BIHAĆ: VLADA USK-A ODRŽALA SJEDNICU, RAZMATRANO VIŠE IZVJEŠTAJA O UTROŠKU SREDSTAVA

Zasjedala je Vlada USK. U obimnom dnevnom redu našao se niz izvještaja u utrošku sredstava po pojedinim grantovima u prošloj godini i planova utroška sredstava u 2023. Imenovani su predstavnici Vlade u zajedničku komisiju za tumačenje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva u USK, a na prijedlog Ministarstva za pitanje boraca donesena je odluka o povećanju koeficijenta za obračun i isplatu novčane naknade demobilisanim borcima za period od prvog juna do 31-og decembra ove godine.
BIHAĆ, 31. maja – Demobilisani borci do 57 godina kojima se isplaćuju novčane naknade iz Budžeta USK od 1. juna primat će uvećane naknade. Članovi Vlade prihvatili su prijedlog resornog ministarstva da se koeficijent za obračun ovih naknada sa 1,0 podigne na 1,4. Tako će demobilisani borci umjesto dosadašnjih pet primati sedam maraka po mjesecu provedenom u odbrani BiH.

Za ove namjene u Budžetu USK-a osigurano je 4,8 miliona maraka, a internom preraspodjelom unutar ministarstva biće osigurana i nedostajuća sredstva za isplatu po uvećanom koeficijentu. Ministar dodaje da će naknade po uvećanom osnovu u USK u odnosu na ostale kantone u Federaciji BiH biti najviše.

Ministri su prihvatili izvještaj o provođenju ‘Gender akcionog plana’ za period maj-decembar 2022. godine, te nekoliko izvještaja o utrošcima sredstava po pojedinim grantovima u prošloj i planova utroška sredstava u 2023. godini. Radi se, između ostalog, o dva kapitalna granta, gradovima Cazin za obnovu dvorca unutar Starog grada Ostrožac, te Bosanskoj Krupi za izgradnju sportske dvorane. Od neprofitnih organizacija izvještaji o utrošku i planovi utroška Sigurne kuće, Centra za djecu bez roditeljskog staranja Duga, Saveza udruženja penzionera USK, privatnih vrtića i ostalih grantova.

Usvojen je i godišnji plan Ureda Vlade za 2023.godinu, a na prijedlog ministra zdravstva zbog pravne nedorečenosti u tekstu, poništen je javni oglas za izbor i imenovanje direktora ZZO, te zaduženo ministarstvo za raspisivanje novog oglasa.
Izvor: rtvusk

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1991 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa