Posljednji zvanični podaci: Broj poginulih u zemljotresu u Turskoj 1.541

Prema najnovijim informacijama, koje je saopštio Fuat Oktay, potpredsjednik Turske, broj poginulih u zemljotresu porastao je na 1.541 osoba, dok su 9.733 osobe povrijeđene.

Podacima kojima raspolaže Uprava za vanredne situacije (AFAD), do sada je prijavljeno da je srušeno 2.834 zgrada.

Zbog zemljotresa, Mahmut Ozer, ministar obrazovanja Turske najavio je da će nastava u cijeloj zemlji i u svim obrazovnim institucijama biti odgođena do 13. februara. Također, vlasti su najavile i da će sva sportska takmičenja na nacionalnom nivou biti odgođena.

Kada su pitanju aerodromi u zemljotresom pogođenom regionu, u funkciji su aerodromi u Malatyi, Adani, Dijarbakiru i Adiyamanu, dok su aerodrom u Gaziantepu i Šanliurfi otvoreni samo za avione koji pristižu za pružanje pomoći.

Aerodromi u Kahramanmarašu i Hatayu su zatvoreni zbog oštećenja.

Podsjetimo, prvobitno je tokom dana turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao kako je ispod ruševina spašeno 2.470 osoba. Prema posljednjim informacijama AFAD-a u pogođenu regiju pristigla je pomoć iz brojnih gradova Turske.

Poslano je 300.000 deka, oko 20.000 porodičnih šatora, 25.000 kreveta, 50.000 jorgana i jastuka te više od 1.000 montažnih kuhinja. Također, svi timovi AFAD-a upućeni su na mjesto pogođeno zemljotresom. 

Osim Turskog crvenog polumjeseca, brojne humanitarne organizacije iz zemlje, stigle su u gradove pogođene zemljotresom te je, prema saopštenju AFAD-a, podijeljeno blizu 100.000 obroka stanovnicima.

Podsjetimo, razoran zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jutros u 4:17 po lokalnom vremenu, južne provincije Turske i sjeverne pogranične regije Sirije.

Potres se osjetio u brojnim gradovima na jugu zemlje naročito u provinciji Kaharamnaraša, Hataya, Osmanije, Adijaman, Šanliurfa, Dijarbakir, Malatja i Adana ali i u gradovima pogranične regije Sirije: Idlib, Halep, Hami, Latakiji, Raqqai.

Prema podacima AFAD-a, epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom gradu Kahramanmarašu, nakon čega je zabilježeno još 105 naknadnih podrhtavanja.

U poslijepodnevnim satima, u 13:24 sati po lokalnom vremenu, prema podacima AFAD-a, Tursku je pogodio novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru. Epicentar novog zemljotresa zabilježen je u distriktu Elbistan, također u Kahramanmarašu.

(KLIX)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 90 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1806 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa