Pored Une, Fahira i Jusuf u ljubavi punih pedeset godina

Kažu da nema ljepšeg mjeseca od maja.Una se zazeleni,olista drveće,poraste najljepša trava,a livade i polja budu nakićeni raznobojnim,često samoniklim,onim najljepšim, poljskim cvijećem,potoci poteku u najvećoj snazi.

Okvir za san i ljubav. U jednom takvom „okviru“ početkom maja,tačno u ono jutro kad se djevojke i žene umivaju „omahom“-cvijćem u vodi,ove godine, posebno je bilo u jednom romantičnom domu, smještenom u majskom pejsažu s početka ove priče.

Pored Une,u ulici Unskoj ,na putu koji vezuje Halkiće i Drenovu glavicu dočekali su nas crvene ruže,svečani sto,toplina i ljubav dvoje dragih ljudi,Fahire i Jusufa Džajića koji su šestog maja 2022. godine s ekipom Radija i Sedinom Begićem ,proslavili 50 godina zajedničkog života i braka.

Naši dragi slušatelji,vjerni prijatelji naše medijske kuće,ali i nas uposlenih, proslavili su „zlatni pir“i 18 hiljada i 266 dana zajedničkog života, do tog dana.

Suze radosnice,mala smetenost i domaćina i nas, već na vratima, zatekle su suze radosnice od uzbuđenja,koliko zbog velikih pedeset godina,toliko i zbog toga što smo godinama svjedoci velike ljubavi koja se svakim danom bogati zahvalnošću Jusufovom i pažnjom Fahirinom,a Svevišnji ih daruje danima mirnog života,kojima se raduju ,jer su zajedno,jer ne zavise ni od koga,do sami jedno od drugoga,pa i onda kada naviru sjećanja na, ne tako lijepe trenutke iz života, kada su bili jedno bez drugoga na početku braka,kada je Fahira čekala svog muža s dalekih poslovnih putovanja,dok su se dizala djeca,onda ,kada je rat odnio svoje,i poslije, kad ih život nije milovao zbog „sitnica i krupnica“ koje,za njih, neizmjernu sreću znače.

Jusuf nam ispriča da je bio „mangup“ koji je poslije služenja vojske u Rijeci radio pet godina na samom kraju Njemačke,uživao i trošio sa svojim društvom i tamo daleko,a i ovdje kada dođe na odmor.Daleko od rodnog kraja,onda se poželio skrasiti,imati svoj dom i pošto je bio zgodan i lijep,takvu djevojku je zaželio ,ali da bude iz njegovog rodnog kraja.

Fahira kaže da je u to doba bilo malo hodanja djevojaka,da su malo dalje od roditelja mogli samo na neke svečanosti u Bosanskoj Otoci.I tako se na nekim konjskim trkama desio prvi susret četvero plavih očiju,poslije kog je svako otišao svojim putem.Fahira u roditeljsku kuću,a Jusuf nazad u Njemačku,sa zadatkom koji je Jusuf dao svojim prijateljima da mu nađu djevojku koju će oženiti.Prijatelji pokušavali,jedna,druga,ali Jusuf je bio izbirljiv kao da je nešto tražio ,a naći nije mogao.I tako vraćajući se vozom iz Njemačke,na prozoru ,iza zavjese vidio je ženu koju je htio.Bila je to Fahira.Pogled s konjskih trka.Tad je znao, to je ta.I desio se susret gdje joj je to rekao,a ona mu brzo rekla da mora vozom u Krupu jer joj je sestra rodila Manonu.Fahira je trebala zavarati oca koji je radio na Željeznici,ali već tada kaže da za svoje noge nije znalaod uzbuđenja..I prošetaše tako od krupske željezničke do centra grada.

I dogovoriše,da Fahira kaže svojima.Sjeća se da je presudan bio zet Fadil i prošnja se tako odobri,sakupiše se Jusufovi i par dana kasnije,Fahira ,otočka ljepotica,dođe u Drenovu glavicu u kuću Jusufovu.I to lađom preko Une,do Džajića kuće.

I život je tekao,Fahira je najviše bila s Jusufovim roditeljima,dizala djecu,svega je bilo,ali i nedostajanja Jusufa, jer je radio špediterski posao u „Krupatransu“.I onda vrlo rano,jedna košnja livade poslije posla najavila je dugotrajnu borbu za Jusufovo zdravlje.I tako gotovo četdeset godina,sa sedam Jusufovih moždanih udara,uz brigu Fahirinu,s mnogo decenija u životu iza sebe stvorili su maleni raj u kojem su okrenuti jedno drugom i imaju vremena da jedno drugom svaki tren govore o ljubavi,Jusufovoj zahvalnosti i Fahirinoj pažnji.Jusuf kaže da jede samo domaće,svježe,što zasiju i sama Fahira uzgoji,lijekovi dolaze u isti minut,ali i redovno uređivanje kod brice u Bosanskoj Krupi.

Jusuf kaže da mu je Radio i TV sve,želi da zna šta se kod nas i u svijetu događa,a Fahira dodaje da je svako jutro u šest sati Radio Bosanska Krupa u njihovom domu.Fahira kaže da je pare i pare Jusuf potrošio kupujući ploče Safeta Isovića,dijeleći ih od Njemačke do Bosne,a Dekan dodaje ..i najdraža pjesma ..Putuj vjetre,kaži mojoj dragoj...Fahiri su drage pjesme Nihada Alibegovića i to kaže sve njegove,bilo koja,pričajući nam kako se uvijek javljala na sarajevski Radio i na top-listi glasala za Nihada,pričajući i anegdote i slučajnosti vezane za to.

Oboje kažu da je za dug brak važan taj prvi susret,a potom mnogo strpljenja,uvažavanja,poštovanja,razumijevanja,nošenja raznih tegoba ,i to zajednički.Oni smatraju da time ljudi postaju ovisni jedni od drugih,i dok Jusuf govori sve najljepše o svojoj ženi kao malo kojoj koja bi tako brinula o mužu,Fahira kaže da je uvijek u poslu,ali da joj ništa nije teško za njenog Jusufa,što kaže,ona ispuni,što poželi, to joj je ljubavna zapovijed.

Sada gledamo Sedinove fotografije sa ovog velikog jubileja i te male ,ali prekrasne svečanosti u domu Fahire i Jusufa na koju smo bili pozvani,ali i sami ih se sjetili i mislili iznenaditi.

Torta na kojoj stoji zlatnih broj pedeset,crvena ruža ljubavi i nesvakidašnji cvrkut ptica koji se čuo kroz prozor što se u Uni ogleda.Pored nje veliki buket ruža od Jusufa za Fahiru,bokal svježe limunade za nazdraviti i te oči ,četvero plave, koje se i poslije pedeset godina, s posebno toplinom gledaju,pa i Jusuf i Fahira,zavjetovanih do kraja života jedno-drugom,lijepih i u sedamdesetim i ranim osamdesetim.Slika je to koju ni oni,ni mi zaboraviti nećemo.

Nekoliko dana kasnije Fahira nam javlja da se još uvijek osjeća posebno,da se ona i dido još raduju,a mi obećavamo da se uskoro opet vidimo,da i mi malo uživamo ponovfo s njima,u njihovom zelenom raju,u njihovoj ljubavi i njihovoj poruci iz njihovih srca da svako doživi „zlatnu“ godišnjicu kao i oni.

Još kaže da svako jutro gledaju naš poklon,snježnu kuglu njihovih najdražih prijatelja iz Radija s posvetom, koju i sada potpisujemo:

„Čestitasmo 50. godišnjicu braka Fahiri i Jusufu Džajiću.

Tonski zapis možete sluđati u subotu, 14.5.2022. godine u 15,30 u programu Radija Bosanska Krupa,a njegovo reemitovanje u ponedjeljak16.maja od 11 sati.

RBK/Dževada Štancl

Jusuf  Fahira 2022

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 200 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 890 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa