Ponos i čast: 30 godina od polaganja prve zakletve Teritorijalne odbrane Bos.Krupa

Jučer smo obilježili 30 godina od polaganja prve zakletve Teritorijalne odbrane(TO) Općine Bosanska Krupa koja je 6. i 7.juna 1992.godine održana na prostoru današnje Osnovne škole Jezerski. Uz izuzetno lijep i za ovu priliku prilagodjen program kod spomen obilježja prisutne su pozdravile zvanice i svi istakli važnost obilježavanja i podsjećanja na vrijeme kada se krvlju branila opstojnost države BiH.

Prije 30 godina, u stroju, rame uz rame, 1450 momaka sa područja tadašnje općine Bosanska Krupa na ledini ponavljali su tekst zakletve za Dervišom Palićem, tada pripadnikom TO, kasnije ratnim starješinom 511 Sbbr.

Danas 30 godina poslije evocirane su uspomene na trenutke kada su udareni temelji stvaranja 511. Sbbr i odredjivanja daljeg toka borbe o čemu je najbolje govorio Husein Ramić, komandant odreda TO Jezerski, kasnije ratni komandant I BKB (Prvog bosanskokrupskog bataljona):

„Dogadjaj kojeg danas obilježavamo je dogadjaj koji je odredio dalja kretanja kada je u pitanju otpor agresiji odnosno odbrana ovog dijela BiH. Ovdje su stajali dobrovoljci koji su polažući zakletvu kazali da će, prvo braniti , a ako treba za svoju državu i život dati. I svakako da je ovo jedan od najvažnijih dogadjaja koji se desio kada je u pitanju odbrana BiH na ovom prostoru.“

Petstotina i tri pripadnika 511. Sbbr koja je ponikla upravo iz tog stroja, nisu dočekali dan oslobodjenja Bosanske Krupe. Zato je važno da gajimo kulturu sjećanja, zato je važno da mladje generacije upoznajemo sa onim što se desilo u prošlosti kako se historija ne bi ponovila suštinske su poruke zvaničnika koji su jučer bili prisutni u Jezerskom od premijera USK Mustafe Ružnića preko ministra za boračka pitanja i RVI u Vladi USK Samira Jašaragića do gradonačelnika Bosanske Krupe Armina Halitovića.

Prije samog programa koji je počeo oko podne dvije delegacije su u jutarnjim satima, jedna na jednim, druga na drugim šehitlucima položile cvijeće i proučili fatihu, a potom je krenuo i memorijalni marš Ometaljka-Soline čiji učesnici su se sa šehitluka spustili do mjesta gdje su prije tačno 30 godina udareni temelji stvaranja 511 Sbbr.

Podsjećamo, tih dana u Jezerskom na jednom mjestu okupljeno je 1450 boraca bosanskokrupske općine koji su se svečano obavezali da će braniti slobodnu i nezavisnu BiH. Izrečene riječi teksta zakletve koje i 30 godina poslije izazivaju jezu, ali i sjećanja na vrijeme borbe za opstanak.

Vrijedi istaći da su mališani OŠ“Jezerski“ pjesmom i plesom obogatili kompletan dogadjaj, a prilika je bila i da se uruče nagrade najuspješnijima u kvizu znanja iz ratne historije 511 Sbbr,Petog Korpusa i AR BiH. Ovakav kviz znanja organizuje se s ciljem podsticanja mladih na proučavanju historijskih činjenica koje su obilježile period agresije na BiH 92. - 95. godine. Ovaj kviz se već po drugi put organizuje uz podršku udruženja Dječiji osmjeh iz Graca. Nagrade su bili mobiteli i knjige ratne tematike Jusufa Bajraktarevića iz Bužima i Ramzije Kanurić Oraščanin.

Prvo mjesto je osvojio Harun Begić učenik IX b razreda, drugo mjesto Sabid Huskić učenik IX b razreda i treće mjesto je osvojio Muhamed Nesimović, učenik Vb razreda.

Napomenimo i to da je u ponedjeljak uveče proučen tevhid pred duše šehida 511.Slavne u džamiji džemata Dijelovi, Jezerski.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 505 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1294 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa