Tražeći model kojim bi se ublažile posljedice odlaska stanovništva, a time i nedostatka radnika, općina Bos.Krupa krenula je u projekt uvezivanja radne snage i privrede kroz snimanje stanja potreba kako radnika tako i privrednika i njihovog usklađivanja .

Ideja se razvila nakon razgovora koji se već neko vrijeme vode sa privrednicima Općine. Rezultat tih razgovora je jasnija slika potreba bosanskokrupske privrede kojoj, iako nema zvaničnih podataka, procjene govore, trenutno nedostaje minimalno 500 radnika. Provedba ideje, u kojoj bi se uvezivali zainteresirani za posao i firme, zamišljena je kroz dva kolosijeka jednim bi se provodila anketa za osobe koje žele raditi u Bos.Krupi, a dolaze iz drugih dijelova BiH kao i za sve one koji bi se odlučili vratiti u svoj rodni grad iz inostranstva pod, dakako, povoljnijim uslovima rada, dok drugi kolosijek vodi ka anketi koja bi se realizirala među privrednicima i putem koje bi Općina dobila podatke o potrebnom profilu radnika i uslovima rada koje privrednici nude.

Pojednostavljeno rečeno, ukoliko bi osoba popunila anketni list, gdje će se vidjeti zanimanje i očekivanja od zaposlenja, Općina bi u tom slučaju uvezala privrednika koji nudi takve uslove sa potencijalnim radnikom, nebitno da Ii dolazi iz BiH iii inostranstva .

Podsjećamo, Bosanska Krupa je nosilac BFC certifikata kao općina sa povoljnim poslovnim okruženjem koja kontinuirano radi na poboljšanju uslova postojećim i budućim investitorima i privlačenju novih investicija. Primjer za rečeno je uspostava i funkcionisanje Poslovne zone “Pilana” u kojoj trenutno radi 12 firmi sa preko 350 zaposlenih, dok se trenutno provode aktivnosti na uređenju Poslovne zone “Vatreni mlin” koja će uskoro biti ponuđena zainteresiranim investitorima.
Anketu možete pogledati i eventualno popuniti otvaranjem ovog link-a.

Renata S.

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se desila danas na putu Sarajevo - Pale, kada je jedno vozilo sletjelo u rijeku Miljacku, poginule su tri uposlenice sarajevske osnovne škole. Budući da su četiri osobe bile u vozilu nepoznata je sudbina četvrte saputnice Mine Kadrić.

U nesreći su stradale Merima Balkić(iz Bos.Krupe), Lejla Sadiković i Almina Ćorović, koje su bile na sahrani bivšoj kolegici na Palama. Potvrdila je to direktorica Osnovne škole "Kovačići" Nađa Pejak direktorici Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS Nihadi Čolić.

Čolić je za Klix.ba kazala da je od direktorice dobila informaciju da su četiri osobe bile u vozilu i da je nepoznata sudbina četvrte saputnice Mine Kadrić.

"Jedna je pedagogica škole Merima Balkić, druga je učiteljica Lejla Sadiković, treća je bivša direktorica OŠ Kovačići Almina Ćorović, četvrta je higijeničarka Mina Kadrić. Ja nemam potvrdu da je stradala četvrta osoba, ali direktorica zna da je bila sa njima zajedno u vozilu", kazala je Čolić za Klix.ba.

Gorska služba spasavanja Sarajevo obaviještena je o toj nesreći, te su i njihove dvije ekipe na terenu i učestvuju u akciji spašavanja.Posljednje informacije govore da si dva tijela izvucena,akcija se nastavlja.

 

Izvor: Klix.ba

 

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Unsko-sanskog kantona Sulejman Kulenović i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović potpisali su ugovor o pravima i obavezama ugovornih strana u realizaciji projekta iz sektora voda u općini Bosanska Krupa u 2019. godini, a koji se odnosi na osiguravanje finansijskih sredstava i drugih uvjeta za realizaciju projekta „Izgradnja sekundarne vodovodne mreže u MZ Jezerski, Mahmić Selo i Pištaline“ u općini Bosanska Krupa.

 

“Ministarstvo se obavezuje da će po osnovu ovog ugovora, za realizaciju projekta „Izgradnja sekundarne vodovodne mreže u MZ Jezerski, Mahmić Selo i Pištaline“ u 2019. godini osigurati sredstva u iznosu od 100.000,00 KM, a ostatak sredstava do ukupne vrijednosti projekta, nosilac projekta će osigurati iz budžeta Općine Bosanska Krupa ili iz drugih izvora, kaže ministar Kulenović.

 

Izvor: Vlada USK

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 611 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda