Članak je filtriran: Juni 2021

Općina Bosanska Krupa objavila je prije nekoliko dana , tačnije 11.juna Javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava za podršku razvoja turizma 2021.godine. Ukupno izdvojena sredstva u ovogodišnjem budžetu općine Bosanska Krupa iznose 100 000 KM.

Ova poticajna sredstva trebala bida pruže podršku razvoju turizma kroz poboljšanje kvaliteta usluga u oblasti turizma i ugostiteljstva sa smještajnim kapacitetima ili da je riječ o osnivanju i registraciji novih privrednih subjekata pružaoca usluga smještaja i boravka turista.Cilj je takodje i smanjenje broja nezaposlenih na području općine, povećanje potražnje različitih artikala i turističkih usluga.

Sredstvaod 100.000 KM rasporedit će se na dva dijela. Iznos od 40.000 KM namijenjen je za proširenje i/ili unapređenje postojećih smještajnih kapaciteta, dok bi iznos od 60.000 KM išao za segmente iz oblasti turističke djelatnosti s tim da je obavezno učešće korisnika minimalno 20% od ukupne vrijednosti predloženog projekta.

Maksimalan iznos poticaja po korisniku za izgradnju smještajnih kapaciteta i proširenje postojećih je do 20.000 KM, a za određene djelatnosti iz oblasti turizma do 8.000 KM.

Javni poziv je otvoren do 25.juna sa mogućnošću produženja u slučaju nedovoljnog broja zainteresiranih.

Takodje svi potencijalni aplikanti sutra 15.juna treba da dodju u Malu salu Doma kulture od 12 sati gdje općina Bosanska krupa organizira infosate putem kojih se možete informisati i razriješiti eventualne nedoumice.

Prijave se dostavljaju u zatvorenoj koverti putem pošte ili direktno u Centru za pružanje usluga građanima Općine Bosanska Krupa na adresu:

Općina Bosanska Krupa,ul. Terzića bb, 77240 Bosanska Krupa sa naznakom: „Prijava na Javni poziv za raspodjelu poticajnih sredstava za razvoj turizma 2021 – Ne otvarati“.

Tekst javnog poziva i potrebne obrasce svi zainteresirani mogu preuzeti na Infopultu Centra za pružanje usluga građanima (šalter sala) općine Bosanska Krupa svakim radnim danom u toku radnog vremena, kao i na web stranici Općine Bosanska Krupa www.opcinabosanskakrupa.ba.

RadioBK

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) lišili slobode komandira Policijske stanice u Bihaću Š.D. i komandira Policijske stanice Bosanski Petrovac N.M..

U okviru akcije slobode su lišeni i policijski službenici inicijala E.DŽ., S.Š.  i S.H. 

Svi policijski službenici su uhapšeni zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, primanja dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenja službenih isprava.

-U toku je pretres službenih prostorija u policijskim stanicama u Bihaću i Bosanskom Petrovcu, službenih automobila Policijske stanice Bosanski Petrovac, te drugih lokacija koje koriste osumnjičeni, a sve se radi po naredbi Općinskog suda u Bihaću. Osumnjičenima se stavlja na teret da su u periodu od marta 2019. do juna 2021. godine udruženo i organizirano počinili znatan broj djela korupcije, koja se ogledaju u uzimanju novca od većeg broja vozača motornih vozila na području općine Bosanski Petrovac radi izbjegavanje prekršajne odgovornosti, a posebno uzimanju novca od vozača kamiona za prijevoz drveta i odgovornih osoba više privrednih društava kako se istima ne bi vršila saobraćajna kontrola ili kontrola pretovara drveta - riječi su sekretara Kantonalnog tužilaštva USK Jasmine Husić.

Dodala je i kako su u ovom predmetu u posljednjih nekoliko mjeseci provedene opsežne istražne radnje, u okviru kojih je audio, video i fotografski zabilježeno čak 66 slučajeva primopredaje mita, kao i da je ukupno dokumentovano 90 krivičnih djela korupcije.

Potvrđeno je i kako će tužilački tim nakon ispitivanja osumnjičenih, donijeti odluku o predlaganju mjere pritvora.

(FENA)

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

Dana,11.06. u 08,00 sati desila se saobraćajna nezgoda, na pitu M14 Unska sudar 3 vozila, tom prilikom LTP zadobila 3 lica i TTP zadobilo 1 lice, izvršene uviđajne radnje od strane istražitelja upoznato tužiteljstvo, ista ima obilježje KD (iz člana.336.Krivičnog zakona FBiH, teško djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja) protiv jednog vozača, po kompletiranju predmeta slijedi izvještaj Kantonalnom tužilaštvu.

Dana,12.06. u 22.19 sati u Ul. Mirsada Crnkića desilo se narušavanje javnog reda i mira naročito drsko ponašanje od Dana,12.06. u 23.45 sati u Ul. Patriotske lige desilo se KD nasilničko ponašanje od strane jednog lica isti lišen slobode i zadržan, zavedena krim obrada, slijedi izvještaj Kantonalnom tužilaštvu.

strane 1 lica, zbog alkoholiziranog stanja i osnovane sumnje da će nastaviti remetiti javnog reda i mira lice je privedeno i zadržano do otrežnjenja, slijedi prkršajna prijava protiv istog.

Dana,13.06. u 19,30 sati desila se SN, na lok. Putu Veliki Radić od strane 2 putnička vozila, tom prilikom 2 lica zadobila LTP, izvršen uviđaj, vozaču koji je izazvao SN uručen prekršajni nalog.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 76 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 16 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.

Danas od 07,00 do 12,00 sati, planski prekid u isporuci vode u naselju Memić u Mahmić Selu i Djelovi u Jezerskom. Radovi na mreži.

Elektro-distribucija - Operativni centar nije uspio dobiti podatke o stanjuu proteklom periodu.

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po suhim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

 

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 15 C , vlažnost zraka 63 % , dok je vodostaj rijeke Une 40 cm (NV).

Želeći prikazati svo bogatstvo kulture, tradicije i običaja jednog vremena i jednog podneblja Udruženje žena za održivi razvoj „Vakat „ u nedjelju 20.juna organizuje Festival narodnih običaja.

Ovo je prvi put da se organizuje jedna takva manifestacija, a za potpuniji doživljaj sve će se odigrati unutar zidina Starog grada u Jezerskom. Učešće će uzeti četiri udruženja sa područja Općine. Pored već pomenutog udruženja žena „Vakat“ priključiće se i Udruženje žena „Aktiv žena Otoka“, udruženje žena „Jasminka Čaušević“ iz Arapuše i udruženje žena „Miris dunja“ Pištaline. Uz, posebno za ovu priliku, uredjen ambijent i tradicionalnu bosansku sofru u takmičarskom dijelu izvodiće se izvorne narodne pjesme. Organizaciju festivala sredstvima pomaže općina Bosanska Krupa kao i pojedinci koji su u ovoj ideji prepoznali mogućnost očuvanja nematerijalne baštine odnosno kulture i običaja jednog naroda. Festival, kako smo rekli , održava se u nedjelju 20.juna od 10 sati.

Renata S.

Ljetne manifestacije i dogadjaji polako popunjavaju kalendar dešavanja u Bosanskoj Krupi.Tako su u vikendu iza nas krenule Radničke sportske igre za koje je prijavljen, prema riječima organizatora, rekordan broj ekipa, ukupno sedamnaest.

Radničke sportske igre će trajati do 26.juna kada otvaramo Memorijalni turnir „Ćojluk“, a tog dana održaće se i II ljetna biciklijada u organizaciji KES“Urban-x“. Sljedećeg dana tj. u nedjelju 27.juna od 19 sati na ljetnoj pozornici na bosanskokrupskom Starom gradu „Muhabet sa Razom“. Simpatična mlada žena Razija Čolaković koja obradjuje lagane teme, neopterećenost bilo čime, mnogo humora, pomalo sarkazma i iskrenost.

Vikend koji nam dolazi u susret nosi dvije manifestacije jedna koja se održava po deseti put, a druga po prvi.U subotu 19.juna na izletištu Šujnovac takmičenje u spravljanju ukusnih čorbi“- bosanskokrupska čorbarijada, a u nedjelju 20.juna u Jezerskom Festival narodnih običaja u organizaciji UŽZOR“Vakat“.

Bosanskokrupska Una regata 17.jula

Novina je svakako projekt za koji se sada zna i tačan datum. Naime 17.jula Bosanska Krupa po prvi put organizuje svoju bosanskokrupsku Una regatu.

Bosanskokrupska Una regata koja bi trebala biti održana 17.jula. Kako je rekao općinski načelnik Armin Halitović ova ideja „se kuha“ već nekoliko godina, sada krećemo u realizaciju, a ima potencijal da dobijemo jednu lijepu i uspješnu priču:

Negdje 2019.godine je krenula ta ideja kada smo razmišljali da organizujemo nešto poput „Rotary kanjon“ manifestacije, ali do toga nije došlo. Razmišljali smo i o nekom našem lokalnom raftingu, jer smo svi uvijek nekako nezadovoljni sa Una regatom, kako se to sve organizuje, koliko čamaca dodje u Bosansku Krupu. Onda smo prošle godine bili spriječeni pandemijo da nešto konkretno i uradimo, ali smo zato ove godine, sada kada ima uslova, odlučili da krenemo u taj projekt.“

Bosanskokrupska Una regata bi trebala ići od mosta u Grmuši do drvenih mostova u centru grada. Upravo danas je krenuo poziv ekipama za učešće koji će biti otvoren do 12.jula do 15 sati. Kako je kazao Tarik Halkić iz rafting centra „Unatoure“ u Bosanskoj Krupi imamo 18 rafting čamaca i biće angažovano još ako bude dobar odziv.

Cilj regate je učešće svih građana u regati koji do sad nisu imali prilike da učeštvuju ali isto tako i svih ljubitelja prirode, dobre atmosfere i očuvanja okoliša.Trajaće jedan dan. U jutarnjim satima bi organizator za sve učesnike organizovao prevoz na start regate koji bi bio u blizini Grmuškog mosta. Cilj regate je Bosanska Krupa gdje bi doček bio uz hranu i muziku. Pokrovitelj manifestacije i organizator je Općina Bosanska Krupa uz podršku JU “Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje” Bosanska Krupa kao i Sportskog saveza, a vrijedi napomenuti i da su partneri i sve rafting agencije iz Bosanske Krupe. Simbolična kotizacija za učešće je 10 KM po osobi, a može se uplatiti na instrukcijama putem uplatnica u bilo kojoj banci ili na blagajni JU “Centar za kulturu obrazovanje i informisanje” Bosanska Krupa svakim radnim danom od 9 do 15 sati. Prijavu sa uplatnicom je potrebno prijaviti u prostorijama Centra za kulturu.Prijave traju do 12. jula do 15 sati kada će biti objavljen i detaljan program manifestacije.

Regata

Đurologija na Starom gradu 22.jula

Osim toga za 22.juli na ljetnoj pozornici na Starom gradu u Bosanskoj Krupi imaćemo autorsku hit predstavu Branka Djurića Djure – „Djurologija“. Kako sam autor kaže „Đurologija“ je zbirka autorovih razmišljanja, koja na zabavan način predstavljaju sve ono što ga nasmijava, zabavlja, ali i nervira.

Po svemu sudeći, a ako uzmemo u obzir za sada dobru epidemiološku situaciju, u Bosanskoj Krupi bi smo mogli imati popriličan broj sadržaja kojim ćemo obogatiti „ljeto u Bosanskoj Krupi“ i pored prirodnih ljepota ovaj grad i općinu učiniti još privlačnijom i za dolazak i boravak turista.

Renata S.

Prije dvadesetsedam godina za borce i starješine 511. Sbbr osvanuo je najteži dan od njenog stvaranja. Tog dana, 13.juna 1994.godine u komandu je stigla vijest da je izvršavajući borbeni zadatak u reonu Todorova smrtno stradao komandant 511. Slavne brdske brigade Mirsad Crnkić i njegov lični pratilac Nihad Bužimkić.

Na 27.godišnjicu njihova porodica, saborci, boračka udruženja, prijatelji kao i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Bosanska Krupa i USK predvodjeni načelnikom Arminom Halitovićem i ministrom za boračka pitanja u Vladi USK Samirom Jašaragićem položili su cvijeće na Centralno spomen obilježje u Bosanskoj Krupi, obišli rodnu kuću komandanta kao i šehitluke „Soline“ gdje su i pokopani uz saborce koji su poginuli u odbrani svoje domovine.

Zbog budućnosti, zbog mladosti koja dolazi neophodno je ponavljati kolika je uloga k-danta Crnkića bila u borbi za goli život, odbranu domovine i u konačnici vraćanja na svoj kućni prag.Zbog toga se okupljenima na spomen obilježju u Bosanskoj Krupi obratio ratni starješina 511 Sbbr Husnija Avdagić koji je kazao da je upravo Mirsad Crnkić jedan od najzaslužnijih za ustrojavanje brigade.U to vrijeme najveći problem je bila logistika.Kao stručnjak u toj oblasti vrlo brzo se snašao, prikupio zalihe, organizovao potrebne službe, zdravstvo ,ali i školstvo na slobodnom dijelu teritorije općine Bosanska Krupa.Takodje trebalo je tada logistički obezbjediti i jedinice, njihov smještaj, jer kao izbjeglička brigada bilo je boraca koji nisu imali gdje po povratku sa linije.

Saborci i prijatelji pamte ga kao čovjeka ogromne energije, sjajnih ideja i neuništivog duha. Prolazio je sve linije odbrane u zoni odgovornosti 5.Korpusa od Ćojluka, Grabeža, Hasinog vrha, Skokova i Pećigrada, sve do 13.06.1994.godine, kada se u reonu Todorova na izvršenju borbenog zadatka, gasi život komandanta, patriote, velikog čovjeka i borca za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Za zasluge koje je ostvario u ratnom periodu posthumno mu je dodijeljeno najviše ratno vojno priznanje značka „Zlatni ljiljan“ te je proizveden u čin pukovnika Armije R BiH.

Zajedno na izvršenju borbenog zadatka s komandantom Crnkićem poginuo je njegov lični pratilac Nihad Bužimkić, rođen 28.avgusta 1970.godine u Bosanskoj Krupi. Bio je uvijek rame uz rame s komandantom ili samo korak iza njega, odan i požrtvovan.

Danas od 17,30 u Gradskoj džamiji Bosanska Krupa biće proučen tevhid pred duše komandanta Mirsada Crnkića, njegovog pratioca Nihada Bužimkića kao i sve poginule borce 511 Sbbr.

Komandant Mirsad Crnkić ostaće upamćen i kao zvijezda vodilja do konačnog cilja-slobodne Bosanske Krupe. Da će stići do tog cilja obećali su mu njegovi saborci 1993.godine na postrojavanju brigade u Jezerskom, a taj cilj su ispunili 17.septembra 1995.godine.

Renata S.

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić na zvaničnoj Facebook stranici naveo je kako su pred nama ljetne vrućine. Te da naredni period neće biti padavina.

Sladić je istakao kako je ovo bio “posljednji širokopojasni kišni val”.

“Prema svemu sudeći naredni period neće donijeti neke bitnije padavine. Zračni pritisak sve više jača u ovim trenucima. Padavine u naredna 2 do 3 sata prestaju širom zemlje”, dodao je meteorolog.

sladic-321749

Nedim Sladić: Dolaze vrućine

Od sjevera kreće postepeno razvedravanje i uvod je to u povoljniji drugi dio nedjelje…

“U kojem ćemo izgledno ugledati i malo sunca. Od sutra postepena stabilizacija, sve više sunca, od sredine sedmice kreću ljetne vrućine”, napisao je Nedim Sladić.

Inače, od jutros je pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne pada kiša. Sunčanije je na jugoistoku Hercegovine.

U Bosni i Hercegovini danas će biti veći dio dana pretežno oblačno s kišom i pljuskovima uglavnom prijepodne ili sredinom dana. Glavnina padavina je u Bosni. U poslijepodnevnim satima prestanak padavina i postepeno smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24, na jugu zemlje do 27 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno s kišom prijepodne i sredinom dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 20 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Saudijska Arabija objavila je da će zbog pandemije koronavirusa (COVID-19) ove godine na hadž biti primljeno 60.000 ljudi iz zemlje, dok niko iz inostranstva neće biti primljen.Ministarstvo za hadž i umru Saudijske Arabije uputilo je saopćenje o mjerama koje je potrebno poduzeti zbog pandemije kao i o tome ko će moći obaviti hodočašće.Kako se navodi, 60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen.Na hodočašće će biti primljene osobe koje nemaju hronične bolesti, u dobi od 18 do 65 godina, koje su vakcinisane.U saopćenju od 9. maja Ministarstvo za hadž i umru objavilo je da će ovogodišnji hadž biti održan pod posebnim zdravstvenim i sigurnosnim uvjetima zbog pandemije koronavirusa.Zbog COVID-19, Saudijska Arabija je prošle godine prihvatila samo ograničeni broj vjernika za hadž iz zemlje.

Federalna.ba

Devedeseta jubilarna akcija darivanja krvi održana je danas u Bosanskoj Otoci bez posebnog programa, ali pored rijeke Une u ljetnoj bašti „Brioni“. Organizator i ovaj put je Općinska organizacija Crveni križ koja je danas upisala 43 prijavljena davaoca krvi,ali je krv moglo dati 39 sugradjana.Ovaj put iz Crvenog križa su obavijestili sve naše sugradjane da oni koji su vakcinisani poslije 24.maja ne mogu dati krv.Takve su upute iz Transfuziologije, a naravno razlozi leže u zdravstvenom aspektu po pacijente koji će tu krv primati.

Iako je općina Bosanska Krupa imala zavidan broj darivaoca na broj stanovnika u odnosu na druge sredine danas je taj broj nešto manji.U Crvenom križu su nam objasnili da je do osjetnog pada došlo zbog iseljavanja našeg stanovništva.Tako u odnosu na godine prije kada smo brojali oko 460 darivaoca danas ih ima tek oko 300.Darivaoca koji su „tečnost koja život znači“ donirali 100 i više puta ima oko 25, dok onih koji su krv dali 50+ preko 100. Ohrabrujuća je činjenica da mladi prepoznaju značaj i vide humanosti u darivanju krvi pa se sve više odazivaju akcijama koje OO Crveni križ Bosanska Krupa organizuje u suradnji sa Transfuziologijom KB“Dr.Irfan Ljubijankić“.

RadioBK

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a danas obilježavaju Dan policije – dvadeset i četvrtu godišnjicu njenog formiranja, prigodno, ali zbog pandemije koronavirusa skromnije nego prethodnih godina.

Obilježavanje ove godišnjice počelo je tradicionalno postrojavanjem i smotrom specijalne policije u Kasarni „Adil Bešić“. Potom su delegacije resornog ministarstva i različitih nivoa vlasti, položili cvijeće na mezarja i ispred spomen obilježja, prisjetivši se tako mnogih poginulih i preminulih policajaca iz svih dijelova Kantona.

Bila je ovo prva legalna oružana formacija u odbrani BIH čiji su pripadnici u njoj dali nesebičan i nadasve veliki doprinos. Više stotina ih je poginulo i ranjeno. Jednako i danas, u vrlo teškim i specifičnim uslovima, uspijevaju držati pod kontrolom sigurnosnu situaciju, a daju i nemjerljiv doprinos za normalno funkcionisanje života u našem dijelu zemlju.

Izvor: rtvusk

Stranica 1 od 6

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 472 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa