Međunarodni je dan nestalih: U BiH se traga za 7.600 osoba

FOTO: BHRT FOTO: BHRT

Koordinacija udruženja porodica nestalih osoba u Bosni i Hercegovini povodom Međunarodnog dana nestalih osoba - 30. augusta, upozorava javnost da se i nakon 27 godina od prestanka ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini na evidenciji nestalih osoba još uvijek nažalost vodi oko 7.600 osoba.

"Broj nestalih osoba je neupečatljiviji pokazatelj da ratovi ne prestaju šutnjom oružja i da su posljedice rata dugoročne, bolne i traumatične", istaknuto je u saopćenju.

Pitanje nestalih osoba je, dodali su, najveće humano pitanje i nije problem samo porodica nestalih osoba, već i svih građana Bosne i Hercegovine.

"Protok vremena i nedostatak političke volje su naši najveći neprijatelji. Uvažavajući uložene napore i postignute rezultate, institucija uključenih u rješavanje sudbina nestalih osoba ističemo da za porodice 7.600 osoba koje se vode kao nestale to ništa ne znači jer još uvijek žive u neizvjesnosti i vode "borbe" da saznaju istinu o svojim najmilijim članovima porodice", kazali su.

Apeluju na sve građane da pokažu moralnu obavezu te da ukoliko raspolažu bilo kakvim informacijama o potencijalnim lokacijama pojedinačnih ili masovnih grobnica, to i jave Institutu za nestale osobe, Tužilaštvu BiH ili Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

"Tražimo od političara i uposlenika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da pokažu političku volju, profesionalnu i moralnu obavezu te u potpunosti implementiraju Zakon o nestalim osobama u BiH, implementiraju potpisane bilateralne i međunarodne sporazume, protokole, deklaracije i druga dokumenta u vezi rješavanje sudbina nestalih osoba iz ratnih sukoba", saopćeno je iz Koordinacije udruženja porodica nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, koji su proglasile Ujedinjene nacije, ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu.

U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 35.000 osoba, a danas, dvije decenije nakon rata, traga se za oko 7.600.

Prema podacima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) iz prošle godine, na području Zapadnog Balkana je pronađeno i identifikovano više od 70 posto od 40.000 osoba koja su prijavljena kao nestala na kraju proteklog rata, a još se traga za oko najmanje 11.000.

Savjetodavni odbor Instituta za nestale u BiH održat će danas u Banjoj Luci centralnu manifestaciju obilježavanja Međunarodnog dana nestalih.

Izjave za medije planirane su u 14:30 sati na početku Gospodske ulice, gdje je planirano i okupljanje svih učesnika manifestacije, najavljeno je iz ovog instituta.

Medijima će se obratiti predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta Mujo Hadžiomerović, predsjedavajući Savjetodavnog odbora Mladen Živanović i šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u BiH Elmir Camić.

Nakon izjava za medije, u 15 sati članovi Savjetodavnog odbora i članovi Kolegijuma direktora Instituta za nestale osobe, članovi udruženja porodica nestalih osoba u BiH, kao i druge zvanice i građani, manifestaciju će nastaviti simboličnom šetnjom od Gospodske ulice do Trga Krajine gdje će biti postavljena izložba "Gdje je?".

Prisutnima će se na Trgu Krajine obratiti zvanice, predstavnici porodica nestalih, kao i predstavnici tri vjerske zajednice, piše BHRT.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 523 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1411 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa