Obilježena 27. godišnjica oslobođenja Ćojluka u Bosanskoj Krupi

U sklopu obilježavanja 27. godišnjice oslobođenja Ćojluka, proteklih dana je u Bosanskoj Krupi organizovano nekoliko programskih aktivnosti,između ostalog malonogometni turnir „Ćojluk 2022“, marš stazama 511. slavne bbr. i prigodan program na platou Ćojluka.Proučen je i tevhid pred duše bosanskohercegovačkih šehida, te upriličen memorijalni spust unskim lađama, čamcima i kajacima od Kapetanovog jezera do Keja, odakle se, u čast poginulim borcima, u Unu spustilo cvijeće i proučena je Fatiha.

 

Kao i svake godine, u znak sjećanja na najteža vremena, a s ciljem odavanja počasti za poginule borce u toku ratnih dešavanja na brdu Ćojluk, delegacije su prvo položile cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi i zajedno sa Amelom ef. Durakovićem proučile Fatihu. Prisutnima se obratio i član ratne komande i jedan od sudionika događaja na Ćojluku, Edin Pašalić koji je govorio o dešavanjima koja su prethodila pobjedi na Ćojluku.

 

Nakon toga, kolona građana krenula je na jednosatno pješačenje do mjesta gdje se prije 27. godine odvijala odlučna bitka za budućnost cijelog Bihaćkog okruga.

 

Program obilježavanja godišnjice bitke na Ćojluku je počeo intoniranjem državne himne. Poslije dizanja zastave, polaganja cvijeća i učenja Fatihe,prisutnima su se obratili domaćin gradonačelnik Armin Halitović, gospodin Senad Saračević, zamjenik komandanta 511. sbbr, gospodinMirsad Selmanović, ratni načelnik štaba 5. Korpusa, te ministar za pitanje boraca i RVI USK Samir Jašaragić. U svojim obraćanjima su podsjetili na značaj bitke i povukli paralelu sa događanjima istog dana u Srebrenici, te se zahvalili svima onima koji su na bilo koji način pomogli da bitka za Ćojluk uđe u anale ratovanja na ovim prostorima.

 

Kao i obično, pred sam kraj programa, na platou Ćojluka proglašeni su i najbolji učesnici Malonogometnog turnira “Ćojluk 2022” u kategorijama pionira, kadeta i seniora.

 

Podsjetimo, prije tačno 27 godina borci i starješine 511. slavne predvođeni komandantom generalom Mirsadom Sedićem poslije više od sedam mjeseci krvavih borbi uspjeli su srušiti južni mostobran „Ćojluk“ i za sva vremena protjerati agresore sa lijeve obale Une. Prema kasnije zapljenjenim dokumentima moglo se saznati da je samo nekoliko dana kasnije, tačnije po završetku operacija u Srebrenici, pravcem preko Ćojluka planirana velika agresorska ofanziva koja bi za cilj imala pokoravanje tadašnjeg Bihaćkog okruga.

 

Kabinet gradonačelnika Bosanske Krupe

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1948 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa