31 godina od polaganja prve zakletve Teritorijalne odbrane Bos.Krupa

Danas i sutra obilježavamo 31 godinu od polaganja prve zakletve Teritorijalne odbrane(TO) Općine Bosanska Krupa koja je 6. i 7.juna 1992.godine održana na prostoru današnje Osnovne škole „Jezerski“. Uz izuzetno lijep i za ovu priliku prilagodjen program kod spomen obilježja prisutne su pozdravile zvanice i svi istakli važnost obilježavanja i podsjećanja na vrijeme kada se krvlju branila opstojnost države BiH.

Prije 31 godina, u stroju, rame uz rame, 1450 momaka sa područja tadašnje općine Bosanska Krupa na ledini ponavljali su tekst zakletve za Dervišom Palićem, tada pripadnikom TO, kasnije ratnim starješinom 511 Sbbr.

1

Danas 31 godinu poslije evocirane su uspomene na trenutke kada su udareni temelji stvaranja 511. Sbbr i odredjivanja daljeg toka borbe o čemu su najbolje govorile ratne starješine 511.Sbbr Husein Ramić i Ismet Mujanović. Prisutnima su se obratili i ministar za boračka pitanja Vlade USK Esad Bašagić i gradonačelnik Grada Bosanska Krupa Armin Halitović.¸

2

Petstotina i tri pripadnika 511. Sbbr koja su ponikla upravo iz tog stroja, nisu dočekali dan oslobodjenja Bosanske Krupe. Zato je važno da gajimo kulturu sjećanja, zato je važno da mladje generacije upoznajemo sa onim što se desilo u prošlosti kako se historija ne bi ponovila suštinske su poruke zvaničnika koji su bili prisutni u Jezerskom

Prije samog programa delegacije su u jutarnjim satima, jedna na jednim, druga na drugim šehitlucima položile cvijeće i proučili fatihu, a potom je krenuo i memorijalni marš Ometaljka-Solile čiji učesnici su članovi Kluba borilačkih sportova „Serhat“ i koji su se sa šehitluka spustili do mjesta gdje su prije tačno 31 godinu udareni temelji stvaranja 511 Sbbr.

Podsjećamo, tih dana u Jezerskom na jednom mjestu okupljeno je 1450 boraca bosanskokrupske općine koji su se svečano obavezali da će braniti slobodnu i nezavisnu BiH. Izrečene riječi teksta zakletve koje i 31 godinu poslije izazivaju jezu, ali i sjećanja na vrijeme borbe za opstanak.

Vrijedi istaći da su mališani OŠ“Jezerski“ pjesmom i plesom obogatili kompletan dogadjaj, a prilika je bila i da se uruče nagrade najuspješnijima u kvizu znanja iz ratne historije 511 Sbbr, Petog Korpusa Armije RBiH. Ovakav kviz znanja organizuje se s ciljem podsticanja mladih na proučavanju historijskih činjenica koje su obilježile period agresije na BiH 92. - 95. godine. Ovaj kviz se već po treći put organizuje ovaj put uz podršku Grada Bosanska Krupa. Novčane nagrade od po 300, 200 i 100 KM osvojili su :

  1. Ahmed Begić
  2. Samir Harčević
  3. Lejla Harčević

Napomenimo i to da će ove srijede 07.juna u džamiji džemata Hafizovići iza akšam namaza biti proučen tevhid pred duše šehida 511.Slavne.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1917 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa