Obilježena 28. godišnjica Mostobrana „ Grmeč '94“

U sklopu operacije jedinica 5.Korpusa Armije RBiH pod nazivom „Grmeč '94“ jedinice 505. Viteške motorizovane bužimske brigade prije 28 godina izvršile su jedan od najzahtjevnijih vojničkih zadataka i izvršile forsiranje nabujale rijeke Une.

Tom prilikom, prvi put u toku troipogodišnjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata, oslobođena su naselja: Kutanja, Johovica, Ostružnica te ovladano dominantnim kotamana ovom području Kolajevac i Cer. Zajedno sa njima na drugoj obali rijeke Une sadejstvo jedinicama 505.Vmbr pružili su pripadnici ratnog sastava Policijske stanice Bosanska Krupa, a pomoć su im pružili i pripadnici radnog voda 511.Slavne bbr.

Tim povodom, njegujući kulturu sjećanja na velike bitke, žrtve, odricanja i patnju u troipogodišnjem odbrambeno-oslobodilačkom ratu, organizovan je marš od Centralnog spomen obilježja u Bosanskoj Krupi preko adica i mostova, kroz Mašiće, Halkiće i Kutanju preko Johovice do Ostružnice.

Sve je započelo u jutarnjim satima, kada je položeno cvijeće i proučena Fatiha na Centralnom spomen obilježju, a onda se više stotina učesnika marša uputilo dalje u marševskoj koloni prema mjestima na kojima se prije 28 godina odigravala ova bitka. U mjestu Mašići, kod spomen obilježja na mjestu samog forsiranja rijeke Une, proučena je Fatiha i položeno cvijeće u rijeku Unu te pročitana imena svih poginulih iz ove bitke, održan istorijski sat uz svjedočenje preživjelih učesnika ove bitke: Nijaza Veladžića-Veljuna i Nermina Šabića.

Učesnici marša nastavili su zatim stazom od mosta u Halkićima kroz Kutanju, preko Johovice do Ostružnice. Kod šehidskog spomen obilježja na Ostružnici delegacije su položile cvijeće i proučile Fatihu a zatim je u neposrednoj blizini proučena sura Jasin za sve poginule borce ove bitke i sve poginule pripadnike Armije RBiH, ako Bog da šehide.

Prisutnima su se tom prilikom obratili akteri operacije „ Grmeč '94“, gradonačelnik Armin Halitović, ministar za pitanje boraca u Vladi USK Samir Jašaragić, član ratnog sastava komande 5.Korpusa Husnija Avdagić, a posebno emotivno obraćanje i svjedočenje bilo je preživjelog direktnog učesnika forsiranja rijeke Une, pripadnika 505.Vmbr, dobitnika najvišeg ratnog vojnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“ i 100 % ratnog vojnog invalida Nijaza Veladžića Veljuna, koji je sve prisutne još jednom podsjetio na žrtvu, patnje, odricanje, tugu i žalost, ali i na ponos, čast i dostojanstvo učesnika ove bitke, ali i troipogodišnjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata. O samom toku i značaju ove bitke govorili su i starješine iz ratnog satava 505. Vmbr Šefik Veladžić i Fuad Kulauzović.

Učešće u maršu uzeli su članovi organizacija i udruženja sa područja grada Bosanska Krupa, ali i iz Bužima i Bihaća kao i drugih dijelova USK-a. Mještani Ostrožnice i Johovice i ovaj put su se pokazali kao izvrsni domaćini i sve učesnike marša počastili ručkom, kolačima, sokovima i kafom.

Emir Sedić

 

FOTO: Nanićevi Bužimljani i Osman Gerzić

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 31 Oktobar 2022 10:50
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 452 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1736 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa