Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/radiobkb/public_html/images/Vatreni mlin
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Vatreni mlin

Članak je filtriran: petak, 13 April 2018

Stotine registriranih učesnika iz Unsko-sanskog kantona, cijele Bosne i Hercegovine i inostranstva ove će godine po četvrti put biciklima, trčeći, ili pak šetajući proći etapu od Srbljana do Bosanske Krupe. 

Događaj pod nazivom „Rotary kanjon“ čiji je cilj ukazati na iznimnu ljepotu i prirodnu vrijednost Grmuškog kanjona rijeke Une ove će se godine održati 12. maja (subota). Završnica manifestacije, uz ručak, osvježenje i zabavni program, planirana je u poslijepodnevnim satima na bosanskokrupskim Zelenim otocima. 

Predstavnici Rotary kluba Bihać, inače organizatora manifestacije, boravili su i kod načelnika Općine Armina Halitovića kako bi se dogovorili oko aktivnosti u Bosanskoj Krupi i načina podrške koju ova lokalna uprava može pružiti. 

Okupljanje učesnika u Srbljanima je u jutarnjim satima. Zajednički ulazak u Bosansku Krupu planiran je poslijepodne gdje će gosti posjetiti uži dio grada, starogradsku tvrđavu Pset, šetalište Kej i park Zeleni otoci. Za sve učesnike, Općina Bosanska Krupa kao domaćin, osigurat će ručak (vojnički grah) i zabavni program na Zelenim otocima.  

Program manifestacije sa tačnom satnicom bit će poznat uskoro. Organizatori obećavaju nezaboravnu zabavu na koju pozivaju sve one koji vole avanturu, reakreaciju, druženje i rijeku Unu. 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanska Krupa Tahir Nuhić, zajedno s predstavnicima Vlade USK, boračkih udruženja, političkih partija, pojedinih vijećnika i predstavnika bosanskokrupskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, u povodu 15. aprila - Dana Armije RBiH, obišli su spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi, položili cvijeće i pred duše poginulih boraca proučili Fatihu. 

Obilaskom mezarja i spomen-obilježja Dan Armije RBiH danas je obilježen i u drugim općinama i gradovima USK. U nedjelju je u 10.00 sati planiran obilazak mezarluka „Humci“ u Bihaću, a u 19.00 sati u Kulturnom centru također u Bihaću promocija Monografije „5. korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995“. 

Podsjetimo, Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na RBiH. Osnovana je 15. aprila 1992. godine i formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u "Bosanske rendžere", jednu od tri pukovije u okviru Oružanih snaga BiH. Bila je sastavljena od korpusa. 

Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb iste je ustvari grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa. Najveće odlikovanje je "Zlatni ljiljan", koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

4

5

6

 

Ovako glasi jedna stara latinska izreka koje su itekako svjesni u SŠC“Safet Krupić“ koja je u nizu dobrih projekata juče realizirala još jedan-otvorili su CNC PRACTICUM KABINET. 

Teorija bez prakse

 

Posljednji sastanak koji je organizirala Služba civilne zaštite Bosanska Krupa,tačnije Profesionalna vatrogasna jedinica Bosanska Krupa, imao je za cilj povezati sve one koji se na području općine Bosanska Krupa brinu za prevenciju i gašenje požara u vremenu kada su oni najizraženiji i to osobito kada se tiče požara na otvorenom.

Elvir Mulalić,viši samo stalni referent u Profesionalnoj vatograsnoj jedinici Službe za civilnu zaštitu Općine Bosanska Krupa  je ,na bazi prijavljenih i tretiranih požara, sačinio pregled zabilježenih požara u posljednjih petnaest godina u Službi civilne zaštite Bosanska Krupa.Svoje podatke pripremili su i predstavnici Policijske stanice u Bosanskoj Krupi,ali i predstavnik  ŠP "Unsko-sanskih šuma".Na ovom sastanku su bili i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Bosanske Otoke i Bosanske Krupe,te sekretar lovačkog društva "Grmeč" iz Bosanske Krupe,u sastavu kojeg djeluju tri ogranka ovog društva.

Cilj je bio unaprijediti suradnju,razmjenu podataka,informacija,tehničke opreme i u konačnici razmišljanja kako bi broj požara u ovogodišnjoj sezoni, kada ih ima najviše,ali  i u narednim godinama bio što manji,sa manje prozrokovane štete.

Organizator ovog sastanka,gospodin Mulalić  je na početku predstavio podatke da je u zadnjih petnaest godina zabilježeno 1039 požara na području bosanskokrupske općine,a od toga 622 požara na otvorenom,što znači da su gorile šume,livade,nisko rastinje.Na objektima evidentirana su 304 požara,dok je nešto više od stotinu požara bilo u prometu i kroz tehničke intervencije.

P4100297

Gospodin Mulalić je predstavio i materijalno-tehničku opremlejenost Profesionalne vatrogasne jedinice,kao i ljudske potencijale,te plansko ulaganje u opremljenost jedinice kojom neposredno rukovodi.

Istakao je da je mjesec mart i april vrijeme koje najviše bilježi požara,obzirom da se u to vrijeme čiste oranice i da se ,gotovo svi požari događaju zbog nepravilnog paljenja prikupljenog otpada,bez nadzora i bez savjeta vatrogasaca koji su uvijek na usluzi.

Sasvim novi ton na ovom sastanku dalo je izlaganje Alije Salkića,rukovodioca  službe za zaštitu zaposlenika i imovine  i protupožarne zaštite    u "Unsko-sanskim šumama", koji je kazao da se poduzeće u kojem radi, sve teže bori sa požarima jer štete prozrokovane požarima na šumama su prešle sve granice tolerancije i prijete da  ,nastavili se tako,kroz određeno vrijeme, da štete uzrokovane požarom anuliraju sva ulaganja u obnovu šuma,koje su,pored toga što su jedana od najvažnija dva prirodna resursa za privredu i najbitniji faktor u zaštiti okoliša i brana sve većim i izražnijim uticajima klimatskih promjena.

Ono što je najtragičnije,većina šumskih požara dešava se na području bosanskokrupskog etata i općina Bosanska Krupa je u vrhu i izraziti "lider" negativne statistike opožarenog područja.Od 3 346 714 konvertibilnih maraka šeta u prošloj godini na nivou čitavog područja Unsko-sanskog kantona na šumama,izuzimajući minirana područja ,ukupne načinjene štete na području bosanskokrupske općine su procijenjene na blizu 2 miliona i osam stotina hiljada konvertibilnih maraka.

"U 2017-toj godini je zabilježen,od strane mog poduzeća 21 požar ,a tom prilokom je opožarena  površina je više od  374,46 hektara,a  nastala šteta tim požarima je procijenjena na  2 779 661 konvertibilnu marku.Ako uzmemo podatke sa cijelog Unsko-sanskog kantona ,porazno je,da najveća šeta,daleko najveća, je na području Općine Bosanska Krupa.Tačnije,oko 90 % požara je na području bosanskokrupske općine.Uzok gotovo svih požara ,statistika pokazuje,je  ljudski faktor,neodgovornost stanovništva.Po svim praćenjima preostalo je ,uz dalju edukaciju,jače represivno djelovanje odgovornih naspram onih koji su uzrokovali požar,jer svi apeli na pojačani oprez,pa i zabranu paljenja,nisu urodili plodom.

Najviše štete na području bosanskokrupske opštine je napravljeno na izdanačkim šumama i kulturama.To su prostori u koje je moje poduzeće uložilo mnogo sredstava.Podmladak smo morali odgajati ,njegovati,saditi,mnogo uložiti ,a najmanja šteta je na  visokim šumama.Izgorjelo na oko 984 000 komada podmladka i  673 360 podmladka u izdanačkim šumama.Uporedimo još nešto što poziva na hitnu akciju :u 2016-toj procijenjena šteta je bila 1 610  107 konvertibilnih maraka,a prošle ,2017-preko 3 346 000 kovertibilnih maraka."(Alija Salkić)

P4100290

Prošle godine šteta je uduplana u odnosu na ranije godine na području bosanskokrupske općine.Problem koji se djelomično pokušao riješiti kroz odluke Unsko-sanskih šuma, jeste kada se uočio podatak da se najviše požara događa u poslijepodnevnim satima,kada su uposlenici kod svojih kuća.Tako su ponovo uvedene naknade za one koji su dodatno angažirani u uočavanju i gašenju poažara,a smatraju da će bolji dani doći šumskom poduzeću i vraćanjem oko stotinu lugara "Unsko-sanskim šumama",koji su ranijim odlukama bili preraspodjeljeni Kantonalnoj upravi šuma,a njihovo dislociranje iz šumskog poduzeća nije dalo gotovo nikakve učinke.

Iz policijske uprave su kazali da se vijest o požaru najčešće prijavljuje u policijsku stanicu,da oni koordinirano djeluju sa profesionalnom vatrogasnom jedinicom, koja opet,ukoliko je potrebno, komunicira sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima.Oni su naglasili da se vinovnici požara iz nehata ili s namjerom, brzo pronađu,ali da u svakom slučaju učestalost požara po istom receptu,znači prilikom radova na čišćenju oranica,paljenja smeća govori, da se treba pojačati prekršajno kažnjavanje,uz edukaciju koja bi trebala početi u porodici,nastaviti u školi,kroz savjetovanja u mjesnim zajednicama i koja bi trebala biti konstantna.Napomenuli su takođe da se treba  pokušati u buduće aktivnosti uključiti i Općinsku komunalnu inspekciju i pojačati kaznene mjere za uzročnike požara.Time su se suglasili svi na ovom sastanku.

U svakom slučaju,zaključeno je stajanja nema,Dogovorili su se učesnici ovog sastanka da se odmah treba napraviti Plan hitne koordinacije svih,od policije i prvih dojava o požaru,do nadlženih u općini zaduženih za ovu problematiku,onih udruženja koji su suport u ovakvim situacijama,ali i uz bolju kordinaciju sa kantonalnim organima,takođe počev od policije i vatrogasaca do tužilačkih i sudskih organa.

U svemu tome,na lokalnom nivou pokušaće se i kroz rad Općinske komunalne inspekcije učiniti više,kao i u segmentu općinskih odluka kojima se prijestupi u sigurnosti i javnom redu trebaju kažnjati sa većim novčanim kaznama.

Takođe ,uz mnogo više koordinacije ,kroz različite projekte trebala bi se nastaviti intenzivnija edukacija,osobito kroz škole i mjesne zajednice,kako bi se stalno,a mnogo više, radilo na edukaciji stanovništva o mogućim posljedicama nepravilnog paljenja,praćenja požara,udaljenosti paljenja od šuma,pa i stroge zabrane bilo kakvog paljenja na otvorenom.

Na kraju su je istaknuto da su bitan segment mediji,koji takođe treba uključitiu sav edukacioni proces,kako  kroz praćenje aktivnosti,tako i kroz posebne programe kojim će javnost više educirati o pogubnosti paljenja vatre na otvorenom,znači mnogo više od onog što mediji čine svake godine,a to su upozornja i obavijesti koje svake godine dolaze ispred Općinske službe civilne zaštite Bosanska Krupa i Policijske uprave,a tiču se upozorenja građanima da ne budu uzročnoci požara i ističući kaznene odredbe koje slijede usljed neodgovornog paljenja osobito požara na otvorenom.

Gorak okus ostao je poslije ovog sastanka kada se pogledaju podaci o štetama koje su prouzrokovane u bosanskokrupskim šumama,gorak okus je i činjenica zašto to davno nije postao gorući problem i najzad :zašto se nije ranije desio sličan sastanak i odavno već pokrenula veća koordinacija na općinskom nivou u zaštiti od požara,te zašto se već od prvih velikih požara nisu uputili prijedlozi za maksimalne kazne za one koji neodgovorno pale i izazivaju požare.

Nada je da će se krenuti drugačije,ali ne od savjesti onih koji "pale korov i zapale šumu ",već od jače kaznene ,prekršajne politike koja će "udariti po džepu",a uz nju kvalitenije vršiti educiranje starih i mladih,naravno uz djelovanje i suradnju svih učesnika ovog sastanka, održanog početkom aprila u Bosanskoj Krupi.

Dževada Štancl

P4100287

 

 

 

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i direktor firme „Prijedorputevi“ Radenko Crnogorac potpisali su danas ugovor o izvođenju radova na uklanjanju objekata u obuhvatu Regulacionog plana „Vatreni mlin“ vrijedan 101.790,00 KM. Radovi počinju za dvije sedmice, trajat će 60 kalendarskih dana, a po njihovom okončanju pristupa se uređenju komunalne infrastrukture. 

Potpisivanje ugovora za rušenje i uklanjanje starih objekata u Poslovnoj zoni „Vatreni mlin“ još je jedan korak do novih parcela, dovoljno velikih i kompaktnih, koje će biti spremne primiti potencijalne investitore. Do sada je prostor djelimično očišćen, a u toku je izrada tehničke dokumentacije za internu infrastrukturu i regulacionog plana. 

„Danas smo potpisali ugovor i pristupamo radovima na Poslovnoj zoni „Vatreni mlin“, odnosi se na rušenje i uklanjanje starih, dotrajalih objekata. Vrijednost ugovora je nešto više od 100 hiljada KM. U budžetu za 2018. godinu mi smo za ovu zonu planirali 200 hiljada, pola su sredstva Općine Bosanska Krupa, a pola su obećana sredstva Vlade USK. Naša namjera je da u ovoj godini izvršimo uklanjanje pomenutih objekata i idemo na uređenje komunalne infrastrukture, a to su pristupni putevi, interne saobraćajnice, kanalizacija oborinska fekalna, struja, voda, dakle sve ono što je potrebno da bi investitor mogao doći na to područje“, kaže prilikom potpisivanja načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. 

Poslovna zona „Vatreni mlin“ formirana je odlukom Općinskog vijeća i druga je takve vrste u Bosanskoj Krupi. Formiranje nove poslovne zone inicirao je općinski načelnik Armin Halitović, jer interes investitora, kako je kazao, prevazilazi prostor postojeće zone „Pilana“. 

Nekoliko investitora već je zatražilo nove parcele za gradnju, ali je prostor u Poslovnoj zoni „Pilana“ gotovo popunjen. Stoga će se novim investitorima, pod istim uslovima, ponuditi prostor u području nekadašnjeg „Vatrenog mlina“. Nova poslovna zona obuhvatit će i već postojeće proizvodne pogone u krugu nekadašnjeg poduzeća RMK iz Zenice. Poslovna zona „Vatreni mlin“ ima oko 9 hektara, od čega je trećina slobodna površina koja će biti ponuđena investitorima. 

U ovoj zoni, baš kao i u Poslovnoj zoni „Pilana“ svi ulagači će u prve tri godine u 100 postotonom iznosu biti oslobođeni komunalnih dažbina, slijedeće tri godine će biti oslobođeni 50 posto. Potom će tri godine plaćati minimalnu komunalnu naknadu u zavisnosti od proizvodne djelatnosti i broja radno angažiranih građana bosanskokrupske općine. 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

{gallery}Vatreni mlin:::0:0{/gallery}

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1069 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa