Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/radiobkb/public_html/images/Dan narcisa
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Dan narcisa

Članak je filtriran: ponedjeljak, 09 April 2018

Akcija pod imenom „Jedan cvijet -  Jedan život“ koju su organizovali članovi udruženja „Mimoza“ iz Bosanske Krupe imala je za cilj skupiti sredstva za naredne akcije koje će istoimeno udruženje realizovati. 

Mimoza0904

 

{gallery}Dan narcisa:::0:0{/gallery}

Danas je Dan narcisa u Bosanskoj Krupi.To znači da,kao i svake godine budete uz Udruženje oboljelih od karcinoma "Mimoza".Oni će vama darovane narcise darivari,a Vi im za tako lijep početa radne sedmice i proljećni dan darujte sredstva koja će njima pomoći u brojnim aktivnostima u njihovoj brizi za oboljele od karcinoma.Narcis nosi život,svaki narcis pomoćiće oboljelim i svima onima ženama i muškarcima koji su operirani i koji i dalje vode bitku ili su tu opaku bolest pobijedili.

Zato,kao i uvijek neka vaše ruke danas krasi "Narcis Mimoza“

Svi narcisi koji se ovih dana dijele širom svijeta, u stvari su znak dolaska proljeća, novog rađanja i zato su za nas žene oboljele od karcinoma dojke, narcisi simbol novog početka, simbol novog života, života koji slijedi iza dana teške borbe sa opakom bolesti.

Iz “Mimoze” zahvaljuju na do sada pruženoj podršci, za svaki trenutak kada ste bili uz nas i žele da se udružite sa njima, da idalje zajedno se ide u edukaciju i prevenciju jer na vrijeme otkriveni karcinom je 90% izlječiv.

Uoči Dana narcisa su poručile da se trudite da se zbog vaše neodgovornosti, dogodi ovo što se dogodilo njima oboljelim I liječenim,odnosno da svi zajedno se uzajamno pomažemo, mame, kćerke, bake, prijateljice, sve žene je,kako kažu iz “Mimoze”r - biti žena je prekrasno, a biti zdrava žena je bogatstvo!

Na prigodnim štandovima koji su postavljeni na glavnom bosanskokrupskom trgu, članice Udruženja oboljelih od karcinoma “Mimoza”,zajedno sa volonterima –mladim učenicima prodavat će narcise i dijeliti promotivne letke, kupnjom narcisa i novčanim prilozima pomažete rad ovog Udruženja.

U Bosni i Hercegovini ne postoji registar oboljelih od malignih oboljenja, tako da nitko nema tačne podatke.

Nevladin sektor ima podatke da 22 udruge širom Bosne i Hercegovine godišnje podijele između 1300 i 1400 paketića pomoći svakoj novooperiranoj ženi. To je jedini podatak kojim se zvanično raspolaže.

Svake godine u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2300 žena, a umre njih oko tisuću, pri čemu su najugroženije žene u dobi između 50 i 69 godina.

Prigodnom prodajom narcisa, cvijeta koji je odabran kao simbol proljeća i buđenja nove nade, želi se podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom javno-zdravstvenom problemu i educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije. Rak dojke, naime, izlječiv u više od 90 posto slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi. Zato se uvijek apostrofira važnost rane detekcije rada dojke ali i drugih malignih bolesti. U cijelom regionu je to vodeći problem, što žene kasno dolaze liječniku i kasno se postavlja dijagnoza, a onda proizlaze i lošiji rezultati liječenja i teža terapija.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Prema dostupnim podacima u svijetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hiljada žena, a oko pola miliona oboljelih i umre. Od ukupnog broja novooboljelih žena u svetu od 20 do 30% žena je mlađe od 50 godina

Oko 1400 žena u BiH svake godine oboli od karcinoma dojke. Samo u UKC-u Tuzla na operaciju dojke godišnje dođe oko 150 žena.

Primarni zadatak Udruženja je razbijanje tabua i podizanje svijesti o važnosti samopregleda kod žena, ali i podrška oboljelim. Karcinom dojke je naprimjer u tuzlanskom Kliničkom centru izlječiv u 95% slučajeva, ako se na vrijeme otkrije. Od njega žene ne moraju umrijeti, ali u BiH svake godine oko 500 žena umre, jer se nisu posvetile brizi o svom zdravlju.

Još uvijek ima sredina gdje je to tabu tema, gdje žene kriju. Kriju od svojih kćerki, što ne bi trebale jer bi prva koja treba da sazna i koja može da nasljedi bolest po majci je kćerka.

Podaci su zastrašujući ako se uzme u obzir statistika koja govori da je svaka osma žena imala, ima ili će imati karcinom dojke.

Čim napuni 45 godina zadatak svake žene koja vodi brigu o svom zdravlju je da se naruči za prvi mamografski pregled. Termin može dobiti tek za godinu dana, što mnoge žene koriste kao izgovor, ali uvijek postoje hitni slučajevi koji imaju prioritet.Tu,sa svojim brojnim suradnicama ženama pomaže Udruženje “Mimoza”.

Mnogo je žena koje su, na žalost, imale priliku da lično osjete ovu opaku bolest i još uvijek su na sreću žive. One svakodnevno su u “Mimozi”,uz brojne aktivnosti, pružajući podršku svim ženama koje se suočavaju sa istim problemima, jer i same znaju koliko je psihička stabilnost, razumijevanje i ohrabrivanje bitno u borbi za život.

Dževada Štancl

 

 

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 471 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.