Prije tri decenije Prijedorčanima je naređeno da stave bijele trake, a onda su ih mučili, silovali i ubijali

Foto: klix.ba Foto: klix.ba

Na današnji dan prije tačno tri decenije počelo je sistemsko čišćenje Prijedora od nesrpskog stanovništva. Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu naredilo da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

"Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.", poruka je koja je preko Radija Prijedor.
U nastavku ovog krvavog plana je ubijeno 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece.
Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja.

Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima.

I danas će se Prijedorčani, ali i cijela Bosna i Hercegovina i svijet, prisjetiti 31. maja 1992. godine. No, ovaj put neće biti simbolične mirne šetnje kroz Prijedor jer je tako odlučio načelnik lokalne policije.
Oni koji su preživjeli ratne zločine i njihove porodice i prijatelji će se okupiti na Gradskom trgu od 12 do 13 sati i s bolom se prisjetiti mračnog perioda koji je započeo prije tačno tri decenije.

Bijele trake su, prema mišljenju mnogih, bile jasan znak i namjera da se u Prijedoru počini genocid jer se na vidljiv način obilježila jedna cijela grupa ljudi kako bi se istrijebila i prognala s jednog područja.

Zločinci koji su ubijali, mučili, silovali i palili u Prijedoru su osuđeni više od 800 godina zatvora, a pojedini su osuđeni i po dva i čak tri puta. Pred Sudom BiH i dalje se vode procesi za ratne zločine u ovom gradu.
"Te presude su za Prijedorčane srpske nacionalnosti i ne postoji grad u svijetu u kojem živi toliko građana koji su osuđeni za ratne zločine nad komšijama", kazao je prošle godine predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka i bivši logoraš Omarske, Manjače i Trnopolja Mirsad Duratović.

Dan bijelih traka u Prijedoru, ali i cijeloj BiH, simbolično se obilježava nošenjem bijele trake na vidljivim mjestima.

Izvor: klix.ba

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1378 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa