Printaj ovu stranu

„Hoćemo li preko Une, hoćemo li u Bosansku Krupu?!“

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
„Hoćemo li preko Une, hoćemo li u Bosansku Krupu?!“

Danas, 13. juna, navršava se 28 godina otkako su, izvršavajući borbeni zadatak u reonu Todorova, smrtno stradali komandant 511. slavne brdske brigade Mirsad Crnkić i njegov lični pratilac Nihad Bužimkić.

Komandant Mirsad Crnkić rođen je 14. septembra 1956. godine u Bosanskoj Krupi. U organizaciji otpora i odbrane naroda Bosanske Krupe aktivno je učestvovao od 21. aprila 1992. godine. Na dužnost komandanta 511. slavne postavljen je 14. augusta 1993. godine.                                                            

Bio je komandant koji je zajedno sa svojim saborcima prolazio sve linije odbrane u zoni odgovornosti 5. korpusa od Ćojluka, Grabeža, Hasinog vrha, Skokova i Pećigrada sve do 13. juna 1994. godine, kada se u reonu Todorova na izvršenju borbenog zadatka, gasi život komandanta, patriote, velikog čovjeka i borca za domovinu BiH. Za zasluge koje je ostvario u ratnom periodu posthumno mu je dodijeljeno najviše ratno vojno priznanje značka „Zlatni ljiljan“ te je proizveden u čin pukovnika ARBiH.

Zajedno na izvršenju borbenog zadatka s komandantom Crnkićem poginuo je i njegov lični pratilac Nihad Bužimkić, rođen 28. augusta 1970. godine u Bosanskoj Krupi.

U znak sjećanja na ratni doprinos, ljudsku veličinu i žrtvu koju su komandant Mirsad Crnkić i njegov pratilac Nihad Bužimkić podnijeli za našu slobodu, godišnjica njihove pogibije obilježila se na prigodan način.

U prisustvu porodica, građana Bosanske Krupe, predstavnika udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata te predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Grada Bosanska Krupa u 9.00 sati na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi položeno je cvijeće i proučena Fatiha pred duše komandanta Mirsada Crnkića i njegovog pratioca Nihada Bužimkića. „Od izuzetnog je značaja da se ne zaboravi i da se mlađe i buduće generacije upoznaju s značajem i ulogom komandanta Crnkića u odbrani BiH i vraćanju Krupljana na svoj kućni prag“, rekao je ratni starješina 511. Sbbr Husnija Avdagić u svom obraćanju na Centralnom šehidskom spomen-obilježju istaknuvši da je upravo Crnkić jedan od najzaslužnijih za ustrojavanje brigade.

Cvijeće je položeno i Fatiha proučena i pred rodnom kućom komandanta Crnkića, a potom je počast komandantu Crnkiću i njegovom pratiocu Nihadu Bužimkiću odana i na Šehitlucima „Soline“ u Jezerskom gdje je na Turbe komandanta Mirsada Crnkića položeno cvijeće i proučena Fatiha. Prigodnim riječima prisutnima se obratio Muhamed ef. Begić, glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa podsjećajući na važnost i značaj komandanta Crnkića i Nihada Bužimkića, ali i svih onih koji su svoje živote dali za slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

Povodom 28. godišnjice od preseljenja na ahiret Mirsada Crnkića, komandanta 511. slavne brdske brigade i njegovog ličnog pratioca Nihada Bužimkića u Gradskoj džamiji u Bosanskoj Krupi upriličeno je učenje tevhida pred njihove duše.

„Hoćemo li preko Une, hoćemo li u Bosansku Krupu?!“ – riječi su po kojima će Mirsad Crnkić, komandant 511. slavne brdske brigade ostati upamćen među svojim saborcima, ali i svim Krupljanima kojima je, kako kažu, u golgoti rata on bio zvijezda vodilja, uporište snage, nade i povjerenja.

Radio BK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 290 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости