KUD „Grmeč“ i ti kroz projekt „Kultura i tradicija su pečat postojanja“

Početkom juna 2022. godine KUD „Grmeč“ započelo je realizacijom još jednog u nizu projekata pod nazivom „Kultura i tradicija su pečat postojanja“.

Nastao s ciljem promoviranja kulturno-historijske baštine i očuvanja tradicije naroda Bosne i Hercehovine što je, kako ističe Dževad Grošić, predsjednik KUD-a „Grmeč“ Bosanska Krupa, „pečat postojanosti jedne države“, projekt „Kultura i tradicija su pečat postojanja“ realizira se u nekoliko faza. Prvi dio projekta realizira se u saradnji sa obrazovnim ustanovama s područja grada Bosanska Krupa („Prva osnovna škola“, Druga osnovna škola, Opća gimnazija „Bosanska Krupa“ te MSŠ „Safet Krupić“) gdje će se dijaloški obraditi teme nastanka mutike i narodnih običaja s narodnim igrama.

Završna faza projekta, tj. uvježbavanje kompozicija prilagođenih horskom pjevanju i narodnih igara realizirat će se u prostorijama KUD-a „Grmeč“ koje se nalaze u Ul. Prvog bosanskokrupskog bataljona Bosanska Krupa.

Pored promoviranja kulturno-historijske baštine i očuvanja tradicije, projektom se nastoji aktivno djelovati na proces osobne duhovne i obrazovne nadogradnje te aktivnog uključenja građana Bosanske Krupe u rad KUD-a „Grmeč“, kroz sekcije: mješoviti hor, foklorna sekcija, narodni orkestar, sekcija za izradu narodnih nošnji i suvenira, projektni tim, kao i druge sekcije ako se za iste ukaže potreba za formiranjem.  

Kao što je navedeno, projekt se realizira u partnerstvu s obrazovnim ustanovama (JU „Prva osnovna škola“, JU „Druga osnovna škola“, JU Opća gimnazija „Bosanska Krupa“ i JU MSŠ „Safet Krupić“), a pod pokroviteljstvom Grada Bosanska Krupa.

Realizacija projekta „Kultura i tradicija su pečat postojanja“ planirana je u vremenskom periodu od 01.06. – 01.10.2022. godine.

Upis novih članova vršit će se u prostorijama KUD-a „Grmeč“ koje se nalaze u Ul. Prvog bosanskokrupskog bataljona, već od 15.06.2022. godine.

 

RadioBK

KUD Grmec 2

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 117 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1760 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa