U mjesecu martu 2016. godine na području općine Bosanska Krupa evidentirano je 27 % manje krivičnih djela u odnosu na isti period prošle godine. Ukupan procenat otkrivenosti krivičnih djela, kada se uzmu u obzir i djela koja su rasvijetljena iz ranijeg perioda, iznosi 33,3%. Uporedjujući ovogodišnju statistiku sa prošlogodišnjom procent otkrivenosti nepoznatih izvršioca krivičnih djela, smanjen za 33,3 %. Najbrojnija su krivična djela protiv imovine - 5 krivičnih djela odnosno 62,5%, od ukupno evidentiranih. Maloljetna lica kao izvršioci krivičnih dijela javljaju se u slučajevima kradje i seksualnog uznemiravanja. Ukupan broj prekršaja u remećenju javnog reda i mira povećan je za 28,5 % u odnosu na prošlu godinu. Najčešće, do narušavanja javnog reda i mira , došlo je na ulicama i trgovima . Najbrojniji prekršaji su tuče,a najčešći uzrok prekršaja je alkohol stoji u izvještaju Policijske stanice Bos.Krupa. U martru mjesecu na području Općine dogodilo se osam saobraćajnih nezgodana sreću bez smrtnog ishoda. U martu mjesecu broj saobraćajnih nezgoda je u padu u odnosu na isti mjesec prošle godine za skoro 53 %. Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su neprilagođena brzina kretanja vozila uslovima i stanju puta, nepropisno skretanje, okretanje pa čak i vožnja unazad. Problema kada je u pitanju stanje na putevima ima oko neriješene saobraćajne signalizacije, postojanja udarnih rupa. U ovom izvještajnom periodu izdato je 399 prekršajnih naloga zbog ukupno počinjenih 411 prekršaja, što je više u odnosu na isti izvještajni period 2015. godine za 81 nalog ili 25,47 %. Od ukupno izdatog broja prekršajnih naloga, radari su na našim cestama uhvatili 152 lica sa stranim registarskim tablama ,a zbog prekoračenja brzine. Inače najčešći prekršaji su prekoračenje brzine , neposjedovanje propisane opreme , nepropisno zaustavljanje i parkiranje , nenošenje vozačke dozvole , upravljanje vozilom bez vozačkog ispita , vožnja pod uticajem alkohola , nepoštivanje saobraćajnih znakova ili primjerice upravljanje neregistrovanim vozilom. Iz saobraćaja policija je u martu mjesecu isključila 25 vozila i 48 vozača.

Policijska stanica Bos.Krupa u kontinuitetu radi sa lokalnom zajednicom ,posebno sa najmladjim a na temu ponašanja i pravila u saobraćaju kao i kada je u pitanju projekt “Sigurnost povratnika” koji se do sada pokazao vrlo uspješnim. Problemi sa kojima se povratnici Podgrmeča susreću su lica koja se bave nomađenjem, čija stada pričinjavaju određenu materijalnu štetu na poljoprivrednim usjevima i bojazan od zaraznih bolesti koje se prenose sa životinja na čovjeka. U mjesecu martu 2016. godine PS Bosanska Krupa evidentirala je sada više ne tako rijetke, napade pasa lutalica na gradjane općine Bosanska Krupa. Gradjani prijavljuju ugrize ,a krajem marta dijete je ugrizao pas lutalica zbog čega je dijete završilo u hitnoj službi Doma zdravlja Bosanska Krupa.

 

Renata S.

Sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa, ovaj put XLIX po redu zakazana je za kraj ovog mjeseca odnosno u petak 29. aprila. Na dnevnom redu je dvanaest tačaka medju kojima Prijedlog odluke o odabiru najpovoljnijih ponuda za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području općine Bosanska Krupa kao i Prijedlog odluke o davanju u zakup napuštenog poljoprivrednog zemljišta i poljoprivrednog zemljišta čiji je vlasnik odsutan duže od pet godina, čiji je vlasnik nepoznat ili se ne može utvrditi vlasništvo,na području općine Bosanska Krupa firmi „Arifagić-Investment“ d.o.o. Trnopolje, Kozarac-Prijedor. Na dnevnom redu se nalazi i nekoliko odluka o davanju na korištenje poslovnih prostorija , kao i Prijedlog odluke o davanju na privremeno korištenje betonskog igrališta na SRC „Ada“ i to Udruženju za razvoj sporta. Ovo udruženje tražilo je da im se betonsko igraliste dodijeli na dugoročno korištenje radi ,kako su naveli u zahtjevu, montaže mini sportske balon hale. Prijedlog Odluke o izmjeni odluke o načinu i uvjetima prodaje montažnih devastiranih čeličnih objekata u obuhvatu Poslovne zone “Vatreni mlin” je takodje na dnevnom redu najavljene 49. sjednice OV Bos.Krupa. Vijećnici će pred sobom imati i Izvještaj o radu Općinskog načelnika za 2015.godinu kao i Izvještaj o radu Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine za 2015.godinu, Program rada za ovu godinu, Izvještaj o radu Općinskog pravobranilaštva za 2015.godinu kao i Informaciju Policijske Uprave o stanju sigurnosti za mjesec mart 2016.godine. Sjednica počinje od 10 sati u Maloj sali Doma kulture Bosanska Krupa.

 

Renata S.

U Gradskoj galeriji Bosanska Krupa, u četvrtak uveče, biće svečano otvorena Međunarodna izložba nagrađenih likovnih radova mladih cijelog svijeta,nastalih u okviru međunarodnog konkursa revije „Likovni svet Celje Slovenija, na temu „Etno odela i folklora mojega naroda“.Izložba je plod suradnje Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa i Instituta za razvoj i afirmaciju mladih iz Celja.
Ovaj ,u svijetu jako poznati Institut je ,ustvari, jedna od svega petnaest sličnih pokretnih Galerija u svijetu i jedina privatna Galerija koja je stekla pravo da bude dio velikog Međunarodnog natječaja za stavralaštvo mladih,a osnovana je 2000. godine.U svom arhivu posjeduje Zbirku radova mladih cijelog svijeta ,a posebno su u njoj ponosni na Zbirku radova na temu „Konji“ koja ima oko 45 000 radova mladih do dvadeset godina, iz 55 zemalja svijeta.Autor Međunarodnog natjecanja za djela mladih, međunarodne radionice i osnivač Galeriji Celje i osnivač magazina „Likovni svet“ je Mihailo Lišanin iz Celja.
Za svoj rad, povezivanje zemalja u području vizualne kulture i promicanje umjetničkog stvaralaštva i kulture mladih, Mihailo Lišanin je dobio nekoliko međunarodnih nagrada, uključujući Zlatni ključ za počasnog gosta u Argentini, posebnu nagradu ministra obrazovanja Turske, Rusije, medalja časti grada Montane, Bugarske, zlatne medalje u Gaziantepu.Specijalna priznanja dobijao je i u Indiji i Bjelorusiji, Slovačkoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima.U svojoj Sloveniji,za rad na promicanju kulture,likovne umjetnosti i afirmacije mladih, dobitnik je brončanog grba općine Celje.
U dvadeset godina Međunarodnog konkursa učestvovalo je 130 hiljda mladih iz 110 zemalja.tako je ova izložba najveća u Europi i među deset u svijetu.
Institut za razvoj i afirmaciju mladih Celje je organizator i jedine međunarodne grafičke radionice u Sloveniji, koja je, u devet godina godina postojanja, obogatila se za 335 jedinstvene,unikatne grafike mladih autora iz Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Srbije, Bugarske, Bjelorusije i Mađarske,ukupno od 42 autora iz 12 zemalja.
Za svoje prvo predstavljanje u Bosanskoj Krupi Instutut Mihaila Lišanina je odabrao tematsku izložbu nagrađenih radova sa zanimljivom temom koja se naslanja tradiciju odijevanja i folklornog stvaralaštva mladih cijelog svijeta,a koja je na brojnim izložbama već svjedočila bogastvu kulture iz zemalja odakle potiču nagrađeni mladi umjetnici i povezala mlade,okrenula ih međusonom razumijevanju ,prijateljstvu i druženjima.
U četvrtak uveče u Gradskoj galeriji Bosanska Krupa ,od devetnaest sati, priliku da uživaju u ovim radovima imaće i ljubitelji likovne umjetnosti općine Bosanska Krupa,a poziv za posjetu ovoj izložbi posebno je upućen likovnim pedagozima i učenicima i studentima sa područja općine Bosanska Krupa koji će imati priliku da se upoznaju sa ovim međunarodnim konkursom i ako pokažu interesovanje postanu njegovi učesnici,a ako oslikaju dobra djela i nagrađeni u budućnosti.
Svečanom otvorenju izložbe prisustvovaće i Mihailo Lišanin sa suradnicima,otvoriće je općinski načelnik Armin Halitović,a o uspostavljenoj suradnji i planovima za nje nastavak govoriće direktorica Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje Zumreta Porić i voditelj Gradske galerije Bosanska Krupa Salih Suljanović.Dio programa rezerviran je i za predstavljanje najboljih mladih interpretatora sa festivala „Djeca pjevaju hitove“,Lajle Beširević,Sijane Šarić,Nadije Harbaš i Hane Bužimkić koja će se predstaviti i kompozicijom na trubi.
Zato, u četvratak, neka „svi putevi vode“ u Gradsku galeriju Bosanska Krupa !


Dževada Štancl

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

 

26.04.,Bos.Krupa,krivično djelo - ovjera neistinitog sadržaja od strane 1 lica.Izvještaj kantonalnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu

.

- Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nije imala intervencija ni dojava o požaru.

 

- Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 3 4 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 4 lica . Na porodilištu nije bilo prinova..

 

- JKP “10. Juli” Bos. Krupa saopštava da je isporuka  vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas nema planiranih prekida u isporuci vode.

 

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas zbog planiranih radova na elektroenergetskim objektima doći će do prekida u isporuci električne energije na području općine od 10,00 do 13,00 sati.

 

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

 

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne , uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, te se saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po mjestimično vlažnim i klizavim kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

 

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 12 C , vlažnost zraka 44,6% dok je vodostaj rijeke Une iznosio 56 cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 605 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda