Predstavljen olimpijski tim BiH

Pet bh. sportista po medalju u Pariz: “To je san, želja, koja me svaki dan pokreće”

FOTO: SPORTSPORT

Olimpijske igre u Parizu počinju za šest dana, a danas je u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine predstavljen tim naše zemlje koji će otputovati u glavni grad Francuske. 

Plivači Lana Pudar i Jovan Lekić, atletičar Mesud Pezer i džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić braniti će boje Bosne i Hercegovine na ovom takmičenju.

Bit će ovo treće igre za Larisu Cerić i Mesuda Pezera, Lana Pudar će nastupiti drugi put, dok će debije upisati Jovan Lekić i Aleksandra Samardžić.

Po treći put u karijeri Larisa Cerić će probati da dođe do olimpijskog odličja u kategoriji +78 kg.

“Prezadovoljna sam jer idem na svoje treće Olimpijske igre. U Parizu sam 2009. godine postala juniorska prvakinja svijeta, 2015. sam u tom gradu osvojila prvu grand slam medalju i sada se nadam da će mi taj grad ponovo biti sretan i da ću ostvariti olimpijski san i osvojiti medalju koja mi nedostaje. To je san, želja koja me svaki dan pokreće”, kazala je Cerić, pa dodala:

“Nadam se da će institucije ove zemlje prepoznati sportiste u koje treba ulagati i kojima treba dati priliku, a da nam se ne dešava da mladi sportisti odlaze iz BiH. Samo sportisti u BiH mogu znati kroz kakve poteškoće i neuslove moraju proći da bi ostvarili ovako nešto. Ponosna sam na bh. džudiste i ovaj sport koji je najtrofejniji olimpijski sport u BiH”.

Mesud Pezer, koji će do medalje nastojati doći u bacanju kugle, poručio je da se nada da će vrhunski sportisti dobiti uslove kakve zaslužuju.

“Olimpijci su za ovu zemlju dali ne 100, već 150 posto kako bi ispunili olimpijsku normu. Ponosni smo na taj uspjeh. Zdrav sam i spreman i nadam se da ću biti bolji nego na prošloj Olimpijadi kada sam bio na 11. mjestu. Želim da pomjerim svoje granice i predstavim BiH u najboljem svjetlu”, istakao je on.

Aleksandra Samardžić je osvojila srebrenu medalju na OI za mlade prije deset godina.

Sada se nada da sličan uspjeh može ponoviti i u seniorskoj kategoriji, a ona će se takmičiti u kategoriji -70 kg.

“Ponosna sam što nastavljam graditi svoj olimpijski san. Dobro sam se pripremala, spremna sam. Iako se ne ubrajam među favorite, poznajem svoje protivnice, sa većinom sam se borila na takmičenjima i pripremama i vjerujem da ništa nije nemoguće.

Mogu obećati da ću na najbolji mogući način predstaviti sebe, Judo savez BiH i Bosnu i Hercegovinu”, rekla je Samardžić.

Plivač Jovan Lekić, koji će prvi put nastupati na OI, takmičiti će se u disicplini 400 metara slobodnim stilom.

“Spremao sam se i naporno trenirao. Nadam se dobrom rezultatu”, kratko je rekao.

A najbolja bh. plivačica, Lana Pudar, danas nije prisustvovala press konferenciji jer se nalazi u Antaliji na završnom dijelu priprema za OI.

Poslala je videoporuku u kojoj je kazala kako se osjeća dobro i da je spremna da sebe i Bosnu i Hercegovinu dobro predstavi.

IZVOR: SPORTSPORT.BA

SVA PRAVA ZADRŽANA