U Domu kulture u Bosanskoj Krupi danas je ugovore o stipendiranju potpisalo 163 bosanskokrupskih studenata i studentica na državnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini.
Praksa započeta proteklih godina nastavljena je i za školsku 2014/2015 godinu,pa su svi redovni studenti druge ,treće i viših godina studija koji su se prijavili na javni poziv za dodjelu stipendija Općine Bosanska Krupa i koji su priložili propisanu dokumentaciju ,te koji prvi put upisuju određenu godinu studija –nastavili primati stipendiju općine Bosanska Krupa.Želeći pomoći porodice čiji je roditelj borac Armije BIH,pravo na stipendiju su ostvarili i studenti iz ovih kategorija koji upisuju prvu godinu,a takođe tu mogućnost su imali i budući akademski građani koji su za svoj budući poziv odabrali neko od zanimanja koje posebnom odlukom u općini Bosanska Krupa definisano kao deficitarno.
Za stipendije su i ove godine,obzirom na ekonomska kretanja izdvojena značajna finansijska sredstva,ali i ove godine kada su mnoge općine zbog toga odlučile stipendirati značajnije manje studenata,općina Bosanska Krupa je to omogućila svim studentima koji uredno studiraju.Od takve prakse se neće odustati,poručio je prilikom potpisivanja općinski načelnik Armin Halitović.
Općinski načelnik je kazao da je za ova 163 ugovora o stipendiranju , iz budžeta Općine Bosanska Krupa izdvojeno 120 hiljada konvertibilnih maraka.
Svi studenti osim jednog imaće jednake stipendije ,a najbolji student,sa prosjekom 9,6 sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli imaće posebnu stipendiju od 200 konvertibilnih maraka mjesečno,kazao je općinski načelnik na današnjem potpisivanju ugovora ,i koji je na Amarovom uspjehu čestitao njemu,ali i njegovim roditeljima.
Hata i Ibrahim Bapić,majka i otac Amara Bapića su bili zasigurno najsrećniji roditelji zboguspjeha koji e postigao njihov student,takvu sreću poželjeli su svim roditeljima i ujedno se zahvalili Općini,općinskom načelniku i općinskim vijećnicima na brizi koju pokazuju prema onima koji žele i studiraju
Najviše studenata koji će primiti stipendiju za akademsku 2014/2015. Godinu su na studiju na nekom od fakulteta Bihaćkog univerziteta,a nije zanemarljiv broj ni onih koji se školuju u Sarajevu,Tuzli,Mostaru i Banjaluci
Amina Mušinović,studentica Univerziteta u Bihaću se takođe u ime svoje i svih studenata zahvalila na dodijeljenim stipendijama i kazala da će one sigurno,u ova teška vremena pripomoći roditeljima da lakše školuju svoju djecu na fakultetima.
Općinski načelnik je čestitao svima koji su danas dobili stipendije,naglašavajući da one nisu velike,ali svakom studentu i roditelju su značajne,te im poželio uspjeh u studiranju i maksimalan angažman u učenju kako bi što prije i oni sami bili oni koji će radeći u svojim strukama, doprinjeti bržem razvoju bosanskokrupske općine i BiH i stvoriti uvjete svojoj boljoj i bržoj ekonomskoj neovisnosti od roditelja i zasnovati svoje porodice.
Prve stipendije općinski načelnik je studentima najavio već oko bajramskih praznika.

Dževada Štancl

Danas je penzionerima u Bosanskoj Krupi podijeljeno još dvije hiljade KM. Radi se o pomoći koju Općina već godinama daje svojim najstarijim i najugroženijim stanovnicima. Po stotinu konvertibilnih maraka danas je dobilo njih dvadeset.

 

JU „Centar za socijalni rad“ Bosanska Krupa na osnovu svojih analiza, a u saradnji s Udruženjem penzionera iz Bosanske Krupe, pravi selekciju i vrši odabir onih kojima je pomoć najpotrebnija. Općina Bosanska Krupa im nekoliko puta godišnje, najčešće svaka dva mjeseca, uručuje novčanu pomoć.

 

„Namjera je da se ovoj populaciji pomogne koliko se god može, jer danas imaju nezaslužen tretman, male i ne tako redovne penzije, nedovoljne za osnovne životne potrebe. Ovo nisu neka velika sredstva, ali će značiti, pa barem zbog osjećaja da imaju lokalnu upravu koja vodi računa o njima”, kaže načelnik Armin Halitović.

 

Kako ističe načelnik, svake se godine u budžetu obezbjeđuju sredstva za ovu namjenu, a tako će biti i dalje.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

25. 6. 2015. god.

Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović zajedno sa predsjedavajućim općinskog vijeća Ćazimom Kasićem i zamjenikom predsjedavajućeg Hasanom Komićem  u srijedu je  organizovao iftar za sve imame sa područja Medžlisa Islamske zajednice u Bosanskoj Krupi. Na poziv načelnika odazvalo su više od dvadeset imama dok  ih je samo nekoliko opravdalo svoj ne dolazak obavezama u džematima. Ovakvo okupljanje već  je postalo tradicionalno  i naišlo je na odobravanje i imama i džematlija jer se na ovaj nači jača veza izmedju Medžlisa IZ Bosanska Krupa i općinske administracije a ovakva okupljanja su i prilika da se načelnik općine Bosanska Krupa upozna sa aktivnostima u džematima ali istovremeno i imamima koji su vrlo bitan činilac  u današnjem vremenu upozna sa općinskim projektima i  skorim aktivnostima općinske administracije. U ime medžlisa IZ Bosanska Krupa načelniku se na prijemu zahvalio glavni imam ef Muzaferović i izrazio nadu da će tako biti i u budućnosti. Posebno se zahvalio za svu pomoć koju općina Bosanska Krupa i općinski načelnik Armin Halitović u posljednjih nekoliko godina pruža prvenstveno džematima  u opremanju i dogradnji  vjerskih objekata i  stvaranju boljih uslova za prakticiranje vjerskog života.  Načelnik Halitović ,zahvaljujući imamima na velikom odzivu,  je rekao da je pomoć  islamskoj ali i drugim zajednicama shvatio kao svoju obavezu i da se tako i ponaša. Sve što je učinjeno za poboljšanje uslova u vjerskim objektima i džematima samo stvara bolje uslove za funkcioniranje lokalne zajednice  i zato su sva ulaganja sigurno opravdana. Zamolio je imame da svoju misiju obavljaju na najbolji način  i tako doprinose  boljitku i svog džemate i kompletne općine Bosanska Krupa te obećao da će i dalje biti na raspolaganju za sve opravdane potrebe u džematima i unutar Medžlisa islamske zajednice Bosanska Krupa.

Ademir Mesić

Organizacioni odbor za pripremu i održavanje 35. Unskih ladjara poziva sve  dosadašnje učesnike u utrkama Unskih ladjara na sastanak koji će se  održati u ponedjeljak 29.juna 2015. godine u 16 sati u sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi .

Na sastanku će se svi zainteresirani upoznati sa ovogodišnjom satnicom  i  načinom na koji se misle organizirati 35. Unski ladjari  koji  će ove godine prerasti lokalne okvire i imat će takmičare i iz drugih djelova Bosne i Hercegovine  te   susjedne Republike Hrvatske.

Na sastanak Unskih ladjara se pozivaju i svi oni koji bi željeli učestvovati u utrci tradicionalnim ladjama  a nemaju svoju ladju jer će se organizator potruditi da svim zainteresiranim  obezbjedi  ladju za takmičenje.

Pripremni sastanak za organizaciju 35. Utrke Unskih ladjara održat će se u ponedjeljak 29. Juna u 16 sati u Domu kulture Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 561 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda