NAJAVA: Unski lađari u Bosanskoj Krupi 24. i 25. jula

 

Tradicionalna bosanskokrupska manifestacija Unski lađari ove godine će se održati 24. i 25. jula. Tako je odlučio organizacioni odbor na sastanku održanom danas u Kabinetu općinskog načelnika. Trideset peta po redu manifestacija mogla bi biti jedna od najmasovnijih do sada jer se očekuju učesnici i gosti iz Njemačke, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

Prvog dana manifestacije, 24. jula, održat će se utrka kadeta, utrka brzinskih lađa i kvalifikacije u skokolima „Prve laste Une“. Isti dan izvlače se i startni brojevi za pozicije u glavnoj utrci tradicionalnim lađama koja će se održati u subotu, 25. jula. Osim glavne utrke, prvog dana vikenda održat će se finale u skokovima sa drvenog mosta i takmičenje kajaka.

 

Za trofej „Zeleni otoci“ takmiči se preko 150 kajakaša, među njima i prvak BiH

 

Posebnu pažnju kako Krupljana tako i njihovih gostiju ove godine vjerovatno će izazvati utrke kajaka za šta će se kreirati posebna kružna staza od željeznog mosta oko Malih ada - zelenih otoka pa do drvenog mosta. Ovaj se sportski događaj na ovakav način po prvi put održava u Bosanskoj Krupi i po prvi put se kajakaši bore za trofej „Zeleni otoci“ nazvan po jedinstvenom kompleksu riječnih ostrva gdje će se i održati takmičenje.

 

Već se prijavilo 150 učesnika, među njima i prvak BiH Darko Savić. Unske lađare i trku kajaka pratit će i svojevremeno najbolji kajakaš svijeta Nikola Stanković.

 

Kajakaši će se takmičiti 25. jula od 13.00 do 15.00 sati u četiri kategorije: pioniri, kadeti, juniori i seniori. Najveći broj ih dolazi iz banjalučkog sportskog udruženja građana Dajak Klub čiji će članovi veslati i u utrci tradicionalnim lađama.

 

Nagradni fond ove godine iznosi 4200 KM

 

Kao i svake godine na Unskim lađarima bit će obezbijeđene bogate novčane nagrade. I dalje su najveće one za utrku tradicionalnim lađama na kojoj je zapravo težište i koja je centralni dio ove tradicionalne manifestacije. Za prvo mjesto nagrada je 1300 KM, drugo mjesto 700 i trece mjesto 500 KM.

 

Novčano će biti nagrađeni i najbolji lađari kadeti. Za prvo mjesto osigurano je 200 KM, drugo 150 KM i treće 100 KM.

 

Što se tiče novčanih nagrada i utrka kajaka, osigurane su samo za kategoriju seniora i to u iznosima od 200, 100 i 50 maraka, dok će najboljima u ostalim kategorijama biti uručeni pehari, medalje i zahvalnice.

 

Organizacioni odbor je odlučio da ove godine na Unskim lađarima sa 200 KM nagradi i najbolje plasiranu ekipu RVI.

 

Proglašenje najboljih uz zabavni program i grupu The Babe Barbarella ESFF

 

Proglašelje najboljih i uručenje nagrada upriličit će se 25. jula u Malim adama s početkom u 21.00 sat. Nakon toga sve prisutne zabavljat će momci iz acoustic benda Babe Barbarella ESFF

 

Nosilac aktivnosti 35. Unskih lađara je Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje, Sportski savez općine Bosanska Krupa i Općina Bosanska Krupa. Tehničku podršku pružit će Kanu klub Kormoran iz Bosanske Krupe a medijski pokrovitelji su radio Bosanska Krupa i portal Krupljani.BA

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 603 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2012 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda