Održan II festival tradicije i narodnih običaja našeg kraja

U organizaciji Udruženja za održivi razvoj „Vakat“ Jezerski jučer je u Jezerskom održan II festival tradicije i narodnih običaja našeg kraja.

Festival, kako kaže Suada Harčević, predsjednica Udruženja za održivi razvoj Vakat iz Jezerskog predstavlja jednu od mnogih manifestacija koje pridonose razvoju turizma, naročito ruralnog turizma, na prostoru Grada Bosanska Krupa, ali i ukazuje na položaj žena u ruralnim sredinama. Sve to, ističe Suada Harčević, ne bi bilo moguće bez onih koji pomažu Udruženje od njegova osnivanja.

„Festival, kao i dosad, podržava Grad Bosanska Krupa i gradonačelnik Armin Halitović. Podržao ga je i Kanton – Ministarstvo privrede. Zahvaljujemo se svima koji podržavaju rad našeg Udruženja na bilo koji način. Zahvaljujemo se i mještanima Jezerskog koji nam na razne načine izlaze u susret, ali prije svega, ja se moram zahvaliti članicama Udruženja 'Vakat' koje neumorno i dobrovoljno rade za ovu društvenu zajednicu s ciljem poboljšanja kvalitete života. Zaista sam sretna i ponosna na njih. Mi nemamo stalno zaposlenih članica, sve su to žene koje se bave poljoprivredom, ali i pored toga pronađu načina da daju svoj doprinos razvoju lokalne zajednice“, rekla je Harčević.

Pored nastupa KUD-ova sa područja USK, gostovanja udruženja žena sa područja USK, u sklopu Festivala održana je i promocija romana „Nanin eglen“ Ramzije Kanurić-Oraščanin koja se, kako kaže autorica, savršeno uklapa u samu formu festivala.

„Knjiga 'Nanin eglen' savršeno se uklapa u tematiku i program Festivala zato što je upravo pisana sa ovih prostora. Riječ je o etnološkom romanu, s našim kajiškim dijalektom – ikavicom. Većina sadržaja romana su istinske priče, samo su, iz opravdanih razloga, promijenjena imena likova. Roman je, dakle, preuzet iz zbilje i posebno mi je drago što ima naznaka da će se po romanu snimiti serija i film tako da će se scene snimati na ovim prostorima“, kaže Ramzija Kanurić-Oraščanin.

II festival tradicije i narodnih običaja našeg kraja prezentirao je svu ljepotu naše tradicije i običaja (od hrane, preko nošnje do narodnih igara), ukazujući, pritom, na nužnost njihova očuvanja u svrhu očuvanja specifičnosti kulturnog identiteta naroda s ovog kraja.

Azra I.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 107 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2923 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa