služe svrsi. Leži u nematerijalnim vezama iskovanim između pojedinaca, kultura i ideja. Radi se o prevazilaženju podjela, prihvaćanju različitosti i pronalaženju zajedničkog jezika.

I dok obilježavamo izgradnju još jednog mosta, proslavljamo i duh saradnje, inovacije i otpornosti. Prihvatamo da nas svaki most koji izgradimo – fizički, emocionalni ili metaforički – dovodi korak bliže većoj povezanosti i suosjećajnijem svijetu.

Naši drveni mostovi, koji nas prevode preko najljepše rijeke Une, nisu samo dokaz naše posvećenosti razvoju infrastrukture, već i odraz naše posvećenosti održivosti, povezanosti, usklađenosti i povezivanju među ljudima i ljepoti koja nas okružuje.

Drveni pješački most u Bosanskoj Otoci vrijednosti je oko 800.000KM, gdje je grad Bosanska Krupa osigurao oko 200.000KM, a Federalna vlada, kroz Vladu USK, oko 600.000KM. Izgradnju mosta nadgledao je ING consulting, a za gradnju mosta zaslužna je BC gradnja. Organizatori jučerašnjeg otvora su Grad Bosanska Krupa, KUD Mladost Bosanska Otoka, te NK Sloga Bosanska Otoka.

Kabinet gradonačelnika Grada Bosanska Krupa

Fotografije preuzete-autor:Elvis Ičić

default

SVA PRAVA ZADŽANA