Na današnji dan 1876. godine obavljen je prvi telefonski poziv

Shutterstock Shutterstock

Izumitelj telefona Alexander Graham Bell je 10. marta 1876. godine obavio prvi telefonski poziv sa svojim saradnikom u bostonskoj labaratoriji.

Alexander Graham Bell je bio škotsko-američki izumitelj i naučnik koji je 14. februara 1876. podnio patentnu prijavu za svoj telefon.

Samo nekoliko sati kasnije, drugi američki izumitelj, Elisha Grey, podnio je upozorenje američkom Uredu za patente o svojoj namjeri da traži sličan patent za telefonski odašiljač i prijemnik. Bell je prvi podnio zahtjev, pa mu je 7. marta dodijeljen američki patent 174,465, koji mu je dodijelio vlasništvo i nad svojim telefonskim instrumentima te konceptom telefonskog sistema.

Tri dana kasnije, 10. marta, Bell je po prvi put uspješno testirao svoj telefon u svojoj kući u Bostonu. U maju je ovaj izum javno demonstrirao pred Američkom akademijom znanosti i umjetnosti u Bostonu, a u junu na Centennial Expositionu u Filadelfiji. U oktobru je uspješno testirao svoj telefon na udaljenosti od dvije milje između Bostona i Cambridgeporta, piše History.

Alexander Graham Bell je nastavio svoje eksperimente u komunikaciji, izumivši fotofon koji je prenosio govor svjetlosnim zracima i grafofon koji je snimao zvuk.

“Gospodine Watson, dođite ovamo. Želim da vas vidim”, bile su prve prenesene riječi. Cijeli događaj se smatra Bellovim “najvećim uspjehom” jer je to bila prva uspješna upotreba telefona na svijetu.

Gospodin Thomas Watson, kome je upućen prvi telefonski poziv, bio je Bellov pomoćnik u labaratoriji.

Zanimljivo je napomenuti da je Bell rad na izumu telefona tretirao kao distrakciju od svojih osnovnih studija, što je bio jedan od razloga zašto je odbio da ima telefon u svom domu.

Osim po telefonu, Bell je poznat po mnogim drugim izumima, uključujući revolucionarne radove u optičkim telekomunikacijama, hidrogliserima i aeronautici.

(N1)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 83 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1902 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa