U povodu obilježavanja Dana škole Druge osnovne škole u Bosanskoj Krupi, upriličena je svečanost sa kulturno zabavnim programom. Prije početka oficijelnog dijela programa, učenici Druge osnovne škole, zajedno sa pedagogicom Šejlom Bjelopoljak, položili su cvijeće na Centralno šehidsko spomen obilježje u Bosanskoj Krupi. Na samom početku svečanosti, pristunima se obratio direktor škole Husein Kadić i čestitao učenicima i radnom osoblju Dan škole. Nakon toga, uručene su nagrade, priznanja i diplome za najbolje učenike i nastavnike , te zahvalnice onima koji već godinama surađuju sa Drugom osnovnom školom. Jedna od zahvalnica otišla je u ruke Armina Halitovića, koji zbog ranije preuzetih obaveza, nije bio u mogućnosti da pristustvuje obilježavanju Dana Druge osnovne škole. U ime načelnika, zahvalnicu je primila šefica Kabineta Elmedina Kavazović, prenoseći poruku od načelnika da će problem mokrog čvora, sa kojim Druga osnovna škola već dugo vodi bitku, biti urađen do 1.septembra tekuće godine. Proglašeni su i najbolji učenici od prvog do sedmog razreda, te nagrađeni knjigom, a osim njih proglašeno je i šest učenika osmih razreda, koji su u toku školovanja imali sve petice i primjerno vladanje. Za ponos generacije proglašena je Ajla Mušić, dok je za učenicu generacije 2011/2012. godine proglašena Amina Ibrahimpašić: „Do ovog priznanja došla sam trudom i radom od prvog pa sve do osmog razreda. Od četvrtog razreda se takmičim u raznim kategorijama i pomoću toga sam došla do ovog priznanja. Upisala sam već Tursko – bosanski i Unsko –sanski koledž, ponudili su mi stipendiju i prihvatila sam je.“ Priznanje je uručeno i učenici 7.razreda Hani Ibrahimpašić, koja je u kategoriji sedmih razreda osvojila prvo mjesto na Federalnom takmičenju iz matematike. U kategoriji najboljeg sportiste na Federalnom takmičenju, Jasmin Halilović je osvojio peto mjesto, za što je dobio i priznanje škole. Priznanja su dobili i nastavnici Druge osnovne škole, koji su najvećim dijelom i zaslužni za postignute rezultate. Bogat kulturno - umjetnički program, upotpunio je svečanost obilježavanja Dana škole i zabavio prisutne. Enisa Bajrić
Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH proglasila je novih 12 dobara nacionalnim spomenikom BiH. Riječ je o arheološkom lokalitetu Mekota u Gornjim Rakanima, povijesnom području Ostrovica, Ostrovački grad u Bihaću, historijskom području nekropola sa stećcima i nišanima u Faletićima, općina Stari Grad, historijskom području Zmajevac, općina Čelinac, graditeljskoj cjelini Samostan sv. Bonaventure u Visokom, mjestu i ostacima historijske građevine filijalna crkva Blažene Djevice Marije u Bosanskoj Krupi, historijskom području - harem u Šabićima Grahovu, općina Velika Kladuša, Željezni most princa Karla u Foči, historijskom spomeniku - Narodno pozorište RS-a u Banjoj Luci te historijskom spomeniku - zgrada "Turski sud" u Ribnici. "Komisija je razmatrala 14 prijedloga za proglašenje nacionalnim dobrom te za dva prijedloga donijela negativne odluka, odnosno, ustanovila da ne zadovoljavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenicima. Radi se o zgradi nekadašnje škole u Rankovićima i objektu carinarnice u Kreševu", kazala je na konferenciji za novinare upriličenoj nakon sjednice Komisije, predsjedavajuća Komisije Amra Hadžimuhamedović. U proteklih deset godina, Komisija je donijela 806 odluka, od toga 679 pozitivnih i 127 negativnih odluka. "BiH u ovom trenutku ima 679 dobara oda najvećeg nacionalnog značaja, a podaci o ovim spomenicima su arhivirani i dostupni svim zainteresiranim", kazala je Hadžimuhamedović. Komisija je danas razmatrala i izvještaje o stanju 69 ugroženih spomenika te zaključila da je stanje istih u značajnoj mjeri popravljeno. Shodno ovome, Komisija je s Liste ugroženih nacionalnih spomenika skinula tri spomenika: Crkvu sv. Nikole u Trijebnju, općina Stolac, Zgradu finansija u Jajcu te Muzejsku zbirku i bibliotečki fond franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici. Hadžimuhamedović je istakla da su ovi spomenici primjer skrbi nadležnih FBiH za kulturno-historijsko naslijeđe. Komisija je donijela i zaključak o upućivanju zahtjeva Vladi FBiH, Vijeću ministara BiH kao i kantonalnim i gradskim vlastima da osiguraju neophodna sredstva za provođenje odluka Komisije radi zaštite nacionalnog spomenika, pokretnog dobra - filmskog materijala Kinoteke BiH u Sarajevu.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 637 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda