Sve je spremno za početak 50.Internacionalne turističke Una regate

Da spremni dočekuju početak ovogodišnje 50. Internacionalne turističke Una regate potvrdili su na današnjoj press konferenciji, predstavnci  JP “Nacionalni park Una”, koji su i ove godine organizatori najatraktivnije manifestcije koja ima dugogodišnju tradiciju. Ovaj događaj na rijeci Uni trajat će od 24. do 27. jula, a podršku organizaciji pružila je i Vlada USK.

„Mi zaista ovo prepoznajemo kao jedan od najznačajnijih turističkih projekata kada je u pitanju Unsko-sanski kanton. S tim u vezi smo, kao i svake godine, u financijskom smislu podržali sve ovo s jedne strane. S druge strane, svjesni turističkih potencijala USK i važnosti Nacionalnog parka “Una” za ovaj dio Bosne i Hercegovine, naše aktivnosti ne vežu se samo za organizaciju Una regate, nego mi redovno zasjedamo i oko drugih stvari koje se tiču poboljšanja same infrastrukture Nacionalnog parka. Tako smo nedavno održali vrlo značajan sastanak sa predstavnicima svih aktera koji trebaju učestvovati u izgradnji cestovne infrastrukture u NP“UNA“, gdje očekujemo da ćemo ove godine imati milionska izdvajanja, što bi trebalo poboljšati i turističku ponudu“, riječi su Nijaza Hušića, premijera Unsko-sanskog kantona.

Već su proteklih dana, u Unsko-sanskom kantonu održane dvije regate, ali kantonalni ministar privrede, Armin Kardašević smatra da Una regata predstavlja dimenziju više.

„Riječ je o regati kroz koju se povezuju tri  naša grada, Bihać, Cazin i Bosansku krupa. Ovo je regata koja svim učesnicima obezbjeđuje plovidbu Nacionalnim parkom Una, jednom od Top- pet destinacija, ne samo u BiH, već i šire.  Svake godine Una regata privlači sve veći broj turista i učesnicima nudi višednevno uživanje u ljepotama rijeke Une i okoline. Također, program koji je organizator pripemio nudi četverodnevne sadržaje. Pored turističko-sportskih  i adrenalina koji rijeka Una obezbjeđuje, tu su i svakodnevni kulturni sadržaji, što će svakako ovih dana upotpuniti turističku ponudu ovog dijela Unsko-sanskog kantona“, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare  ministar Kardašević.

Pored Vlade Unsko-sanskog kantona, nesebičnu podršku organizaciji ovogodišnje 50. Internacionalne Una regate pružili su i Vlada F BiH, osnivač JP“ NP UNA“, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, te gradovi Bihać, Cazin i Bosanska Krupa.

„Regata kao manifestacija ima svoju putanju… Dakle, to je karavan koji se spušta čamcima od Martin Broda prema Kulen-Vakufu, Štrbačkom Buku, potom prema Bihaću. Posljednja etapa je od Bihaća prema Bosanskoj Krupi. Ove godine smo napravili nešto drugačije, besplatna je kotizacija za učesnike. Smatrali smo da pedeseti rođendan Una regate mora biti poseban i na taj način želimo pokazati da se radi o ozbiljnom projektu. Besplatni su i ulazi na sve sadržaje. U Bihaću će učesnici regate i ostali građani moći u petak od 21 sat uživati u koncertu Harisa Džinovića, a dan poslije, u Bosanskoj Krupi u koncertu Teške industrije“, kazao je pored ostaloga, Alen Zulić vršilac dužnosti direktora JP“Nacionalni park UNA“.

Organizatori ove godine očekuju oko 1000 učesnika, a osiguran je i besplatan prevoz iz centra Bihaća do lokacije u Lučici, Martin Brod, gdje i počinje 50. Internacionalna turistička Una regata.

IZVOR. Radio Bihać

SVA PRAVA ZADRŽANA