Hamilton pobijedio poslije dvije i po godine, u utrci sezone je slavio ispred Verstappena

Utrka Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije na stazi Silverstone danas nam je podarila pravi spektakl, a u najboljoj utrci sezone pobjedu je odnio domaći vozač Lewis Hamilton!

Hamilton je tako stigao do svoje prve pobjede u šampionatu Formule 1 još od 5. decembra 2021. godine, kada je slavio u Saudijskoj Arabiji, a to je bila čuvena sezona u kojoj je Max Verstappen prekinuo njegovu višegodišnju dominaciju.

Na startu današnje utrke je Russell zadržao prvu poziciju, Hamilton je ostao drugi, a Verstappen je uspio izbiti ispred Norrisa na treću poziciju i to je bila najznačajnija promjena u prvom krugu.

No, Verstappen nije mogao pronaći pravi ritam i 15. krugu ga Norris zaobilazi, a ubrzo nakon toga dolazi do greške oba vozača Mercedesa u prvoj krivini i nakon toga Norris izbija na prvo mjesto!

U tim trenucima počela je padati i kiša, a mnogo bolje se u takvim uslovima ponašao bolid McLarena pa je na vrh poretka izbio i Oscar Piastri.

Ipak, Piastri je posljednji išao na promjenu pneumatika kada je kiša počela padati te je tom prilikom izgubio mnogo pozicija i pao na 6. mjesto.

Norris se i u kišnim uslovima održavao na prvom mjestu, Hamilton je bio drugi, a Verstappen treći u narednim krugoima, da bi u 34. krugu Russell morao odustati zbog problema s bolidom.

Kiša je prestala padati nekoliko krugova kasnije, a gotovo svi vozači su na gume za suho prešli u 39. krugu. Jedini iz vrha poretka to nije učinio Norris, koji krug kasnije ide na promjenu i pravi grešku zbog koje na prvo mjesto izbija Hamilton!

Hamilton je do kraja zadržao prvo mjesto i slavio, drugi je završio Verstappen sa samo sekund i po zaostatka, a Nizozemac je četiri kruga prije kraja pretekao Norrisa. Britanac u McLarenovom bolidu je završio treći, a u prvih deset su još redom bili Piastri, Sainz, Hulkenberg, Stroll, Alonso, Albon i Tsunoda.

Verstappen ostaje lider u ukupnom poretku vozača sa 255 bodova, drugi je Norris sa 171 bodom, treći Leclerc sa 150, a Hamilton je ostao osmi jer ima tek 110 bodova.

Izvor: Klix.ba

SVA PRAVA ZADRŽANA