U okviru trećeg kola KUP-a USK-a danas,27.aprila od 17:00 h na SRC „Ade“ lider I Nogometne lige USK-a NK„Bratstvo“ iz Bosanske Krupe dočekat će lidera na tabeli II Nogometne lige BiH – zapad,ekipu NK„Borac“ iz Izačića.

U okviru 16 kola I Nogometne lige USK-a NK“Bratstvo“ u Kamengradu je pobijedilo NK“Rudar“ sa 1:0,a strijelac za tri boda bio je Samir Mahić.

NK“Željezničar“ je u istom kolu poražen na svom terenu sa 3:1 od ekipe NK„Gomila“ iz Stijene,a jednini pogodak za Želju dao je Elmas Patković.

Bratstvo je lider na tabeli sa 42 boda,drugi je Omladinac iz Sanice sa 34 dok je Željo treći sa 30 bodova.

Separator3

 

U okviru 11 kola I Nogometne lige F BiH odigran je općinski derbi na SRC „Ade“ na stadionu Želje.ŽNK „Željezničar“ pobijedio je ŽNK“ Sloga“ iz Bosanske Otoke sa 2:0.Golove su postigli Azra Suljić i Ajla Skalić.

Nogometašice ŽNK“Željezničar“ na tabeli zauzimaju drugo mjesto sa bodom manje iza vodeće Iskre iz Bugojna,dok su igračice ŽNK“Sloga“ na osmom mjestu sa 3 boda.

 

Separator3

U okviru 13 kola II Nogometne lige BiH grupa zapad NK „Sloga“ u Bosanskoj Otoci savladala je FK „Vitez“ iz Viteza sa 2:1.Strijelci za Slogu su bili Bekir Rekić i Samir Dizdarević.

Sa ovom pobjedom Sloga se probila na četvrto mjesto sa 20 osvojenih bodova.

 

 

Emir Sedić

Proteklog vikenda ,u organizaciji Općinskog Crvenog križa Bosanska Krupa održano je općinsko takmičenje u poznavanju prve pomoći.Domaćin takmičenja je bila Druga osnovna škola Bosanska Krupa.Takmičili su se timovi tri osnovne i dvije srednje škole sa područja bosanskokrupske općine.
U kategoriji osnovnih škola najbolji rezulta je postigla ekipa Druge osnovne,a u kategoriji srednjih škola ekipa Opće gimnazije Bosanska Krupa.
Takmičenje je imalo za cilj motivisanje mladih za masovnije i kvalitetnije izučavanje i savladavanje elementarnih znanja i vještina u pružanju prve pomoći, te provjeru osposobljenosti mladih iz oblasti pružanja prve pomoći i unapređenje općeg stanja zdravstvene zaštite i zdravstvene kulture mladih,kazali su nam organizatori-Općinski Crveni križ Bosanska Krupa.

Protekle nedelje, na području Unsko-sanskog kantona se, u desetak sati, značajno povećao broj pčelara i to pčelara koji su pčelarstvu već stari znalci i uspješni proizvođači meda.Broj pčelara je bio veći tek jedan dan, jer su toliko, na području Unsko-sanskog kantona, boravili iskusni pčelari iz Rebublike Slovenije.
„Krivac“ za dolazak četrdest slovenskih pčelara i inače „krivac“ za suradnju krajiških pčelara sa kolegam iz Slovenije, je gospodin Amir Subašić,bosanskohercegovački Tešanjac koji živi u Sloveniji.On je ovom posjetom želio započetu suradnju kroz takmičenja i ispitivanja kvaliteta meda u Sloveniji proširiti,pokazati slovenačkim pčelarima plodonosno medno područje Unsko-sanskog kantona kako bi se na njemu ispreplela iskustva pčelarenja u dvije države i kako bi se, i na ovaj način, potaknulo odgovorne u državi BiH, da se potrude i podrže pčelare,pokažu više brige za njihov rad,zakonski urede ovu oblast i pruže pčelarima finasijsku podršku za početak.
Organizator posjete je bio Savez pčelara Unsko-sanskog kantona i njegov predsjednik profesor Sead Kurbegović.
Sa slovenačkim pčelarima u posjeti je bio i predsjednik regionalnog saveza pčelara gospodin Miroslav Rožman i gospodin Stane Plut, član Upravnog odbora Čebelarske zveze Slovenije.
Slovenački pčelari su prvo posjetili Veliku Kladušu i Cazin i boravili u lokalnim udruženjima pčelara.Posjetili su i dvorac Ostrožac,a kanjonom rijeke Une su potom stigli u Bosansku Krupu.Tu su razgledali tvrđavu „Stari grad“,prošetali drvenim mostovima,Zelenim otocima.Loše vrijeme je uvjetovalo da se jedna planirana posjeta ostavi za drugi put.Iako je bilo u planu,vremena za pohod na Krušničko vrelo nije bilo, pa su pčelari nagovjestili da bi rado ponovo u Bosansku Krupu došli s jeseni i upoznali krušničko carstvo.
Gosti su posjetili i Gradsku džamiju koja se nalazi na „dlanu“prostora koji dijeli sa katoličkom i pravoslavnom crkvom u Bosanskoj Krupi.Sa načinima islamskog prakticiranja vjere upoznao ih je efendija Ishak Sedić.Većina pčelara po prvi put su razgledala unutrašnjost džamije i svjedočila jedinstvenosti tri različita vjerska objekta koji su sagrađeni u svega stotinjak metara.
Domaćin u Bosanskoj Krupi učesnicima ove posjete je bio predsjednik udruženja pčelara „Lipa“,gospodin Hajrudin Šabić koji je gostima iz Slovenije kazao da u udruženju na čijem je on čelu, trenutno radi oko šezdeset pčelara sa područja bosanskokrupske općine, koji međusobno dobro surađuju i koji u pčelarstvu sve više, osim što proizvode med za svoje potrebe u domaćinstvu,od meda i pristojno zarađuju.Zahvaljući im se na posjeti,posebno je zahvalio gospodinu Amiru Subašiću koji,ne štedeći ni vrijeme ni novac, pomaže i svojim sredstvima omogućava ispitivanje kvaliteta meda sa ovog područja u Republici Sloveniji.Ističući podršku lokalne zajednice u aktvnostima „Lipe“,gospodin Šabić je podvukao neobjašnjivo slab interes viših organa vlasti i kreatora razvoja, za stvaranje boljih uvjeta za pčelarstvo.
U poslijepodnevnim satima pčelari su se družili u restoranu „Alga“.Tom prigodom je za sve pčelare profesor Sulejman Alijagić,dugogodišnji predsjednik pčelara Unsko-sanskog kantona i poznati stručnjak u pčelarstvu, pripremio predavanje na temu Tehnologija pčelarenja LR košnicama.,u okviru kojeg je prezentirao iskustva koja je stekao u svom pčelinjaku. Istakao je velike mogućnosti koje nudi pčelarstvo, iako,za razliku od Slovenije,BiH ne pruža adekvatnu podršku pčelarima.Naglasio je da su medari za svoje proizvode dobili brojne nagrade,da je kvalitet meda izuzetno dobar i da većina proizvođača želi proizvoditi med koji će biti konkurentan na europskom tržištu.Priroda i zeleno bogatsvo koje vole pčele su ogroman potencijal na Unsko-sanskom kantonu,brendirani kestenov med,sve veći broj pojedinaca i čitavih porodica koje se bave pčelarstvom ,nažalost još uvijek nisu dobili odgovarajući tretman od nadležnih institucija u poticanju razvoja pčelarstva,pa tako med ispitujemo u Sloveniji-kazao je gospodin Alijagić.
Pčelar,gospodin Stane Plut, član Upravnog odbora Čebelarske zveze Slovenije je izrazio veliku zahvalnost domaćinima na dočeku,na svemu što su vidjeli,doživjeli i čuli i poželio svojim domaćinima da uvjeti za pčelare u najskorije vriijeme budu identični onima u Sloveniji, gdje se država sa mnogo odgovornosti odnosi prema ovoj grani proizvodnje.
Novi susreti pčeloljubaca,mimo sajmova i takmičenja medara već su zakazani.
Osvrt na posjetu slovenačkih pčelara pčelarima Unsko-sanskog kantona završimo sa riječima gospodina Amira Subašića.On je istakao da ovaj bosansko-hercegovački kanton,uz svu ekspanziju proizvodnje meda i mednih proizvoda, ostvaruje tek desetinu svojih prirodnih pogodnosti i mogućnosti.Drugim riječima, veoma malo, iako imaju opipljive finansijske pokazatelje da se od organiziranog razvoja pčelarstva mnogo građana može zaposliti ili prihodima upotpuniti svoj kućni budžet,potencijali ovog kraja koriste.A nesumnjivo med unsko-sanski pčelari može se ponuditi i najosjetljivijem svjetskom tržištu-zaključio je Subašić.
Dževada Štancl

Na 28. Sarajevskom sajmu knjiga u Sarajevu,na kojem je učestvovalo blizu 200 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Irana, Njemačke, Švedske, Danske, Italije i drugih zemalja, jučer je priređena i promocija jedinstvenog autorskog djela profesora Ismeta Erdića.
“Iskrivljeni svijet“ je naslov Erdićevog stripa u kojem je sedam dijelova izvora i utoka društvene,političke,socijalne i psihološke percepcije vremena ili trenutka koji živimo.Angažovan,revolucionaran stav prema velikim svjetskim i onim intimnim ,pojednačnim razmišljanjima,Erdić je uspio,spajajući takav stav uz talent,iskustvo,ljubav i rad, svakodnevnicu iscrtati u ovom stripu,vezajući je sa riječju i prateći, uz sve to, novine u tehnologiji stvaranja ovakvog kompleksnog umjetničkog djela.Strip Ismeta Erdića pod nazivom Iskrivljeni svijet, kratko rečeno, je propisani lijek za popravljanje duboke moralne krize svijeta u kojem živimo.
Na promociji stripa Iskrivljeni svijet na Sajmu knjige u Skenderiji 24.04.2016. uz autora bili su njegovi prijatelji kulturni radnici i umjetnici :Danis Fejzić, Ahmet Bosnić, Alija Balta, Alija Aljoša Musić i Mirsad Bećirbašić.
U Sarajevu je danas zatvoren 28. Sarajevski sajam knjiga. Najviše je bilo izdavača iz regiona. Sajam je posjetilo više od 60.000 ljudi.
Dževada Štancl

Stotinjak mladih iz dvadesetak europskih zemalja sudjeluje na zasjedanju Glavne skupštine Europskoga parlamenta mladih.Protekla tri dana oni su raspravljali o gorućim temama koje muče Stari kontinent, među kojima se ističe problem migranata.
Na zasjedanju Glavne skupštine bio je Nermin Salkić ,učenik Opće gimnazije Bosanska Krupa koji je od jeseni već nekoliko puta bio dio simpozija,konferencija i radionica Europskog parlamenta mladih.Banjaluka,Sarajevo,Beč,Niš su gradovi gdje je ovaj gimnazijalac,do sada, pekao zanat mladog europskog parlamentarca.Veliko zanimanje za društveno-politička dešavanja,način odlučivanja,zagovaranja i djelovanja,upoznavanje sa praksam u različitim zemljama,razmišljanjima mladih,uz veliku želju da se obrazuje kako bi bio aktivni profesionalni sudionik kreiranja politika po europskoj praksi,opredjelilo je ovog mladog Krupljanina da sa radošću čeka svaki poziv za sudjelovanje u aktivnom radu Europskog parlamenta mladih sa svojim vršnjacima iz cijele Europe.
Protekle sedmice je radio u Zadru.On i njegove kolege,mahom mladi sa tek stečenim punoljetstvom,su pokazali da su itekako zainteresirani za ozbiljne političke teme o kojima se raspravlja u stvarnoj politici i visokim skupovima zemalja članica Europske unije.
Nermin i drugi mladi,učesnici trodnevnoga skupa iz Zadra su starijim kolegama poručili da je u njihovom radu potrebno više suradnje među predstavnicima politika svih zemalja članica,osobito na polju usklađivanju zakona na cijelom europskom prostoru.

Jedna od tema je,kao i u Nišu, bila i izbjeglička kriza.Mladi su zaključili:
U principu se ne može raditi masovni nadzor tih ljudi i ne treba ih se ograničavati, nego se treba raditi na što većoj njihovoj integraciji na razne načine. Dakle, od otvaranja škola, centara, kampova u kojima bi radili i što bi im pomoglo integraciju u društvo. Nikako ih se ne treba odbacivati, nego prihvatiti kao jednake nama, navela je na kraju zasjedanja organizatorica ovog skupa Roberta Košar.

Na skupu su sudjelovali i predstavnici zemalja koje nisu članice Unije.Nermin Salkić je bio jedan od njih.Mladi parlamentarci su uočili su razlike između sebe u razmišljanjima u odnosu na neka rješenja koja su ponudili i koja su bazirana na specifičnosti svake od zemalja iz koje dolaze. Ali, unatoč uočenim razlikama,mladi su se, lakše od pravih političara, dogovarali i postizali konsenzus o određenim pitanjima.
„ Zaista se osjeća nekako da nema neke tenzije među nama. Možemo lako da razgovaramo o stvarima i da iskažemo svoje mišljenje, smatra Sara Mejdžor iz Srbije.

Njihova razmišljanja uskoro će se naći i na klupama europarlamentaraca, jer će svoje zaključke, kao savjetodavno tijelo, dostaviti mjerodavnim odborima Europskoga parlamenta.
Sada su mladi savjetodavno tijelo,a jednoga dana kada završe obavezno akademsko obrazovanje,steknu iskustva i izuče sve dobre i loše poteze „velikih“ parlementaraca, možda stignu i do Europskog parlamenta za odrasle.Možda među njima bude i Nermin Salkić iz Bosanske Krupe.Vrijedi čekati.
Dževada Štancl

 

- Policijska stanica Bos.Krupa  obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

 

U 11.35 sati,Bos.Krupa,ul.511 Slavne,saobraćajna nesreća - sudar dva put.motorna vozila. Materijalna šteta.Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog  na 1 lice.

 

- Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu je imala intervenciju i dojavu o požaru  u 15,40 sati požar kuće u naselju Begići.Požar ugašen u 16,05 sati. Veća materijalna šteta.

 

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala 2 4         pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 2  lica . Na porodilištu nije bilo prinova..

 

- JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka    vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća. Danas od 07,30 do 09,00 sati prekid u isporuci vode u naselju Drenova glavica i od 09,00 do 12,00 sati u naselju Hodžinac. Sanacija kvara na vodovodnoj mreži.

 

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas zbog planiranih radova na elektroenergetskim objektima doći će do prekida u isporuci električne energije na području općine od 10,00 do 14,00 sati.

 

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

   

 

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne , uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, te se saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po mokrim i klizavim kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

   

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka -2 C , vlažnost zraka 92,5% dok je vodostaj rijeke Une iznosio 56 cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 385 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda