30 godina od bijelih traka u Prijedoru i bez spomen obilježja za 102 ubijene djece

Mirnom šetnjom sa bijelom trakom oko lijeve ruke i ove godine ćemo obilježiti Dan bijelih traka u Prijedoru i svim drugim mjestima gdje se 31. maj, Dan bijelih traka, bude obilježavao. Okupljanje učesnika u Prijedoru planirano je u utorak 31. maja 2022. godine u 12:00 h na kraju šetalačke zone.

U Bosanskoj Krupi Dan bijelih traka obilježit će se u suradnji sa školama.Prvo će se od 10 sati u Mješovitoj srednjoj školi prikazati kraći dokumentarni film, nakon čega će se sa bijelim trakama i imenima ubijenih oko ruke krenuti ka drvenom mostu i Starom gradu sa čijih zidina će se spustiti bijelo platno u isto vrijeme simbol čistoće i dječije nevinosti i sa druge strane trake koja je simbol zločina i genocida bila i 1942. i 1992.godine. Na Trgu Alije Izetbegovića postaviće se 102 stolice, održati historijski sat i performans, sve u organizaciji Udruženja logoraša Bosanska Krupa.

Obilježavanje Dana bijelih traka je podsjećanje na 31. maj 1992. godine kada je Krizni štab opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ukoliko se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke. Prijedorske bijele trake su neoboriva činjenica utvrđena u sudskim procesima za ratne zločine i ove godine obilježavamo 30 godina od zadnje pojave takvih traka u ratnim okolnostima u Prijedoru.

Ni nakon devet godina od inicijative da se izgradi spomen obilježje ubijenoj djeci Prijedora odgovora vlasti još uvijek nema.Lokacija je pronadjena, ali ovu odluku Predsjednik Skupštine prijedora ne želi da stavi na dnevni red.Isto su to činili i njegovi prethodnici čime onemogućavaju roditelje ubijene djece da dočekaju spomen obilježje koje će svjedočiti ovom zločinu.

Inicijativa „Jer me se tiče“ pozvala da sed bijele trake ne zloupotrebljavaju

Osuđujemo svaki pokušaj nacionalista da zaprljaju bijele trake, bilo da ih nastoje negirati da nisu ni postojale ili ih upotrebljavaju za širenje mržnje, ksenofobije i izazivanja međunacionalnih tenzija. Pozivamo sve političare, bilo kojih stranaka, i pojedince da u danima obilježavanja ne zloupotrebljavaju bijele trake u svrhu političke promocije i ne uzurpiraju javni prostor od roditelja ubijene djece, ali i svih drugih diskriminisanih skupina i pojedinaca koji nastoje ostvariti svoje pravo, a u bijelim trakama prepoznaju i svoju borbu.

Pozivamo institucije ove države i svih njenih segmenata, da se pozabave nevidljivim bijelim trakama koje i danas nose diskriminisani ljudi u ovoj zemlji, tražimo da urgentno reaguju kada je ta diskriminacija usmjerena prema pripadnicima manjinskih zajednica", navode iz Inicijative Jer me se tiče.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 538 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1326 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa