Preminuo Boris Čistopoljski

JU Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo, ali i BiH ostala je bez još jednog vrijednog člana-Na bolji svijet je otišao, akademski grafičar, Boris Čistopoljski.

Riječ je o umjetniku bogate stvaralačke imaginacije, čija su djela u estetskom smislu važan reprezent bh. likovne scene. Rođen je 12. avgusta 1959. godine u Sarajevu gdje je završio Srednju školu primijenjenih umjetnosti te Akademiju likovnih umjetnosti.

Boris Čistopoljski je od 1987. godine bio član Udruženja likovnih umjetnika BiH . Nakon završene Akademije radio je kao slikar –, potom scenograf na tadašnjoj TVSA, kasnije TVBiH, do 1997. godine kada prelazi na mjesto profesora grafike u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo. U periodu od oktobra 1996. do maja 2000. godine, na poziv profesora Muhameda Karamehmedovića, bio je angažiran i na radnom mjestu direktora tehnike u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Izlagao je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama i bio učesnik likovnih kolonija u Doboju, Velikoj Kladuši, Sinjem Vrhu u Sloveniji, Ostrošcu, Počitelju. Na likovnoj Koloniji Krušnica u Bosanskoj Krupi bio redovni učesnik od 1999. Brojna su njegova djela u fundusu Likovne kolonije „Krušnica“ i zbog toga će zauvijek ostati utkan u likovnu umjetnost Bosanske Krupe sa neraskidivom vezom kroz rad likovne kolonije „Krušnica“.

Čistopoljski je dobitnik nagrade Roman Petrović za 2014. godinu.

Čistopoljski će ostati upamćen kao izvrstan grafičar, autor plakata, kataloga, scenografija za televiziju, pozorište, koncerte i manifestacije različitog karaktera. Zajedno sa suprugom Mirjanom, bio je autor i koautor velikog broja lutaka za pozorište i televiziju.

Komemoracija za profesora Borisa Čistopoljskog održat će se u Galeriji sarajevske Srednje škole primijenjenih umjetnosti, sutra 27. maja 2023. godine, u 11 sati. Sahrana će se obaviti isti dan, u subotu 27. maja 2023. godine u 13 sati, na Gradskom groblju Vlakovo Sarajevo.

RadioBK/Radio Sarajevo

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1333 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa