Uskoro će se kažnjavati svako prefarbavanje i uništavanje ćirilićnih, ali i latiničnih natpisa

Predstavnički dom državnog parlamenta jučer je usvojio prijedlog zakon ao dopuni Zakona o sigurnosti saobraćaja kojim se detaljno propisuje kazna za uništavanje ćirilićnih i latiničnih natpisa na raznim tablama u BiH. 

Inicijativa koju je u parlament uputio Damir Arnaut (NS) u jesen prošle godine konačno je usvojena. Većina je podržala dopunu zakona kojim se dodaje novi stav koji glasi: Za prekršaj prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja natpisa na jednom od dva prisutna pisma (latinica i ćirilica), počinilac će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1.000 KM.

Informacija o počiniocu će se dostaviti nadležnom tužilaštvu.

Već godinama širom BiH primjetno je oštećivanje saobraćajnih znakova ili informativnih tabli na način da ih neko prefarba ili na neki drugi način prekrije samo jedno od dva pismau BiH na kojem je natpis ispisan. Kako bi se spriječio taj vandalizam sada je zakon precizno definisao kazne za takvo postupanje. 

Za zakon je glasalo 27 zastupnika u Predstavničkom domu, protiv je bilo 7, dok je 7 bilo suzdržano. Arnaut se kratko osvrnuo na Twitteru kazavši da su protiv bili Sanja Vulić, Obren Petrović i Jakov Galić iz SNSD-a, ali i zastupnici HDZ-a.

Sada preostaje da ovaj prijedlog zakona usvoji i Dom naroda, a zatraženo je da se razmatra po hitnom postupku. Međutim, ukoliko i u Domu naroda bude raspoloženje SNSD-a i HDZ-a kao u Predstavničkom domu onda bi i ovaj zakon mogao biti zaustavljen.

(KLIX)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 230 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1974 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa