Masovna kampanja sterilizacije pasa i u Bos.Krupi

Bosanska Krupa, ali i drugi mnogobrojni gradovi i općine susreću se s velikim problemom pasa lutalica. Bez konkretnih rješenja, psi se uglavnom privremeno izmještaju, udome ili prebace na neku lokaciju. Bez azila, značajnih ulaganja i konkretnih koraka u rješavanju ovog problema, građani i lokalna zajednica ali i ove jadne životinje, uglavnom pronalaze vlastite načine za suživot i preživljavanje.
No, u okviru svog novog pristupa rješavanju osnovnih problema za pse lutalice, Fondacija Dogs Trust BiH je već početkom marta počela sa kampanjama masovne sterilizacije napuštenih pasa, ali i vlasničkih pasa, koja se provodi u nekoliko gradova i općina u Bosni i Hercegovini. U Bosanskoj Krupi, ovu akciju provodi Veterinarska stanica Bešić, koji pozivaju sve sugrađane, bilo da su u pitanju vlasnički psi ili psi lutalice, da dovedu u veterinarsku stanicu i da ih besplatno sterilišu!
Iz fondacije Dogs Trust navode da ovim aktivnostima zapravo pomažu proaktivnim lokalnim vlastima da na što lakši način i uz što manja opterećenja za lokalne budžete, uspostave trajni, humani i zakonski Sistem za upravljanje populacijom pasa koji jedini osigurava da se problem više ne vraća. Ovakvo rješenje je u interesu dobrobiti i zajednice i pasa, navode iz Fondacije.

Masovna sterilizacija je najefikasnija humana metoda suzbijanja dotoka novih legala na ulice o kojima niko ne može brinuti, dok je sterilizacija vlasničkih pasa, iako ne obavezna, način da se ispuni zakonska obaveza vlasnika o kontroli razmnožavanja svojih ljubimaca, ali i vrlo korisna mjera koja može prevenirati određene bolesti pasa u kasnijoj dobi, a i neželjeno ponašanje pasa koje mogu prouzročiti reproduktivni hormoni.

 

Krater.ba/Radio BK

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1816 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa